Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC „Plăţi nelegale“ de peste jumătate de milion de lei, pentru organizări de şantier, către RAJDP (documente)

ro

30 Jun, 2014 00:00 2106 Marime text
Curtea de Conturi (CCR) a reprezentat, pentru mai-marele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, o instituţie ale cărei competenţe se opreau la uşa sa şi a instituţiilor subordonate. Vreme de trei ani, preşedintele a refuzat controlul auditorilor Curţii de Conturi. În anul 2013, Curtea de Conturi a înştiinţat atât CJC , cât şi Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri (RAJDP) cu privire la seria de controale ce trebuiau derulate, însă „la prezentarea echipei de control a CCR la sediul RAJDP Constanţa, pentru deschiderea misiunii, aceasta nu a primit documentele solicitate prin notificare, conducătorul regiei motivând lipsa acordului preşedintelui CJC“, după cum precizează chiar procurorii Anticorupţie.

După tergiversări îndelungate, reprezentanţii CCR au reuşit să intre în detaliile actelor instituţiei judeţului Constanţa şi au scos la iveală nereguli şi abateri grave. Printre acestea, unele plăţi nelegale efectuate către RAJDP, instituţie condusă de Adrian Gâmbuţeanu, trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu. Cotidianul ZIUA de Constanţa va prezenta, pe rând, deficienţele constatate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi la Consiliul Judeţean Constanţa.

Plată efectuată „nelegal“

Potrivit raportului Curţii de Conturi, CJC „a efectuat plăţi nelegale reprezentând plata către RAJDP Constanţa a organizării de şantier fără a avea la bază documente justificative, în sumă de 499 mii lei, la care se adaugă dobânzi de 19 mii lei“, se arată în documentul precizat. Astfel, s-a acumulat o sumă de peste 518.000 de lei. Potrivit auditorilor Curţii, „din efectuarea testelor de control şi de detaliu la categoriile de operaţiuni «Cheltuieli cu bunuri şi servicii şi Cheltuieli de capital», s-au constatat abateri de la normele legale în vigoare privind aplicarea cotei de 2,5%, reprezentând organizare de şantier. (...) Pentru lucrările de întreţinere curentă executate la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene (...), lucrări de împădurire şi pepiniere, CJC a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea lucrărilor realizate, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative specifice organizării de şantier, faptă care a condus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei, din care 156.486,85 de lei - cheltuieli cu bunuri şi servicii 342.455,99 de lei la titlul cheltuieli de capital“, se precizează în raportul CCR.

Potrivit auditorilor, abaterea s-a constatat ca urmare a procedurilor de control asupra situaţiilor de lucrări anexate la facturile decontate în anul 2012 pentru lucrările de întreţinere curentă executate şi pentru celelalte lucrări pentru care entitatea a efectuat plăţi, potrivit operaţiunilor înregistrate de entitate în registrul-jurnal întocmit pentru anul 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii