Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinematografele vor fi privatizate

ro

25 Apr, 2003 00:00 1215 Marime text

Legea cinematografiei, aplicata cu intarziere

Fostul cinematograf "Tineretului" a fost retrocedat * RADEF Romania Film Constanta nu stagneaza proiectele de modernizare a cinematografului "Studio" * A trebuit sa treaca zece ani pentru a dovedi ca structura centralizata este neviabila

Aprobata in decembrie 2002, Legea 630 a cinematografiei a adus modificari importante in structurile industriei cinematografice romanesti. Dintre cele mai insemnate mentionam desprinderea Centrului National al Cinematografiei din cadrul Ministerului Culturii si constituirea acestuia ca un departament in cadrul Guvernului si trecerea in administrarea CNC a tuturor cinematografelor aflate pana acum in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) Romania Film. Un alt aspect mentionat de Legea 630 este acela al inventarului cinematografelor, aproximativ 120 de sali si gradini aflandu-se in proprietatea publica, iar aproape 300 cinematografe figureaza in proprietatea privata a statului. Numai din aceste modificari, si putem observa ca institutia care se ocupa direct de activitatea exploatarii filmelor devine dependenta pentru desfasurarea activitatii de o institutie bugetara, care administreaza locatiile de desfacere a filmelor. Plecand de la acest aspect, modificarile aduse de Legea 630 impun o reorganizare si transformare a structurilor existente pana acum. "CNC are in pregatire un proiect de restructurare ce vizeaza privatizarea RADEF Romania Film, care functioneaza in prezent cu 12 filiale interjudetene. Proiectul pe care CNC il va inainta Guvernului la jumatatea lunii mai propune infiintarea a patru sau cinci societati cinematografice zonale, cu capital de stat, ce urmeaza a fi privatizate in societati pe actiuni, conform Legii 133 a accelerarii privatizarii", ne-a declarat presedintele CNC, Decebal Mitulescu. Un alt document, Legea 10/2001 privind retrocedarile imobilelor preluate in mod abuziv, actioneaza in paralel cu aceste restructurari, in momentul de fata fiind revendicate 60 de cinematografe din intreaga tara. Acestea urmeaza a fi retrocedate, la nivel local fiind deja inaintate notificari de retrocedare pentru doua cinematografe, "Majestic" din Constanta si cinematograful "Republica" din Cernavoda. Saptamana trecuta, au fost incheiate actele de retrocedare pentru fostul cinematograf "Tineretului" din Constanta.

Situatia la Constanta

In apele tulburi care asteapta reconsiderarea statutului regiei, filiala interjudeteana a RADEF Romania Film Constanta nu stagneaza proiectele de modernizare a cinematografului "Studio", propus pentru circuitul Eurimage. Avand in vedere perspectiva retrocedarii locatiei cinematografului "Majestic", modificarile ce vor fi facute la "Studio" vizeaza doua aspecte. In primul rand, reconsiderarea dimensiunii salii pentru modernizarile cerute de inspectorii Eurimage, pentru includerea cinematografului constantean in circuitul european, si in al doilea rand, amenajarea sediului administrativ al filialei, care functioneaza la etajul cladirii cinematografului "Majestic".Judetul Constanta are un statut aparte in cadrul regiei, deoarece, inca inainte de 1989, Intreprinderea Cinematografica Judeteana Constanta era singura din tara care se subordona direct Comisiei de Cultura a Consiliului Judetean, iar fata de centrala Romania Film depindea doar in ceea ce privea activitatea cu filmul. Imediat dupa Revolutie, in perioada 1990-1992, intreprinderea din Constanta a functionat ca o societate comerciala, desi demersurile pentru desprinderea de regia centralizata au ramas fara rezultat.A trebuit sa treaca zece ani pentru a dovedi ca initiativa constanteana era justificata, deoarece structura, ca toate celelalte intreprinderi-mamut din vechiul regim, s-a dovedit neviabila. In acest timp, multe cinematografe au fost desfiintate sau inchise in toata tara, in vreme ce la Constanta s-a construit, din fonduri proprii, singurul cinematograf "post-revolutionar" din Romania =AD- gradina de vara "Jupiter". Cu toate acestea, in urma aplicarii Legii cinematografiei, se ajunge la situatia anormala ca noua societate cinematografica, ce va fi infiintata conform restructurarii, sa fie nevoita sa inchirieze gradina "Jupiter", aflata intre cele 120 de cinematografe ce sunt trecute in proprietatea publica, si care, dupa declaratia presedintelui CNC, Decebal Mitulescu, "vor fi inchiriate sau concesionate in urma unor licitatii publice". Nu este de neglijat riscul ca licitatiile sa fie castigate de societati comerciale care nu vor pastra profilul activitatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii