Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai veche scriere din lume, la Muzeul Callatis Mangalia

ro

10 Nov, 2009 02:07 6898 Marime text
tartaria1.jpgPrimăria Municipiului Mangalia şi Muzeul de Arheologie Callatis organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California - SUA, simpozionul internaţional „Cea mai veche scriere din lume", unde specialişti în domeniu vor dezbate controversata Scriere dunăreană.

Cu acest prilej, va fi vernisată, la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, expoziţia temporară intitulată: „Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria". Expoziţia cuprinde 224 de piese cu semne şi simboluri considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care l-au mai numit şi Scrierea Turdaş. Alături de acestea mai sunt desene, postere şi fotografii ale artefactelor, precum şi catalogul expoziţiei cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziţionat contra cost. Semnele şi simbolurile prezente la Mangalia datează din neolitic şi eneolitic.

Timp de două zile, Mangalia va fi centrul dezbaterilor între specialişti, în ceea ce priveşte cea mai veche scriere din lume. Expoziţia a fost prezentată în SUA, după care a mers la Cluj, Sibiu, Iaşi, Vaslui şi Bacău, iar până în data de 3 decembrie 2009 va putea fi vizitată la muzeul callatian. De la Mangalia, expoziţia va pleca la Vatican.

„Există posibilitatea ca inscripţiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume. Acesta este motivul pentru care am organizat dezbaterile şi expoziţia la Muzeul Callatis. Printre cele 224 de exponate se află şi celebrele tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puţin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î.Hr. Cele trei tăbliţe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii, au fost descoperite în anul 1961, de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa. În prezent, teoria conform căreia scrierea a apărut în sud-estul Europei şi nu în Mesopotamia este criticată de numeroşi arheologi. Exponatele provin din colecţia Szófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca", a declarat directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii