Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii liberali s-au opus concesionării Pavilionul Expoziţional Constanţa Vicepreşedintele Cristinel Dragomir - „Dacă plenul CJC va decide, îl vom închide“

ro

12 Mar, 2015 00:00 2891 Marime text
Zece consilieri judeţeni din grupul PNL au votat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a CJC, împotriva proiectului de hotărâre privind demararea procedurii de concesionare a Pavilionului Expoziţional, aflat în domeniul public al judeţului Constanţa.
 
„Pavilionul Expoziţional Constanţa este un imobil aflat în domeniul public al judeţului Constanţa şi în administrarea CJC. La nivelul judeţului Constanţa, periodic, sunt înregistrate solicitări cu privire la desfăşurarea de expoziţii, târguri sau alte astfel de evenimente, iar Pavilionul Expoziţional reprezintă un spaţiu propice în vederea organizării acestora. Pentru obţinerea unor venituri la bugetul judeţului, dar ţinând cont şi de regimul juridic al proprietăţii publice, Pavilionul Expoziţional poate face obiectul unui contract de concesiune. Astfel, în baza acestui contract, concesionarul va avea posibilitatea de a administra bunul proprietate publică, în sensul de organizare a unor evenimente socio-culturale, în schimbul plăţii unei redevenţe ce se constituie venit la bugetul judeţului“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

 Tensiuni la şedinţa CJC

Grupul PNL s-a opus însă acestui proiect. Liberalii au propus înfiinţarea unui SRL pentru administrarea Pavilionului Expoziţional, însă vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a afirmat: „Am fugit de această opţiune pentru că am avut un SRL şi l-am închis. Din punctul nostru de vedere, este cel mai bine să îl concesionăm, pentru că această procedură este stabilită de Ordonanţa 54, care nu lasă loc de interpretări“. În context, consilierul judeţean George Măndilă l-a întrebat pe vicele Cristinel Dragomir cine a încasat sumele de bani provenite din închirierea spaţiilor din Pavilionul Expoziţional. „Anual, Fundaţia Fantasio încasa circa 200.000 de euro, din care 100.000 de euro ajungeau în bugetul CJC. Singura entitate care şi-a exprimat intenţia de a administra Pavilionul Expoziţional a fost CCINA. Însă trebuie să decidem dacă mergem pe cesiunea Pavilionului Expoziţional sau pe închirierea acestuia. Până vom decide ce se va întâmpla cu acest obiectiv, am stabilit nişte tarife cu care vom opera. În cel mai scurt timp, vom iniţia şi un studiu de oportunitate pentru a decide soarta Pavilionului Expoziţional. Cea mai mare problemă pentru oricare cesionar al obiectivului în discuţie va fi impozitul pe care îl va plăti către Primăria Constanţa. Deocamdată, nu ştiu ce vom face cu Pavilionul Expoziţional. Consiliul Judeţean nu a făcut acest pavilion pentru a face profit. Pavilionul Expoziţional este de utilitate publică. El trebuie să aibă un grad de ocupare de 100% pe parcursul anului. În afară de CCINA, nu ştiu cine l-ar putea ţine ocupat tot anul. Dacă plenul CJC va decide să închidem Pavilionul Expoziţional, îl vom închide. Însă sper că la următoarea şedinţă se va stabili pe ce variantă vom merge: de cesiune sau închiriere“, a declarat Cristinel Dragomir. Acesta a ţinut să precizeze că, indiferent de forma de administraţie aleasă, acţiunile programate de CJC se vor desfăşura în Pavilionul Expoziţional.

 Pavilionul Expoziţional Constanţa vs. Fundaţia Fantasio

 Înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio Constanţa a avut, până pe 15 ianuarie 2014, drept de administrare asupra imobilului „Pavilion Expoziţional Constanţa“, devenit proprietate publică a Judeţului Constanţa în 2009, ca urmare a unei hotărâri a CJC. În ianuarie 2015, Consiliul Judeţean i-a retras Fundaţiei Fantasio dreptul de administrare a Pavilionului Expoziţional. Potrivit vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, „retragerea dreptului de administrare vine în urma unei recomandări a Curţii de Conturi“. Astfel, fundaţia nu poate administra obiectivul deoarece nu este instituţie publică, deşi are ca acţionari Consiliul Local Municipal Constanţa, cu 50%, şi Consiliul Judeţean, cu 50%. Inaugurat la finele lui noiembrie 2008, Pavilionul Expoziţional din Constanţa a scos din buzunarele constănţenilor (sub formă de credite bancare contractate de Consiliul Judeţean sau de fonduri din bugetul judeţului) nu mai puţin de 8 milioane de euro.  Totodată, trebuie amintit şi faptul că, în urma controlului efectuat în anul 2013, Curtea de Conturi a precizat că CJC „nu a stabilit şi nu a urmărit cota de 50% din veniturile din chirii, ca urmare a închirierii bunurilor din domeniul public aflate în administrare, datorate de Fundaţia Fantasio“, abaterea constatată ridicându-se la suma de 191 mii lei.

 Mai multe despre Pavilionul Expoziţional puteţi citi aici:

Fundaţia Fantasio rămâne amintire?: CJC vrea să aducă bani la buget de pe urma concesionării Pavilionului Expoziţional 
 
Adio, dar rămâi cu mine!: Fundaţia Fantasio lasă din mână Pavilionul Expoziţional Constanţa abia după 15 ianuarie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 12 Mar, 2015 09:59 Astia trateaza bunurile respective de parca le au mostenire de la ma-sa ,de acasa.Vad ca DNA ii aduna pentru minarii dar tot nu se potolesc.Pavilionul s-a construit din banii constantenilor. Faceti licitatie corecta, puneti clauze ca lumea incit sa se acopere ccheltuielile cu acest obiectiv si daca se poate sa aiba si unele venituri in plus. Ce e asa de greu? Daca esti corect nimic nu e greu.Astia nu se inteleg pe parandarat. E clar ca fundatia Fantasio a fost o minarie care a afectat veniturile.Nu-ti trebuie sa fii doctor in economie ca sa vezi lucratura.Veneticii astia au desfiintat Teatrul Fantasio, au aiurit teatrul dramatic.N-au fost in stare sa construiasca o sala de teatru moderna in Constanta. Niste derbedei inculti.