Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetări la adâncimi mari ExxonMobil şi OMV Petrom caută muniţia neexplodată pe traseul conductei pentru gaze din Marea Neagră (document)

ro

31 May, 2017 00:00 3944 Marime text
La Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), Sucursala București, și OMV Petrom au depus memoriul de prezentare a proiectului care se referă la identificarea muniției şi a pieselor de artilerie istorice neexplodate pe coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor. Mai exact, cele două companii au solicitat acord de mediu pentru proiectul „Studiu de identificare a muniției / pieselor de artilerie istorice neexplodate pe coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor, situată pe platforma continentală a Mării Negre“, în vederea obţinerii acordului de mediu.
 
Compania ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București și OMV Petrom intenționează să investigheze coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor și zona adiacentă platformei în vederea detectării prezenței unor piese de artilerie/muniție istorică neexplodate pe fundul mării și/sau îngropate. Sunt vizate următoarele tipuri de proiectile: proiectile cu calibrul > 155 mm, bombe High Explosive (HE), mine marine, încărcături de adâncime (depth charges), torpile. Locaţia pe care se va executa studiul se suprapune parțial peste ariile protejate de programul NATURA 2000, după cum urmează: ROSCI0273 - Cap Tuzla - suprapunere ~ 20 %, ROSCI0293 - Costinești - 23 August - suprapunere integrală, ROSCI0281 Cap Aurora - suprapunere ~ 85%, ROSCI0094 Izvoarele sulfuroase Mangalia - suprapunere ~ 35%, ROSCI0311 Canionul Viteaz - poligonul este adiacent, ROSPA0076 - suprapunere de la țărm până la adâncime 20 metri.

Două etape ale studiului 

Studiul va cuprinde două etape. Etapa inițială de identificare a țintelor (cu echipamentele de pe navă) va fi finalizată cu realizarea unui „Studiul inițial de identificare a țintelor“ (piese de artilerie/muniție istorică neexplodate) și cuprinde, la rândul său, mai multe activități. Contractorul va realiza un test cu aceleași echipamente și navă înaintea începerii acestei etape. Acest test se va desfășura în perimetrul avizat, la adâncimi ale apei între 5 şi 50 de metri. Se vor lansa o serie de „surogate“ (ținte false pentru calibrare), de diferite dimensiuni, care să acopere întreaga gamă de muniție posibil a fi identificată, de la proiectile mici până la torpile. Se va utiliza aceeași navă și aceleași echipamente ce vor fi folosite și în studiul propriu-zis. Contractorul va demonstra că poate detecta țintele-surogat cu o acuratețe de 1-2 metri, iar la finalul testului va recupera din mediu toate proiectilele surogat. La acest test vor participa consultantul pe probleme de muniție/proiectile neexplodate, geofizicianul și reprezentantul companiei, care vor inspecta echipamentele și vor valida datele și acuratețea detectărilor, urmând ca abia după validarea acestui test să se treacă la investigația propriu-zisă. Identificarea propriu-zisă a țintelor se va realiza de la distanță, cu ajutorul sonarelor cu scanare laterală (SSS), a eco-sondelor multi-beam de înaltă rezoluție pentru datele de batimetrie și a sistemelor de poziționare GeoWing aflate la bordul navei și care vor fi tractate de aceasta la o distanță constantă de fundul mării. Coridorul investigat are o lățime de 50 metri, iar în cazul detectării de anomalii magnetice (ceea ce poate însemna o posibilă țintă), coridorul se va extinde cu încă 50 metri. 

Date interpretate în timp real 

Contractorul va procesa și interpreta datele achiziționate în timp real pe navă. Contractorul este responsabil să identifice anomaliile magnetice și minele non-feroase potențiale, alături de consultatul pe probleme de piese de artilerie/muniție istorică neexplodate și geofizican. În momentul în care este detectată o anomalie, expertul beneficiarului va decide dacă este posibilă redirecționarea traseului conductei. Dacă acest lucru este posibil, expertul beneficiarului, alături de geofizician, va decide cum poate fi extins coridorul investigat pentru repoziționarea conductei. Dacă redirecționarea este imposibilă, anomalia detectată va fi investigată în cea de-a doua etapă de studiu. Etapa de investigare a potențialelor ținte identificate cu vehiculele operate de la distanță va fi finalizată cu realizarea unui „Studiu de investigare a țintelor identificate“ (piese de artilerie/muniție istorică neexplodate). Contractorul va realiza un test cu ajutorul unui vehicul operat de la distanță (ROV) înaintea începerii acestei etape. Acest test va include toate tipurile de proiectile/muniție neexplodată posibil a fi detectate. Vor fi investigate în acest sens proiectile-surogat ce au fost poziționate pe fundul mării în etapa anterioară.

Investigarea propriu-zisă a țintelor 

După identificarea potențialelor ținte, contractorul le va investiga cu ajutorul aceluiași vehicul operat de la distanță (ROV), echipat cu camere, sonare, echipamente de determinate a poziției, detectoare de metale, precum și pompe de dragaj pentru excavare. Din motive de siguranță, contractorul va angaja un inginer expert în explozibil, pentru recunoașterea proiectilelor neexplodate. Pe toată durata proiectului, personalul de pe nava de investigații va include: un geofizician cu abilitățile necesare pentru procesarea și interpretarea datelor achiziționate în timp real; un consultant pe probleme de artilerie/muniție neexplodată cu expertiză în domeniu. De asemenea, se va asigura spațiu pe navă și pentru un reprezentant al beneficiarului (expert conductă).

Justificarea necesității proiectului 

Având în vedere, pe de-o parte, stoparea declinului producţiei interne de hidrocarburi, şi pe de altă parte, accesul la noile tehnologii pentru descoperirea de noi resurse, Guvernul României a decis să organizeze o licitaţie internaţională pentru încheierea unei serii de contracte privind explorarea şi participarea la cote din producţie a unor companii specializate care au la dispoziţie fondurile financiare şi tehnologiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de prospectare a hidrocarburilor în ape de mare adâncime. Compania este hotărâtă să desfăşoare activităţi eficiente, sigure şi cu un impact cât mai mic pentru mediu în toate punctele unde activează, iar identificarea și înlăturarea potențialelor proiectile neexplodat de pe traseul potențialei conducte de gaze aduce un plus de siguranță exploatării ulterioare.
 
„Surogatele“ (țintele false pentru calibrare) sunt machete construite din același aliaj metalic și cu aceleași dimensiuni ca și tipurile de proiectile/muniție neexplodată posibil a fi detectate, de la proiectile mici până la torpile (155 mm). Contractorul va demonstra că poate detecta țintele-surogat cu o acuratețe de 1-2 m, iar la finalul testului va recupera din mediu toate proiectilele surogat. Pentru efectuarea studiului, se va utiliza o navă dotată cu echipamentele specifice programului de lucru stabilit. Având în vedere că licitația pentru desemnarea contractorului care va realiza studiul este în desfășurare, nu putem preciza numele navei pe care acesta o va utiliza, motiv pentru care prezentăm mai jos specificațiile generale ale navelor specializate care execută astfel de operațiuni. Menționăm că, indiferent de rezultatul licitației, nava câștigătoare va avea specificații foarte apropiate de cele prezentate. 

Exxonmobil Sucursala Bucureşti, în datele Registrului Comerţului 

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), Sucursala București, a fost înfiinţată în anul 2008 şi are sediul social în Bucureşti, Calea Floreasca nr. 169A. Reprezentantul societăţii este Richard Henry Tasker, născut pe 16.05.1961, în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Activitatea pricipală a societăţii constă în extracţia petrolului brut.

Despre OMV Petrom 

Conform informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, OMV Petrom are un capital social subscris de 5.664.410.833,5 lei, integral vărsat, din care în lei - 5.629.514.441,6, integral vărsat, în euro - 9.544.163,19, integral vărsat, şi în dolari - 11.623.836,34. Valoarea participării străine totală în lei este de 3.007.153.361,1. Numărul de acţiuni este de 56.644.108.335, din care numărul acţiunilor nominative este 56.644.108.335, fiecare în valoare de 0,1 lei. Acţionari persoane juridice sunt Ministerul Economiei, în numele Statului Român, cu 20,639% din capitalul social, Fondul Proprietatea SA, cu 20,11% din capitalul social, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 2,026% din capitalul social, OMV Aktiengesellshaft, cu 51,011% din capitalul social, dar şi Listă Acţionari PPM, cu 6,214% din capitalul social. Persoane împuternicite sunt: Daniel Turnheim, membru în consiliul de supraveghere, George Băeşu - membru în CA, Lăcrămioara Diaconu Pintea - membru în directorat, Reinhard Florey - membru în consiliul de supraveghere, Rainer Seele - membru în consiliul de supraveghere, Manfred Leitner - membru în consiliul de supraveghere, Joseph Bernhard Mark Mobius - membru în consiliul de supraveghere, Mariana Gheorghe - preşedinte al directoratului, Jochen Weise - membru în consiliul de supraveghere, Neil Anthony Morgan - membru în directorat, Andreas Matje - director financiar, Dan Manolescu - membru în consiliul de supraveghere, Peter Rudolf Zeilinger - membru în directorat, Johann Pleininger - membru în consiliul de supraveghere. Domeniul de activitate principal al societăţii îl reprezintă extracţia petrolului brut, explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale. Potrivit Ministerului de Finanţe, OMV Petrom a raportat pentru anul fiscal 2015 o cifră de afaceri netă de 13.687.616.179 de lei, o pierdere de 630.646.624 de lei şi 15.581 de salariaţi.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul depus la APM Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii