Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consulatul Onorific al Macedoniei, inaugurat la Constanța Prințul Șerban Sturdza - „Este o misiune pe care o accept cu mare bucurie“ (galerie foto)

ro

21 Sep, 2016 00:00 3551 Marime text
Corpul consular al Constanței a fost completat de o reprezentanță nouă, cea a Republicii Macedonia. Consulatul Onorific al Republicii Macedonia va funcționa pe strada Ștefan cel Mare nr. 4. Funcția de consul onorific al Republicii Macedonia i-a fost încredințată prințului Șerban Dimitrie Sturdza.
 
La evenimentul de inaugurare a Consulatului Onorific al Republicii Macedonia, care a avut loc ieri-seară, au participat Ilija Isajlovski, viceministru al Afacerilor externe din Republica Macedonia, Florin Pârvu, de la departamentul consular al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România, prințul Șerban Dimitrie SturdzaDecebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.
 
„Evenimentul de azi (n.r. ieri) marchează relațiile dintre România și Republica Macedonia. Nu pot să nu amintesc de prietenia dintre România și Republica Macedonia, din momentul în care această țară a fost recunoscută ca stat independent. La ora actuală, sunt opt orașe înfrățite în cele două țări. Consulul Sturdza este descendentul unei familii care a dat României doi domnitori - Dumitru Sturdza și Ioniță Sandu Sturdza, un multiplu prim-ministru - Dumitru Sturdza, un ministru de externe - Mihai Sturdza. Și iată că și Șerban Dimitrie Sturdza continuă această nobilă tradiție a strămoșilor săi. În spiritul strămoșilor săi, Șerban Dimitrie Sturdza este un mare iubitor de artă și un mare filantrop“, a declarat Florin Pârvu, de la departamentul consular al MAE.
 
„Îmi face o deosebită plăcere și sunt onorat, totodată, să fiu primul consul onorific al Republicii Macedonia la Constanța. Este o misiune pe care o accept cu mare bucurie și nădăjduiesc că relațiile româno-macedonene vor deveni din ce în ce mai strânse.
 
Înțeleg prin acest accept al meu să fiu un consul onorific al Macedoniei activ și să fac tot ce pot pentru a pune împreună, față în față, atât membrii comunității macedonenilor din România, cât și membrii comunității macedonenilor din Constanța. Mă gândesc la domeniul turismului.
 
Macedonia este o țară mică, cu o populație mică, dar de o frumusețe extraordinară. Este o țară cu foarte multe biserici și mănăstiri. Am putea dezvolta atât o formă de turism obișnuit, cât și un turism bazat pe pelerinaje la aceste biserici și mănăstiri. Pe de altă parte, voi încerca să ajut la intensificarea investițiilor firmelor macedonene în România și invers. Evident, nu voi omite nici legăturile culturale. Cred că, la ora actuală, investițiile sunt destul de timide și este loc pentru a le dezvolta. După ani buni de prietenie dovedită față de comunitatea macedonenilor din România, în special față de cea din Constanța, a venit, iată, propunerea de a fi consul onorific“, a declarat prințul Șerban Dimitrie Sturdza.
 
Șerban Dimitrie Sturdza va avea toate atribuțiile unui consul, deși sunt onorifice. Domnia sa se va ocupa de întărirea relațiilor economice, culturale și academice dintre România și Republica Macedonia, precum și de asistența acordată cetățenilor macedoneni din zonă. În România, la ora actuală, există patru consulate onorifice ale Republicii Macedonia: unul la Cluj-Napoca, unul la Ploiești, unul la Timișoara și cel de-al patrulea, în Constanța. România are deja trei consulate onorifice în Macedonia, în orașele Bitola, Kumanovo și Stip.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii