Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diplome de excelenţă şi multe amintiri Sindicatul Liber Petrochimistul a împlinit un sfert de veac (galerie foto)

ro

07 Mar, 2015 00:00 1828 Marime text
Sindicatul Liber Petrochimistul a împlinit 25 de ani, prilej cu care membrii sindicatului, alături de conducerea Rafinăriei Rompetrol şi de invitaţi de seamă, s-au întrunit, ieri, în cadrul unei adunări generale festive găzduite de sala rotundă a pavilionului administrativ al companiei. Alături de sindicalişti s-au aflat şi Yedil Utekov - director general al societăţii Rompetrol Rafinare, Florin Luca - director Resurse umane în cadrul KMG International, Mihai Lupu, deputat PNL, Tiberiu Pleşu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, şi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa, Gheorghe Ungureanu.

„S-au împlinit 25 de ani de la Revoluţie, 25 de ani de când românii şi-au dorit înlăturarea dictaturii, a cenzurii, a hranei cumpărate pe cartelă, a opresiunilor şi a absurdităţilor de tot felul, precum şi înfiinţarea noilor organizaţii sindicale. Astăzi, putem spune că s-au împlinit 25 de ani de la înfiinţarea Sindicatului Liber Petrochimistul“, le-a transmis celor prezenţi liderul de sindicat Petre Tancău. Tiberiu Pleşu, inspector-şef adjunct al ITM Constanţa, i-a înmânat acestuia o cupă, însoţită de urarea „Vă doresc cât mai puţine conflicte de muncă!“.

După ce au fost depănate amintiri şi după cinstirea celor trecuţi în nefiinţă, printr-un moment de reculegere, participanţii la evenimentul festiv au fost invitaţi să vizioneze un film în care au fost folosite secvenţe privind activităţile Sindicatului Liber Petrochimistul, începând cu anul 1995.
 
În data de 5.02.1990, a avut loc Adunarea Generală de constituire a Sindicatului Liber Petrochimistul, la care au participat 162 de membri aderenţi la platforma-program a Comitetului de Iniţiativă Sindicală. Acest comitet a fost alcătuit din Petre Tancău, Gheorghe Manea, Gabriel Dumitrache şi Emil Tărcuţă, ei fiind şi fondatorii de drept ai Sindicatului Liber Petrochimistul. În februarie 1990, a fost aprobat în unanimitate statutul sindicatului şi tot atunci s-a stabilit ca denumirea acestuia să fie „Sindicatul Liber Petrochimistul“. Ca obiectiv principal a fost stabilit apărarea libertăţilor, a drepturilor şi a intereselor economice, sociale, civile şi culturale ale tuturor membrilor de sindicat. Primul consiliu de conducere a sindicatului a fost alcătuit din 47 de membri, aleşi prin vot secret, reprezentând toate sectoarele de activitate din combinat. Membrii consiliului au ales, prin vot secret, componenţa Biroului Executiv al Sindicatului Liber Petrochimistul, alcătuit din 13 membri, respectiv preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi zece membri. Primul preşedinte al sindicatului a fost ales Liviu Suciu (din februarie 1990 până în octombrie 1990). Pe data de 4 februarie 1990, a avut loc Adunarea Generală, în cadrul căreia a fost desemnată componenţa noii echipe de conducere a sindicatului: Petre Tancău - preşedinte, Gruia Pascal - vicepreşedinte şi Ioan Nica - secretar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii