Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei mai tari miliardari din Regiunea Sud-Est şi averile lor fabuloase

ro

13 Nov, 2013 00:00 9627 Marime text
Potrivit ediţiei din acest an a Top Forbes 500, Constanţa domină Top 10 Miliardari din Regiunea Sud-Est, adjudecându-şi şase poziţii (1, 2, 3, 6, 8 şi 9) cu o avere totală în sumă de 900 de milioane de euro. Constanţa este urmată de Galaţi ce ocupă patru locuri în top (2, 5, 7 şi 9). În acest caz vorbim de o avere de 314 milioane de euro. Brăila se află pe locul 4 cu un singur miliardar, a cărui avere este estimată la 70 de milioane de euro. Aceleaşi lucru putem spune şi despre Buzău, care se află pe ultimul loc în clasament cu o avere de 29 de milioane de euro. Tulcea şi Vrancea nu au prins niciun loc în Top 10 Miliardari din Regiunea Sud-Est.
Facem precizarea că locul 2 nu revine unei singure persoane sau familii, fiind ocupat de familia Rapotan din Galaţi şi miliardarul Gheorghe Bosînceanu din Constanţa. De asemenea, şi poziţia a 9-a în top este împărţită între Constanţa şi Galaţi de familia miliardarului Istrate din Galaţi, Dumitru şi Corina Martin din Constanţa şi Marius Cătălin Bucur, care deţine în judeţul nostru compania Brise Group.
 
Gabriel Comănescu rămâne miliardarul no. 1 pe Sud-Est
 
Cel mai bogat afacerist la nivelul Regiunii Sud-Est rămâne constănţeanul Gabriel Comănescu cu o avere estimată la 500 de milioane de euro. Comănescu dezvoltă afaceri cu activităţi în extracţii de petrol şi gaze, dar şi în domeniile turism şi media. Dar domeniile în care înregistrează cel mai mare succes sunt, şi-n acest an, shippingul şi turismul, notează cei de la Forbes.
Locul doi în clasament revine, în egală măsură, familiei gălăţene Rapotan şi constănţeanului miliardar Gheorghe Bosînceanu. Soţii Angelica şi Cezar Rapotan conduc reţeaua de magazine Arabesque, specializată în comercializarea materialelor de construcţii. Reţeaua de magazine a fost fondată în urmă cu 14 ani, iar anul trecut al fost al treilea an cu profit net de ordinul milioanelor de euro, notează cei de la Forbes.

Anul acesta, averea familiei Rapotan este estimată la 155 milioane de euro. Din paginile revistei Forbes mai aflăm că afacerea celor doi soţi a fost puternic afectată de criză în anii 2008-2009, însă în 2010 aceasta şi-a revenit miraculos şi a înregistrat venituri de 355 de milioane de euro şi un profit de nouă milioane de euro.
La rândul lui, Gheorghe Bosînceanu, proprietarul Şantierului Naval Constanţa, are o avere de 155 milioane de euro. Bosînceanu nu s-a rezumat doar la investiţiile din industria navală, ci şi-a îndreptat atenţia şi către turism şi media.
Locul trei în Top 10 Miliardari din Regiunea Sud-Est nu mai este împărţit între mai multe persoane, el fiind ocupat de verii Nicolae şi Ion Duşu, cu o avere de 75 de milioane de euro. Cei doi veri deţin Celco Constanţa, „unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa materialelor de construcţii şi cel mai mare din zona Dobrogea”, şi conduc operatorul Portuar Socep. De asemenea, cei doi sunt proprietarii mai multor hoteluri din Neptun şi Mamaia. Anul acesta Nicolae Duşu a devenit membru al Forumului Investitorilor Autohtoni, o asociaţie dezvoltată pentru a contracara influenţa tot mai mare pe care au o investitorii străini în detrimentul capitalurilor locale.

Verii Duşu sunt urmaţi în top de Marin Moraru, din Brăila, care se află pe locul 4 cu o avere de 70 de milioane de euro. Împreună cu soţia sa, Moraru, conduce una dintre cele mai mari companii de procesare a cărnii din regiune. Este vorba de grupul de firme Marex Brăila. Afaceristul, în vârstă de 68 de ani, este cunoscut ca singurul producător român de orez. De asemenea, Marex Brăila a inaugurat şi prima fabrică de bioetanol destinat aditivării benzinei.
La mijlocul clasamentului, pe locul 5, îl găsim pe gălăţeanul Costel Miron, în vârstă de 53 de ani, care deţine compania Mairon. Despre această companie cei de la Forbes notează că a înregistrat creşteri spectaculoase, sfidând parcă criza. Mai precis, cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 255 de milioane de euro, mai mare cu 40 de milioane de euro faţă de 2011, iar numărul angajaţilor a crescut de la 367, câţi erau în anul 2011, la 397, în 2012. Compania are ca obiect de activitate producţia de tablă, oţel beton, profiluri, oţeluri inoxidabile, oţel de carbon sau aliaje. Costel Miron are, potrivit Forbes, o avere estimată la 70 de milioane de euro.
Locul 6 în clasament îi revine miliardarului constănţean Corneliu Idu. Unul dintre cei mai importanţi operatori portuari la Marea Neagră (conduce operatorul portuar Comvex) şi proprietarul unuia dintre cele mai mari cluburi de tenis din România, Tenis Club Idu, miliardarul constănţean deţine o avere de 60 de milioane de euro.

Locul 7 este adjudecat de gălăţeanul Corneliu Găvăneanu. Găvăneanu, în vârstă de 62 de ani, deţine compania Metaltrade, specializată în activităţi de producţie, prelucrare şi comercializare de produse siderurgice şi material lemnos, şi are o avere de 59 de milioane de euro. Găvăneanu, considerat unul dintre cei mai bogaţi gălăţeni, conduce şi porturile Docuri şi Bazinul Nou din Galaţi. Miliardarul gălăţean este şi proprietarul Euro Steel Industries, o companie care are ca obiect de activitate procesarea produselor siderurgice şi producerea ţevilor de oţel.
Pe locul 8 în clasament îl găsim pe Ion Grecu, cu o avere de 50 de milioane de euro. Constănţeanul este proprietarul Elcomex, grup de firme specializat pe furnizarea de produse şi servicii pentru sectorul energetic. Potrivit celor de la Forbes, compania-fanion Elcomex IEA a înregistrat anul trecut afaceri de peste 65 de milioane de euro, aproape dublu faţă de anul 2011 şi un profit de 4,7 milioane de euro.
 
Pe locul 9, cu averi de 30 de milioane de euro!
 
Pe locul 9 se află familia Istrate din Galaţi, Dumitru şi Corina Martin din Constanţa şi Marius Cătălin Bucur, de asemenea, din Constanţa, fiecare cu o avere deloc de neglijat, estimată la 30 de milioane de euro. Familia gălăţeană controlează grupul de firme Vega, specializat în construcţii. Potrivit celor de la Forbes, afacerea lui Corneliu Istrate a fost preluată în mare parte de copii. Fiul său, Ionuţ conduce activităţile de construcţii, iar fiicei sale, Anca i-a fost cedat businessul de turism al familiei. Compania Vega 93, una dintre cele mai importante în grup, a avut în anul 2012 o cifră de afaceri de aproape 80 de milioane de euro, susţin cei de la Forbes.

În ceea ce-i priveşte pe Dumitru şi Corina Martin, care au divorţat după o căsătorie care a durat 10 ani, Corina Martin este proprietarul Mistral Tours, iar Dumitru Martin controlează vestita companie Polaris, care asigură salubrizarea oraşului Constanţa. Cel de-al treilea posesor al unei averi de 30 de milioane de euro, miliardarul constănţean Marius Cătălin Bucur, în vârstă de 38 de ani, deţine compania Brise Group, care se ocupă cu achiziţionarea, transportul, depozitarea şi comercializarea de cereale şi îngrăşăminte.
Ultimul în top, pe locul 10, este Constantin Toma din Buzău, în vârstă de 54 de ani. Buzoianul are o avere estimată la 29 de milioane de euro. Constantin Toma a făcut bani din industria apei, construcţii metalice, prelucrarea lemnului şi servicii agricole. Buzoianul deţine societăţile Agroglobal şi Aquaromet, societăţi care au raportat profit anul trecut. În schimb, cunoscutul holding condus de buzoian, format din Grup Romet SA, Aromet şi Romtet, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii