Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la renovarea apartamentului unui ministru, la contracte de 300 de milioane de lei Administratorul firmei Lescaci Com SRL, care a reabilitat falezele din Eforie, a fost trimis în judecată

ro

18 Jan, 2014 00:00 2392 Marime text
Ioan Ciocan, administratorul SC Lescaci Com SRL, firmă care a reabilitat falezele din Eforie Nord şi Eforie Sud, a fost trimis în judecată de procurori pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor, firma SC Lescaci Com SRL a încheiat, în perioada 2010 – 2011, 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Printre aceste unităţi se află şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
 
În acest dosar, de cumpărare şi trafic de influenţă, apar nume importante din Ministerul Mediului, din perioada 2011.
Este vorba de Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Laszlo Borbely, ministrului Mediului şi Pădurilor (la data faptelor), în cazul căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, susţin procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.
Aceeaşi infracţiune, de cumpărare de influenţă, s-a reţinut şi-n cazul lui Molnar - Petru Anton, administrator al S.C. Azimut Com SRL Acăţari. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.
 
NUP pentru Laszlo Borbely
 
Având în vedere că, la data de 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, Laszlo Borbely deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat), s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de fostul ministru al Mediului pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii.
 
Cumpărare şi trafic de influenţă
 
Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori, în cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu. Procurorii mai reţin faptul că S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 - 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, Administraţia Bazinală de Apă „Banat”, Administraţia Bazinală de Apă „Olt”, Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa”, Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” şi Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).
 
În aceeaşi perioadă, inculpatul Anton - Petru Molnar, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.
 
În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Naţională „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Mureş”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.
 
Bani cu nemiluita pentru falezele din Eforie şi bazinul hidrografic Casimcea
 
La Constanţa, firma lui Ioan Ciocan, trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă, a avut încheiate cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în perioada 2008-2012, mai multe contracte pentru reabilitarea falezelor din Eforie, dar şi pentru realizarea de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Casimcea.
Potrivit unui anunţ, publicat pe SEAP, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a atribuit, în data de 17 decembrie 2012, contractul „Lucrări suplimentare de consolidare a falezelor în zonele Eforie Nord şi Eforie Sud" societăţii Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare. Valoarea contractului a fost de 729.164,65 lei. Respectivul contract a fost câştigat de Lescaci Com prin negociere directă, fără anunţ de participare, fiind vorba de lucrări suplimentare la contractul „Lucrări de consolidare a falezelor în zonele Eforie Nord şi Eforie Sud", atribuit în urmă cu şase ani. Reamintim că în anul 2008, societatea Lescaci COM SRL a adjudecat contractul „Lucrări de consolidare a falezelor din zonele Eforie Nord şi Eforie Sud". Valoarea acestuia a fost de 47.304.440,89 lei. Pentru aceşti bani, societatea câştigătoare trebuia să execute lucrări de consolidare a falezelor din Eforie Sud şi Eforie Nord, precum şi să asigure servicii de arhitectură, inginerie, construcţii şi servicii conexe de consultanţă tehnică. Amintim că starea falezelor din Eforie a început să se degradeze încă din august 2010, când un mal s-a surpat în zona hotelului Splendid, iar la începutul anului 2011 începuse să alunece şi malul din zona hotelului Cosmos.
 
Cum spuneam societatea Lescaci Com SRL mai are în palmares şi alte contracte câştigate de la ABADL, nu doar cele care privesc falezele din Eforie. Astfel, aceasta a obţinut, timp de doi ani, în perioada 2010-2012, trei contracte privind „Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Casimcea”. Primul contract a fost atribuit pe 13 decembrie 2010, fiind în valoare de 19.938.428,31 lei fără TVA. Următorul în valoare de 30.424,29 lei a fost atribuit în data de 30 noiembrie 2011. Cel din urmă a fost câştigat de Lescaci Com SRL pe 18 octombrie 2012 fiind în suma de 2.641,13 lei.
 
Despre Lescaci COM SRL
 
Înfiinţată în anul 1994, Lescaci Com SRL este firma ginerelui lui Gheorghe Ciocan, fost prefect de Satu Mare şi deputat în legislatura 2008-2012. Lescaci a devenit celebră după ce a câştigat un contract de un milion de euro de la Ministerul Apărării, în timpul ministrului Ioan Mircea Paşcu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii