Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este vinovat de inundarea caselor din Valea Seaca Canalul colector pasat intre Apele Romane si primariile de la Valu lui Traian si Murfatlar

ro

06 Jul, 2010 02:17 3176 Marime text
canal_colector.jpg

Cine este vinovat de inundarea caselor din Valea Seacă:Canalul colector pasat între Apele Române şi primăriile de la Valu lui Traian şi Murfatlar

 Cum plouă ceva mai mult, canalul colector se înfundă şi gospodăriile din zonele Valea Seacă şi Penitenciar sunt inundate. În cei cinci ani care au trecut de la precedentele inundaţii devastatoare din judeţ, canalul colector nu a suferit modificări, putând oricând să provoace alte dezastre.

 Edilii celor două localităţi traversate de canal, GheorgheCojocaru, de la Murfatlar şi Florin Mitroi, din Valu lui Traian, paseazăresponsabilitatea reabilitării canalului de la unul la celălalt. „Pentru arepara acel canal este necesară o investiţie în valoare de un milion de euro.Noi am făcut tot ce am putut, l-am întreţinut, l-am decolmatat, dar mai mult nuştiu ce am putea face.

Acolo trebuie lucrări prin care să mărim debitul,trebuie construite poduri şi nu ştiu dacă cineva a depus vreun proiect în acestsens. Se cunoaşte situaţia canalului colector la Agenţia Naţională Apele Române(ANAR), dar mai multe amănunte nu cunosc", a declarat Gheorghe Cojocaru. Purtătorulde cuvânt al primăriei Valu lui Traian, Ionela Zota, a susţinut că problema nuse află pe teritoriul comunei lor şi că au depus un proiect amplu care vizeazăreconstrucţia canalului. „Canalul aflat pe teritoriul nostru este în perfectăstare, la Murfatlar trebuie să se efectueze lucrări. Am făcut schimb denumeroase adrese în ultimul an cu primăria de acolo, prin care le-am atrasatenţia că nu-şi întreţin partea lor de canal, nu consolidează construcţia, nutaie iarba şi nici nu curăţă zona de noroi, nu au vrut să intervină deloc. Întoamna anului trecut noi am depus un proiect la ANAR, pentru amenajare canalcolector, costurile acestui proiect ridicându-se la 800 miliarde lei vechi", aspus Ionela Zota. 

Careeste poziţia ABADL

 Oficialidin cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) ne-au spus în ce stadiu se află proiectul depus de primăriaValu lui Traian. „Proiectul a fost depus anul acesta, pe 15 iunie, şi seintitulează «Amenajare curs apă Valea Seacă» şi, în urma analizei făcute,comisia tehnico-economică a hotărât că proiectul este incomplet şi a recomandatefectuarea unui studiu privind fundamentarea debitului maxim de calcul, avizatde către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).După ce se va depune acest studiu se vor relua analizele proiectului, iar pânăla eliberarea unei decizii finale nu putem să spunem nimic despre suma care vafi necesară pentru investiţii. Ar trebui să fie efectuate lucrări deregularizare a cursului şi alte lucrări complexe, care să dimensioneze canaleleîn funcţie de debitele de apă", au precizat reprezentanţii ABADL.

Şi totuşi, cine rezolvă problema?    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii