Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Rechinii Albi au venit din Afganistan. Ce fac. Despre ceremonia oficială. 4 răniți. Documentar-3 nenorociri, 11 victime. Cine sunt

ro

15 Mar, 2017 04:56 11916 Marime text
Acum doua zile, în dimineața de 13 martie, pe Aeroportul Internațional ,,Mihail Kogălniceanu” din Constanţa (foto sus), a avut loc ceremonia de primire a comandantului Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei ,,Rechinii Albi” din Topraisar, a Drapelului de Luptă al unităţii şi a ultimului detaşament de militari, care timp de şase luni au fost dislocaţi în Teatrul de Operații Afganistan.

Odată cu repatrierea acestor 70 de militari, comandantul batalionului, locotenent colonel Liviu Necula a putut raporta misiune îndeplinită.

La ceremonia de primire au participat locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie “GETICA”, general de brigadă Adrian Soci și comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, colonel Dorin Toma.
 
Batalionul de Infanterie Protecția Forței a participat cu efective de militari, în perioada august 2016 – martie  2017 la misiunea RESOLUTE SUPPORT, în provincia Kandahar, Afganistan.

Misiunea batalionului a constat în asigurarea securităţii Bazei Militare Kandahar şi a personalului forţelor coaliţiei dislocate pe acesta, asistenţă şi consiliere pentru forţele armate şi de securitate afgane.

Citeşte şi Rechinii Albi din Batalionul 341 Topraisar s-au întors din Afganistan!
 

Ce spune un oficial din Brigada 9 Mecanizată Mărășești

Locotenentul-colonel Cătălin Crăcea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești, de care aparține și Batalionul 341 Topraisar Rechinii Albi, a declarat pentru ZIUA de Constanța că după încheierea misiunii urmează ”examinarea medicală, un concediu pentru că militarii trebuie să îsi revadă familiile și pregătirea pentru ceremonia de repatriere”.

Oficialul a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc ceremonia dar detaliile vor fi stabilite și vor fi făcute publice printr-un comunicat de presă.

Reamintim că și înainte de plecarea în Afganistan, militarii din Batalionul 341 au participat, în premieră, la un astfel de cermonial, în Piața Ovidiu, în iulie 2016.

Citeşte şi Fotbalistă la Selena SN Constanţa, pistolar al „Rechinilor Albi“ - Fruntaşul Alina Cimpoieş, misiune îndeplinită în Afganistan (galerie foto)

Rechinii Albi victime în teatrul de operații din Afganistan în perioada 2006-2016


România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ''Neagoe Basarab'', sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF).

Aceasta a reprezentat prima acțiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naționale după cel de-Al Doilea Război Mondial.
De atunci, mai mulți militari români au căzut victime în teatrul de operații din Afganistan, dintre care Rechinii Albi au înregistrat 10 răniți și un decedat.

Citeşte şi Rechinii albi din Constanţa răniţi în Afganistan decoraţi de Iohannis. Ce au primit

Cronologia evenimentelor tragice

La 25 septembrie 2016, patru militari români din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" au fost răniți în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan, potrivit  MApN.
După securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar.
ste vorba despre sublocotenentul Florin Oprea (foto jos), plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi. Toți sunt acum în stare bună.
 
20 iunie 2006 Caporalul Ionel Gheorghiță Drăgușanu (foto mijloc), încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a decedat, iar alți patru militari români — sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu și sergenții Costinel Valerică Slăniceanu și Laurențiu Șerban — au fost răniți grav, în urma unui incident. Militarii se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare și se întorceau la baza din Kandahar, după ce îndepliniseră o misiune de patrulare în sudul Afganistanului.

Sublocotenentului Gheorghiță Ionel Drăgușanu i-a fost conferit, post-mortem, Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari cu însemne de război.

31 martie 2006 Maiorul Cătălin Ticulescu, ofițer de stat major din cadrul Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi", a suferit o fractură de calcaneu drept, iar plutonierului adjutant Florin Bolovan, cadru sanitar, i s-au tasat patru vertebre lombare (fără afectarea funcțiunilor neurologice), în urma unei explozii produse în timpul executării unei misiuni de patrulare la aproximativ 30 de kilometri sud-est de baza de la Kandahar.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii