Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a ales de investiţia în extinderea şi modernizarea Gării Constanţa, după opt ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare (galerie foto)

ro

11 Jan, 2018 00:00 4717 Marime text
În anul 2003, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR) un împrumut în valoare de 24 de milioane de euro pentru modernizarea a cinci staţii de cale ferată, printre care şi Constanţa. Împrumutul a fost garantat de statul român. Proiectele au presupus modernizarea sălilor de aşteptare, a caselor de bilete, precum şi a sistemului de iluminat şi de informare a publicului. De asemenea, au fost refăcute peroanele şi spaţiile de trecere comune şi intrările în staţii şi s-au amenajat o serie de spaţii comerciale.
 
Lucrările la Gara Constanţa s-au întins pe parcursul a patru ani, iar în 2009 au fost finalizate. Valoarea totală a investiţiilor s-au ridicat la peste 9,2 milioane de euro. Însă, după nouă ani de la marea modernizare, în gara din Constanţa bate vântul, la propriu. Mai mult de jumătate dintre spaţiile comerciale sunt goale.
 
Gara Constanţa este formată din trei corpuri: în mijloc au fost montate scaune pentru odihnă şi s-au deschis deja câteva agenţii comerciale, în corpul dinspre autogară au fost amenajate casele de bilete şi birourile angajaţilor CFR, în vreme ce în Corpul A se regăsesc doar spaţii cu destinaţie comercială. La subsolul clădirii există două săli multifuncţionale, iar la parter şi la etajul întâi, mai multe spaţii cu destinaţie comercială.
 
Dorin Maer, directorul general al CFR Călători SA, spune că de vină ar fi lipsa de atractivitate a acestor spaţii comerciale. „Periodic, organizăm licitaţii pentru închirierea spaţiilor. Din păcate, multe societăţi comerciale consideră că nu există vad. Ultimul contract încheiat este pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii. Noi considerăm că avem preţurile mai mult decât decente, ele variază raportat la funcţiunea ulterioară a spaţiului“, a declarat Dorin Maer, directorul general al CFR Călători SA.
 
Numeroasele licitaţii care au fost organizate în acest sens au rămas fără ecou, astfel că sunt utilizate doar 50 de procente din totalul suprafeţei cu destinaţie comercială. „Reluăm licitaţiile pe 25.01.2018, inclusiv pentru sălile multifuncţionale“, a afirmat Dorin Maer, care spune că, în acest moment, sunt închiriate jumătate dintre spaţiile comerciale existente.
 
Agenţii economici interesaţi trebuie să ştie că pot desfăşura în spaţiile închiriate activităţi care vizează comerţ de mărfuri generale, alimentaţie publică, comercializare combustibil lemnos, comercializare cherestea, alimentaţie publică şi patiserie, amplasare construcţie provizorie pentru depozitare, comercializare şi service telefonie mobilă sau activităţi administrative. De asemenea, aici pot fi amenajate: cafe bar, automat băuturi calde, cinematograf, sală şedinţe, LCD publicitar, plasme publicitare, căi de acces, service auto, cabinet medical şi spaţii tehnologice (holuri şi grupuri sanitare), spaţiu odihnă personal tren, încărcare - descărcare, sală jocuri de norocrestaurant, presă - carte, fast food, ATM bancar, publicitate, birou - activităţi administrative, grup sanitar, farmacie, agenţie de turism, parc pentru joacă, salon cosmetic, coafor, parcare auto, terasă vară curte, spaţiu bagaje de mână.
 

Sucursala Regională CF Constanţa vrea să facă bani din închirierea spaţiilor comerciale

 
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Sucursala Regională CF Constanţa, Economic - Serviciul Comercial - Birou Contractare anunţă organizarea unei licitaţii publice deschise, cu strigare, pentru închirierea de spaţii şi terenuri în vederea desfăşurării de activităţi comerciale. Evenimentul va avea loc pe data de 25.01.2018, ora 12.00, la sediul Sucursalei Regionale CF Constanţa. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantean 11 Jan, 2018 14:06 Din păcate au facut varza cu parcările acolo, plus ca parcarea care e cu ora sta mai mult goala, deh...e si scumpa...