Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controlată de colegul de dosar al lui Radu Mazăre Firma Larton Consultants Limited a rămas asociat minoritar în Hen Co Project Constanţa SRL

ro

05 Feb, 2015 00:00 2416 Marime text
Firma Hen Co Project Constanţa SRL, administrată, până nu demult, de cunoscutul om de afaceri Avraham Morgenstern, a operat noi modificări în structura societăţii. Dacă în urmă cu câteva luni, aproape în acelaşi timp în care Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acesta fiind anchetat de procurorii DNA pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro, ceilalţi asociaţi din firmă - Mycopro Ltd şi Larton Consultants Limited - au decis revocarea din funcţia de administrator a lui Morgenstern, iar recent, asociaţii şi-au schimbat şi procentele deţinute în firmă. Firma Larton Consultants este controlată tot de omul de afaceri apropiat de Radu Mazăre, Avraham Morgenstern, aflat, în prezent, în stare de arest într-un dosar în care este bănuit de evaziune fiscală, prejudiciul calculat fiind de peste 10 milioane de euro. Morgenstern este cercetat şi în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, alături de Radu Ştefan Mazăre, edilul-şef al municipiului Constanţa, şi de Alexandru Mazăre, senator al României. 

 Diminuarea influenţei lui Morgenstern în Hen Co Project Constanţa, o coincidenţă?

Asociaţii persoane juridice Mycopro Ltd (reprezentată permanent de Aristeidis Polydorou şi de Stylianou Chryso, ambii cetăţeni ciprioţi) şi Larton Consultants Limited, înmatriculate în Cipru şi reprezentate prin Simona Constantin, au hotărât ca firma Larton Consultants Limited să cedeze majoritatea părţilor sociale deţinute în Hen Co Project Constanţa SRL (96%) în favoarea celuilalt asociat - Mycopro Ltd -,care a devenit astfel asociatul majoritar, cu 98% dintre participările în firmă, Larton Consultants rămânând în companie doar cu 2%. Deşi a fost publicată recent în Monitorul Oficial al României, decizia părţilor a fost luată la Adunarea Generală a Asociaţilor din 8 octombrie 2014, cu puţin timp înainte ca DNA să anunţe reţinerea pentru 24 de ore a lui Avraham Mogenstern pentru presupuse fapte de evaziune fiscală ce ar avea legătură inclusiv cu firma Larton.

 Cercetat alături de Mazăre în Dosarul „Henri Coandă“

Firma Larton Consultants, deşi a intrat într-un con de umbră în Hen Co Project Constanţa SRL, nu este deloc anonimă. Aşa cum am menţionat mai sus, administratorul firmei a fost cunoscutul afacerist, apropiat al edilului-şef Radu Mazăre şi cercetat alături de acesta într-un dosar. Amintim în acest context că, în aprilie 2014, Avraham Morgenstern a fost reținut alături de primarul municipiului Constanța pentru fapte de corupție privind Programul de construire locuințe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă“, iar ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi. De atunci, primarul de Constanţa şi Avraham Morgenstern sunt cercetaţi, în acest dosar, sub control judiciar.

 Larton Consultants şi afacerile cu RAEDPP şi Confort Urban SRL Constanţa

Numele firmei Larton Consultants, ce a rămas acum cu doar 2% dintre participările în Hen Co Project, apare într-un alt dosar al DNA, pentru care afaceristul israelian a fost reţinut sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală, aflându-se şi acum în stare de arest, după decizia dată de Curtea de Apel București în cauza pentru care a fost reţinut de DNA. Din ordonanţa de reținere întocmită de procurori a reieşit că, în prezenta cauză, „există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă de evaziune fiscală, întrucât societatea Shapir Structures SRL, administrată de Morgenstern, s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro)“, explică procurorii DNA în ordonanţa de reţinere. În acelaşi document, se arată că „administratorul societății, Morgenstern Avraham, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obținute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanța și Confort Urban SRL Constanța, în sumă totală de peste 150 de milioane lei, și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures SRL, iar pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 de milioane de lei, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants Ltd Cipru și Comrad Leasing Ltd Cipru, controlate tot de inculpatul Morgenstern Avraham“, precizează procurorii DNA în comunicatul de presă remis în luna noiembrie.

 Larton Consultants l-a adus pe Morgenstern pentru a  doua oară în vizorul DNA

 Totodată, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai arătau, în comunicatul de presă remis anul trecut, că veniturile care nu ar fi fost înregistrate ar fi provenit şi din contractul încheiat la data de 23.02.2012 de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect „lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje“, valoarea totală a veniturilor neînregistrate fiind de peste 100 de milioane de lei.

Pe de altă parte, DNA arată că au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 de milioane de lei „reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile controlate de inculpat, Larton Consultants Ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 de lei, în perioada 2009-2011), și Comrad Leasing Ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei, în perioada 2011-2014)“, în baza mai multor contracte. Este vorba despre cel  încheiat la data de 16.01.2009 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de beneficiar, şi Larton Consultants Ltd Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către Larton Consultants Ltd - Cipru pentru beneficiarul Shapir Structures SRL. Valoarea totală a contractului, cu o durată de trei ani, a fost de 3.500.000 de euro.
De asemenea, „în data de 1.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1, prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 de euro. Nu este justificată în niciun fel această majorare de valoare, nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societății Shapir Structures SRL și pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants Ltd“, menţionează procurorii DNA, în propunerea de reţinere. „În perioada 6.02.2009 - 4.10.2011, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Larton Consultants Ltd în valoare totală de 32.465.159,34 de lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea, nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate“, au concluzionat procurorii structurii centrale a DNA.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii