Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CERONAV a tras linie pentru primele trei trimestre ale anului

ro

25 Oct, 2014 00:00 1744 Marime text
Reprezentanţii Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) au susţinut, ieri, o conferinţă de presă la sediul din strada Pescarilor. Cu acest prilej, s-au discutat aspecte legate de bilanţul financiar ianuarie - septembrie 2014, de programul de investiţii, dar s-au avut în vedere şi proiecte europene şi cursuri noi introduse în portofoliul CERONAV.

Bilanţul financiar din perioada 1 ianuarie - 30 septembrie a acestui an a arătat că a existat o creştere la veniturile realizate de 24%, suma fiind de 26.661.000 de lei, faţă de 21.430.000 de lei, cât a fost planificat prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul trecut.

Cu privire la numărul de cursanţi înregistraţi pentru primele trei trimestre ale anului curent, a rezultat o creştere de aproximativ 18% faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Anul acesta, numărul de cursanţi a fost de 43.315, faţă de 36.734, numărul înregistrat anul trecut.

Program de investiţii la sediul din Baba Novac

CERONAV a continuat dezvoltarea infrastructurii şi dotarea sediilor din Constanţa şi Galaţi. Astfel, la sediul din Baba Novac s-au finalizat, în luna aprilie, lucrările la obiectivul de investiţii „Reparaţii capitale săli de clasă şi birouri“, care au transformat o clădire veche cu aspect de cazarmă, primită în urmă cu 30 de ani de la MApN, într-un sediu modern, bine amenajat şi dotat pentru desfăşurarea cursurilor. Lucrările de reparaţie au ajuns la suma de 892.456 de lei, contractul de execuţie lucrări fiind atribuit în urma procedurii de achiziţie publică electronică în SEAP în luna noiembrie 2013 şi a durat trei luni şi jumătate, CERONAV realizând o economie de 28% faţă de valoarea estimată.

Pentru acest sediu, destinat în principal instruirii pe simulatoare, a apărut necesitatea transformării unei magazii complet degradate într-un spaţiu adaptat instalării simulatoarelor noi şi implicit necesitatea amenajării unui spaţiu adecvat în care să fie expuse simulatoarele din vechile generaţii în scopul familiarizării cursanţilor cu evoluţia sistemelor de la bordul navelor. Pentru acest obiectiv de investiţii „Reparaţii capitale magazie“, CERONAV a atribuit contractul de execuţie nr. 482/22.09.2014, în valoare de 232.099 de lei, cu o durată de două luni.

Investiţii la sediul din baza de instruire CERONAV

Pentru acest sediu, CERONAV a realizat, în luna iulie, studiul de fezabilitate a două noi obiective de investiţii.
Primul este poligonul de antrenamente privind mijloacele de salvare pe mare în baza de instruire CERONAV, realizat respectând Codul STCW (ce prevede pregătirea, brevetarea/atestarea şi efectuarea serviciului de cart). Pentru acest obiectiv, s-a obţinut autorizaţia de construcţie nr. 1663/ 10.10.2014, s-a întocmit documentaţia tehnică de execuţie şi urmează a se atribui contractul de execuţie lucrări în urma procedurii de achiziţie publică, până la sfârşitul anului. Valoarea acestui obiectiv este estimată la 495.000 de lei, cu o durată de realizare de trei luni.

Al doilea obiectiv nou de investiţii este parcarea şi împrejmuirea accesului în baza de instruire CERONAV, unde urmează a se realiza un număr de 60 de locuri de parcare pentru cursanţi. Pentru acest obiectiv s-a întocmit documentaţia tehnică de execuţie, s-au obţinut toate acordurile şi avizele necesare, urmând a se elibera autorizaţia de construcţie de către Primăria Municipiului Constanţa. Valoarea estimată a acestui obiectiv de investiţii este de 1.345.000 de lei, cu o durată de realizare de patru luni.

Pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor cursanţilor, CERONAV a achiziţionat, în anul 2013, un teren alăturat bazei de instruire, în vederea ridicării unui ansamblu denumit „Corp învăţământ - cazare şi bazin de antrenamente“. Pentru acest obiectiv major, CERONAV a întocmit studiul de fezabilitate şi a depus documentaţia necesară eliberării certificatului de urbanism de către Primăria Municipiului Constanţa. Valoarea estimată a acestui obiectiv de investiţii, în conformitate cu studiul de fezabilitate, este de aproximativ 5.000.000 de euro, inclusiv dotări (simulatoare, mobilier, centrale termice şi altele).

Proiecte europene

CERONAV derulează, în acest moment, proiecte precum „Harmonized Inland Navigation Transport through education and information technology“ (HINT) ce urmăreşte integrarea regiunii Dunării în procesul european armonizat de educaţie, dezvoltarea de aplicaţii şi instrumente IT de instruire şi evaluare, dezvoltarea de concepte de instruire practică la bordul navei şi pe simulatoare, promovare meserii sector transport căi navigabile.

Un alt proiect ce se află în derulare este „LNG Masterplan Main-Rin-Dunăre“, ce are ca principal obiectiv pregătirea pentru utilizarea gazului natural lichefiat (LNG) ca un combustibil ecologic şi eficient.

„Train the trainer course material for Inland Navigation Education and Training“ urmăreşte elaborarea unui curs privind utilizarea simulatoarelor pentru instruirea şi evaluarea personalului navigant pe ape interioare.

Cursuri noi introduse în portofoliul CERONAV

În portofoliul CERONAV, ca urmare a amendării Convenţiei STCW - Manila 2010, s-au introdus 12 cursuri noi şi trei cursuri sunt în pregătire. Cursurile noi constau în: program de pregătire de bază pentru siguranţa maritimă, managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul punte, managementul resurselor umane şi aplicarea principiilor de conducere şi muncă în echipă în compartimentul maşină, pregătire de bază pentru operaţiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor petroliere şi chimice, pregătire de bază pentru operaţiunile legate de marfă pe nave pentru transportul de gaze lichefiate, pregătire avansată pentru operaţiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor chimice, pregătire avansată pentru operaţiunile legate de marfă pe nave pentru transportul produselor petroliere, pregătire avansată pentru operaţiunile legate de marfă pe nave pentru transportul de gaze lichefiate, curs de actualizare brevet ofiţer punte, curs de adaptare brevet ofiţer mecanic, limba engleză maritimă - vocabular frazeologic pentru personal auxiliar, asistenţă medicală - ofiţer mecanic nivel managerial.

Cursurile în pregătire sunt centrate pe subiectele: Hidrogen sulfurat, High Voltage (energie electrică la tensiuni ridicate) şi Escape Chute (tip special de ieşire de urgenţă).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii