Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum scapă cei amendaţi şi de amenzi şi de munca în folosul comunităţii „Instituţiile nu reuşesc să-şi facă treaba şi atunci o pasează primarilor”

ro

01 Nov, 2013 21:21 7204 Marime text
Primăria Oltina are de încasat 250.000 de lei din amenzile neonorate de cetăţenii care au încălcat legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, ordinea publică sau bunele moravuri. „Cei 250.000 de lei au fost cumulaţi în ultimii 5 ani. Cei amendaţi aşteaptă acum prescrierea sancţiunilor contravenţionale”, explică primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, care susţine că instituţiile abilitate nu îşi fac treaba, iar primăriile se află în imposibilitatea încasării amenzilor. „Oamenii de bună-credinţă îşi plătesc amenzile. În cazul celor care se declară săraci, dar sunt recalcitranţi (cele mai multe amenzi neîncasate au fost date pentru tulburarea ordinii publice), nu ai cum să încasezi amenda pentru că aceştia nu au salariu, nu au casă pe numele lor. Au, în schimb, maşini din Bulgaria, iar subvenţia de la APIA pentru animale o încasează pe numele altora. Aceştia sunt obişnuiţi cu infracţiunea şi oricât ne-am strădui nu putem recupera de la ei banii din amenzi”, a declarat primarul comunei Oltina.

Munca în folosul comunităţii nu este executată, chiar dacă ai o hotărâre judecătorească în acest sens, mai atrage atenţia primarul Gheorghe Chirciu. „Trebuie să faci adresă la instanţă şi să transformi amenda în muncă în folosul comunităţii. Pentru că este vorba de sume mari pe care le avem de recuperat, am apelat la instanţă şi am transformat aceste amenzi în muncă în folosul comunităţii, însă nu a ţinut prea mult această chestiune cu munca în folosul comunităţii pentru că poliţiştii i-au informat pe aceştia că nu-i pedepseşte nimeni dacă refuză munca în folosul comunităţii”, a explicat primarul Gheorghe Chirciu.

Şi primarul comunei Pecineaga, Lili Pîslaru, are de încasat bani de pe urma amenzilor neplătite de cetăţenii, care au încălcat legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice sau bunele moravuri. Sumele neonorate de aceştia nu sunt mari, însă, primarul comunei Pecineaga este de părere că ar trebui să intre în vigoare legea cu munca în folosul comunităţii, astfel încât cei care nu plătesc amenzile să fie automat obligaţi să presteze ore de muncă pentru localitate.

La rândul lui, primarul comunei Cuza Vodă, Niculae Horneţ, afirmă: „Cei amendaţi au şi popriri şi executări, dar angajaţii primăriei nu au cum să recupereze banii de la ei, pentru că cei amendaţi nu am nimic pe numele lor, iar pentru muncă în folosul comunităţii nu am lege”. Primarul Nicolae Horneţ este de părere că instituţiile care aplică amenzile ar trebui să se ocupe şi de recuperarea acestora. „Instituţiile nu reuşesc să-şi facă treaba şi atunci o pasează primarilor pe principiul că tot ceea nu pot ele să facă, face primarul”, susţine şeful autorităţii locale de la Cuza Vodă.
Cei care comit infracţiuni scapă basma curată, iar autorităţile locale fac un efort inutil pentru recuperarea unor amenzi, care în multe dintre situaţii ajung să se prescrie, susţin primarii, care aşteaptă, din partea instituţiilor abilitate, mai mult interes în privinţa soluţionării acestor situaţii şi chiar o lege, care să-i oblige pe ce sancţionaţi să presteze muncă în folosul comunităţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii