Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce se împrumută CJC pentru cofinanţarea unor proiecte? Pentru că poate

ro

26 Feb, 2013 22:35 2096 Marime text
proiecte_cjc_delfinariu.jpgPe data de 29 ianuarie, judeţul Constanţa a semnat, în calitate de beneficiar, două contracte de finanţare pentru proiectul „Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa", respectiv pentru proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii «Tomis»". Ambele proiecte sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 dar, în cazul amândurora, Consiliul Judeţean Constanţa are o contribuţie proprie.

Valoarea totală a proiectului „Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa" este de 12.926.646,40 lei, din care contribuţia proprie a beneficiarului este de 8.039.941,4 lei, cu o durată de 27 de luni. Aşa cum prevede proiectul, „dotarea şi echiparea Delfinariului se vor realiza prin acoperirea acestuia cu panouri tristrat cu porţiuni din învelitoarea vitrată, închiderea şi extinderea spaţiilor de expunere de sub gradene, amenajarea de grupuri sanitare şi a unui spaţiu de acces pentru public, instalaţii şi scaune pentru spectatori corespunzătoare unui număr extins de locuri". Rezultatele imediate ale proiectului sunt extinderea/modernizarea clădirii şi a suprafeţei utile a delfinariului.

O clădire din care au rămas doar zidurile

În ceea ce priveşte proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii «Tomis»", valoarea acestuia este de 5.953.001 lei, din care contribuţia beneficiarului e de 3.930.048 de lei. Printre obiectivele proiectului se numără: „crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor prin refacerea clădirii, dotarea şi echiparea structurii de sprijinire a afacerilor, racordarea la utilităţi, crearea de noi locuri de muncă". Centrul de excelenţă în turism va fi constituit, aşa cum prevede proiectul, din birouri administrative, săli multifuncţionale de întrunire/prezentare a activităţilor specifice, hol de primire incluzând: recepţie-informare şi spaţii de socializare, spaţii expoziţionale, spaţii pentru activităţi în domeniul afacerilor şi antreprenoriatului.

Potrivit managerului de proiect, Raluca Coman, clădirea acestui centru va fi situată pe strada Nicolae Titulescu. „Este vorba despre reabilitarea unei clădiri din care acum au rămas doar nişte ziduri. Proiectul a intrat în implementare pe 29 ianuarie. Acum facem «bucătăria internă»: organizăm echipa de implementare, facem fişele de post pentru membrii echipei, se întocmesc referatele de necesitate pentru demararea procedurilor de achiziţii, urmează apoi caietul de sarcini", a explicat managerul de proiect.

Vorbim despre două proiecte în care partea de cofinanţare a Consiliului Judeţean Constanţa se ridică la sume substanţiale: 8.039.941,4 lei şi 3.930.048 lei. De ce investeşte CJC atâţia bani în asemenea proiecte pe vreme de criză, în contextul în care instituţia se împrumută pentru plata arieratelor? Amintim, în acest sens, că CJC a aprobat luni contractarea unui împrumut de peste 18 milioane de lei pentru plata arieratelor.

Întrebat cum poate suporta CJC susţinerea unor astfel de proiecte, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat: „CJC s-a împrumutat 10 milioane de euro anul trecut tocmai pentru aceste cofinanţări. Există bani pentru aceste cofinanţări".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii