Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJAS Constanţa le interzice medicilor să lucreze şi la stat, şi la privat! Cătălin Grasa - „Se pune presiune pe Spitalul Judeţean“

ro

28 Jul, 2016 00:00 4562 Marime text

 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, săptămâna trecută, o adresă către toate unităţile sanitare de stat şi private din judeţul Constanţa, prin care medicii sunt anunţaţi că trebuie să aleagă între a lucra în sistemul de stat şi a lucra în cel privat. Decizia ar putea bloca activitatea unităţilor sanitare de stat, spune Cătălin Grasa, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Săptămâna trecută, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa a trimis către toate spitalele din judeţ, private şi de stat, o adresă prin care a anunţat că medicii trebuie să opteze pentru un singur spital, fie privat, fie de stat, ca să aibă un singur contract cu CJAS. Explicaţia a fost dată prin faptul că municipiul Constanţa şi 25 de kilometri în jur nu reprezintă zonă defavorizată. Ceea ce este total fals! Noi nu avem decât un singur spital, cu un număr de medici, care şi acela nu este în zonă maximală ca încadrare. Mai avem nevoie de aproximativ 110 medici ca să avem încadrare maximală.
 
Majoritatea medicilor îşi completează veniturile cu un contract la unul dintre spitalele private. Acest lucru pune medicii într-o situaţie delicată. Câteva categorii de persoane sunt dezavantaje: vorbim de medicii încadraţi în Spitalul Judeţean Constanţa pe termen nelimitat care lucrează şi în privat şi vorbim de medicii clinicieni integraţi în spital cu jumătate de normă. De aceea suntem spital clinic. De aceea există Facultatea de Medicină. Unii profesori vor merge în privat.
 
Am înaintat un memoriu către CJC, Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa cu privire la această stare, care, cumva, pune o presiune pe Spitalul Judeţean, care ar putea fi destructurat! Vrem să ne aşezăm la discuţii cu această comisie, compusă din reprezentaţi ai CJAS, ai DSP Constanţa, ai Colegiului Medicilor şi ai CJC, unde să venim cu argumente clare, obiective, pentru ca gândirea faţă de această zonă să fie reevaluată“, a explicat directorul Cătălin Grasa.


 
La rândul lor, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa susţin că „a fost pusă o aplicare din legislaţia din domeniu“. „Comisia mixtă a stabilit că atât municipiul Constanţa, cât şi o arie de 25 de kilometri din jurul acestuia nu reprezintă zonă deficitară din punctul de vedere al existenţei medicilor de o anumită specialitate. Astfel, medicii nu au voie să lucreze la două unităţi medicale care au contract cu CJAS. Practic, a fost pusă o aplicare din legislaţia din domeniu, doar că, până anul acesta, şi municipiul Constanţa era declarat zonă deficitară. De anul acesta, comisia mixtă a stabilit că municipiul Constanţa nu reprezintă zonă deficitară“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Aurelia Rădoi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii