Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la poliţist local, la şef al Gărzii de Mediu Constanţa Marian Rîşnoveanu locuieşte tot cu chirie în ANL-urile lui Mazăre (documente)

ro

18 Jun, 2014 00:00 8546 Marime text
Marian-Cristian Rîşnoveanu a avut o ascensiune profesională fulminantă, începând ca poliţist local în cadrul Direcţiei Poliţiei Locale, urcând pe scara ierarhică a aceleiaşi instituţii în funcţia de şef serviciu Activitate Comercială şi ocupând, în prezent, funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu în Comisariatul Judeţean Constanţa. El locuieşte cu chirie încă de pe vremea în care era un simplu poliţist local, într-un spaţiu al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) Constanţa.

Aşa cum am menţionat, Marian-Cristian Rîşnoveanu a activat, timp de şase ani, în cadrul Direcţiei Poliţiei Locale, care se află în subordinea Primăriei Constanţa, nemaiavând niciun alt loc de muncă. Cu toate acestea, fără nicio legătură cu activitatea sa din ultimii ani, am spune noi, Marian Rîşnoveanu a fost învestit, în data de 11 octombrie 2012, în funcţia de comisar-şef al Gărzii de Mediu Constanţa. La data respectivă, acesta ne contrazicea părerea, declarând: „Am rămas în continuare funcţionar public, este acelaşi lucru, mă voi confrunta cu aceleaşi probleme, cu aceleaşi situaţii“. Totuşi, modalitatea prin care Rîşnoveanu a ajuns în această funcţie contrazice oarecum hotărârea pe care o arăta în momentul în care vorbea despre capacităţile sale de exercitare a noilor atribuţii. Şi afirmăm acest lucru deoarece este cunoscut faptul că, pentru a ajunge în funcţia pe care o deţine astăzi, Marian-Cristian Rîşnoveanu a susţinut două examene, la primul, desfăşurat în martie 2012, fiind declarat respins în baza punctajului sub limita minimă acceptată. Examenul a fost reprogramat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru data de 27 martie, zi care s-a dovedit norocoasă pentru fostul poliţist local. Atunci, Rîşnoveanu a trecut proba de interviu cu 80,8 puncte şi de examenul scris, cu 89 de puncte. Astfel, cu un rezultat total de 169,8 puncte, a devenit, oficial, noul comisar-şef al Gărzii de Mediu Constanţa, funcţie pe care a ocupat-o, timp de aproximativ jumătate de an, ca interimar.
 
Locuieşte cu chirie într-un spaţiu ANL încă din 2011
 
Deşi traseul profesional a fost unul impresionant, în declaraţiile de avere ale lui Marian Rîşnoveanu nu se observă schimbări majore. Astfel, comisarul-şef şi-a păstrat terenul extravilan în suprafaţă de 2,5 hectare, din localitatea Casimcea, judeţul Tulcea, achiziţionat în anul 2006. De asemenea, el locuieşte, în continuare, cu chirie, într-un spaţiu (o cameră + dependinţe, în suprafaţă totală de 37,40 mp), construit de ANL, situat pe raza municipiului Constanţa, potrivit hotărârii avizate de reprezentanţii Primăriei Constanţa ca fiind favorabilă în data de 16.08.2011.
Acesta nu deţine nici locuinţe, nici autoturisme şi nici conturi în bancă. Singurele informaţii care diferă de la an la an sunt veniturile totale anuale. Astfel, potrivit declaraţiei de avere din anul 2011, Marian Rîşnoveanu a câştigat, în anul 2010, pentru funcţia de poliţist local în cadrul Direcţiei Poliţiei Locale, suma de 39.505 lei. În 2011, ca şef Serviciu Activitate comercială, tot în cadrul Direcţiei Poliţiei Locale, a încasat suma de 34.773 de lei. În 2013, declaraţia de avere este completată din funcţia de comisar-şef al Gărzii de Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, Marian Rîşnoveanu figurând şi aici ca proprietar al aceluiaşi teren, dobândit în 2006. Venitul anului 2012 reprezintă atât bani încasaţi de la Primăria municipiului Constanţa, mai exact suma de 29.844 de lei, dar şi de la Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, de unde a primit suma de 6.577 de lei. Totodată, potrivit declaraţiilor de interese, Rîşnoveanu este membru al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică (SLSAP).
 
„Nu are legătură politicul cu experienţa profesională şi competenţele dobândite“
 
Deşi în momentul numirii în această funcţie Marian Rîşnoveanu nu declara nimic concret cu privire la apartenenţa sa politică, afirmând că „nu are legătură politicul cu experienţa profesională şi competenţele dobândite“, el nu este tocmai o prezenţă anonimă în peisajul conflictelor politice locale. Astfel, în mai 2012, an electoral, Marian Rîşnoveanu a fost implicat într-o altercaţie cu un membru al partidului UNPR, cel care îl propunea pe Claudiu Palaz pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa. Reprezentanţi ai Poliţiei Locale au încercat să îndepărteze două bannere amplasate în dreptul ferestrelor sediului de campanie, afişe pe care scria „vandalizat de Mazăre“. Potrivit unui comunicat transmis de Claudiu Palaz la acea dată, poliţiştii locali nu au aşteptat să se scurgă cele 48 de ore, termenul maxim de contestaţie, încălcând, astfel, legislaţia în vigoare. Şeful Poliţiei Locale de atunci, Marian Rîşnoveanu, a fost transportat la secţie cu duba poliţiştilor din cadrul IPJ Constanţa, pentru declaraţii, „în ciuda opoziţiei vehemente şi a presiunilor sale telefonice de a evita acest lucru“, după cum se preciza în comunicat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii