Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere privind ştirile false Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România la Constanţa (galerie foto)

ro

04 May, 2017 00:00 2341 Marime text
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, celebrată pe 3 mai, a fost marcată şi la Constanţa, printr-o dezbatere organizată de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), secţia română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ), cu sediul la Bruxelles. Dezbaterea a fost găzduită de Universitatea „Ovidius“, având loc în sala „Umberto Eco“.
 
La dezbatere au fost prezenţi Teodora Stanciu - preşedintele AZIR, Doina Jela - scriitoare cu origini în Constanţa, Cristian FranţAndreea DobrovieCorina Ruja, Alina Vasiliu, Angelo Mitchievici. Nu în ultimul rând, la dezbatere au fost prezenţi şi studenţi la Jurnalism şi ai altor specializări, profesori şi elevi. Deoarece atacurile din ultima vreme asupra calităţii jurnalismului s-au înmulţit la nivel naţional şi internaţional şi au anumite constante, tema dezbaterii de ieri a fost „Fake news în epoca post-adevăr“.
 
„Libertatea presei este un pleonasm, deoarece adevărata presă trebuie să fie liberă. Adevărata presă nu e propagandă. Azi, problema libertăţii presei se pune într-un mod diferit. Cu o ştire falsă, poţi influenţa omul. Emoţia tinde să aibă mai multă importanţă decât fapta în sine. În ochii consumatorilor de presă, ştirile false pot influenţa agenda politică şi destinele noastre“, a declarat scriitoarea Doina Jela.
 
La rândul său, Angelo Mitchievici a subliniat faptul că este esenţial ca orice informaţie să fie verificată: „Suntem liberi să cercetăm, să ne documentăm. Cu toate acestea, suntem prizonierii minciunii. Emoţiile ne definesc. Sensibilitatea noastră este un factor extrem de important în acest joc, deoarece suntem tentaţi să dăm curs informaţiei. Libertatea noastră este o capcană în care cădem atunci când nu verificăm, când nu suntem lucizi. Trebuie să verificăm întotdeauna, nu să dăm curs emoţiilor. Libertatea este un exerciţiu al lucidităţii. Rolul jurnalistului este de a face acest exerciţiu de discernământ. Jurnaliştii trebuie să urmărească adevărul în investigaţiile lor. Minciuna repetată tinde să devină adevăr“.
 
Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma recomandării UNESCO. Data de 3 mai a fost aleasă ca reper al Declaraţiei de la Windhoek, prin care jurnaliştii au statuat principiile presei libere, în urma unui seminar UNESCO, desfăşurat în Namibia, în 1991. Documentul proclama necesitatea unei prese independente, pluraliste în toată lumea şi caracteriza presa liberă ca esenţială pentru democraţie şi ca un drept fundamental al omului.
 
În fiecare an, 3 mai este data la care se fac evaluări ale libertăţii de exprimare în lume, sunt respinse atacurile la independenţa mass-mediei şi sunt evocaţi jurnaliştii care şi-au pierdut vieţile în exerciţiul profesiei lor. Principalul eveniment internaţional al Zilei Mondiale a Presei se va desfăşura, în acest an, la Jakarta, Indonezia, sub titulatura „Minţi critice pentru vremuri critice: rolul mass-media în dezvoltarea comunităţilor incluzive, echitabile şi paşnice“. Participanţii la acest eveniment vor dezbate provocările actuale ale presei, inclusiv curentul internaţional de neoprit al atacurilor împotriva celor care fac jurnalism pentru public.
 
Precizăm că AZIR organizează periodic dezbateri şi întâlniri ce ridică probleme legate de statutul jurnalistului, de libertatea presei şi de rolul mass-mediei. De asemenea, are în derulare proiecte culturale şi de cercetare, cu vizibilitate atât pe plan naţional, cât şi internaţional.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii