Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se alegeau medicii Constanţei 1887 august 27, Constanţa - Regulament pentru concursul postului de medic al Comunei Constanţa

ro

30 Mar, 2015 00:00 2134 Marime text
Art. I. Postul de medic al Comunei Constanţa se va da prin concurs.
Art. II. Concursul este public şi se face numai în limba română.
Art. III. Nu pot fi admişi la concurs decât numai doctori în medicină români, care au dreptul de liberă practică în ţară.
Art. IV. Concursul se va ţine în Bucureşti în localul Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar, în urma publicaţiunei ce se va face prin Monitorul Oficial cu două luni înainte de ziua fixată pentru ţinerea concursului.
Art. V. Concurenţii vor prezenta Direcţiei Serviciului Sanitar cu 16 zile înaintea zilei fixată pentru concurs actele care probează drepturile lor de admisibilitate şi care vor fi următoarele:
a) Actul de naştere sau actul de naturalizare (în caz de va fi fost străin sau născut din părinţi străini).
b) Diploma de Doctor în medicină şi certificatul de liberă practică.
Art. VI. Direcţia Serviciului Sanitar cercetează toate actele specificate în art. precedent şi se pronunţă asupra validităţii lor, notificând concurenţilor admiterea sau respingerea lor cu 10 zile înaintea zilei fixată pentru concurs.
Art. VII. Juriul pentru concursul medicilor ce se vor prezenta la concurs se va compune din un membru al Consiliului Sanitar Superior, după ordinea alfabeticã, din doi profesori ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti, delegaţi de consiliul profesoral al acelei facultăţi, şi de doi medici primari ai Eforiei Spitalelor Civile din Bucureşti traşi la sorţi.
Art. VIII. Concursul constă în trei probe:
      Una scrisă.
      Una orală.
      Una clinică.
Art. IX. Proba scrisă va trata despre o chestiune de igienă publică sau epidemiologie.
Art. X. Proba orală va trata despre o chestiune de medicină legală sau de obstetrică.
Art. XI. La proba clinică fiecare candidat va examina câte trei bolnavi, adică: un caz de boli interne, unul de boli externe (chirurgie) şi unul de obstetrică sau va face manipulaţiuni obstetricale pe phantom (manechin). Toţi concurenţii vor examina pe aceiaşi bolnavi şi vor face aceleaşi manipulări obstreticale pe phantom, retrăgându-se fiecare în camera de alături până ce-i va veni rândul de a vorbi asupra bolnavului. Pentru această probă se acordă fiecărui candidat 10 minute pentru examinarea fiecărui bolnav, sau pentru facerea manipulărilor obstetricale pe phantom, şi alte 10 minute pentru răspunsuri.
Art. XII. Probele scrise şi cele orale se dau de juriu şi candidaţii le trag la sorţi.
Art. XIII. Clasificarea se face de membrii juriului pentru fiecare probã în parte dându-se nota de la 0 până la 20.
Art. XIV. Notele date de membrii juriului la fiecare probă în parte după o prealabilă discuţie asupra meritului concurenţilor, se va pune în un plic sigilat şi se vor desface numai după terminarea concursului când se va formula nota generală.
Art. XV. În ultima sedinţă juriul procedează la deschiderea plicurilor, la rezumarea notelor, la clasarea concurenţilor şi la redactarea procesului-verbal împreună cu toate actele se înaintează de către preşedinte Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar, spre a le supune aprobării Consiliului Medical Superior.
Art. XVI. Concurenţii care vor întruni mai puţin de 180 puncte ca cifră generală a notelor dobândite la cele trei probe de la membrii juriului, nu pot fi admişi.
Art. XVII. În caz de egalitate a notelor, concurenţii cu practică şi cu servicii mai îndelungate sau care ocupă provizoriu un post de medic primar de Judeţ, vor avea preferinţă.
Art. XVIII. Medicul care nu se va prezenta la post în curs de o lună după numirea lui în funcţie, va pierde postul.
Art. XIX. Dacă la concurs nu se va prezenta decât un singur concurent, juriul va proceda la examinarea lui, conform regulilor stabilite mai sus.
Art. XX. După terminarea concursului Direcţia Generală a Serviciului Sanitar va comunica Consiliului Comunal rezultatul spre a se aviza la numirea medicului în postul pus la concurs conform legii sanitare în vigoare.
Art. XXI. Consiliul Comunal are facultatea de a recomanda în postul de medic al Comunei, fără concurs, pe un doctor în medicină care a ocupat prin concurs postul de medic-primar de Judeţ.
Art. XXII. Membrii Juriului care vor lua parte la concurs, au dreptul la o diurnă de 20 lei pentru fiecare zi de şedinţă, care se va plăti din casa comunei.
 
Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale Constanţa, fond Primăria Constanţa, dosar 1/1887, f. 75-77.
 
Fragment din volumul „Constanţa. Mărturii documentare, vol. I, Regulamente ale administraţiei locale (1879-1949)“, coordonat de Virgil Coman şi Constantin Cheramidoglu.
 
Sursa: voceaconstantei.ro

 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii