Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce nu se ştie despre Crăciun…

ro

25 Dec, 2015 00:00 3139 Marime text
Crăciunul este un adevărat izvor de tradiții și legende. Sunt și lucruri mai puțin cunoscute însă despre această sărbătoare. Este bine de știut că cele mai multe ţări nu au acceptat Crăciunul ca sărbătoare legală decât din secolul al XIX-lea. Creştinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun (25 decembrie), mai mult de un mileniu, în imediata apropiere a solstiţiului de iarnă: în Franţa până în anul 1564, în Rusia până în vremea ţarului Petru cel Mare, iar în Ţările Române până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Primul stat care a acceptat sau mai bine zis a adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală a fost Alabama, din Statele Unite, urmată de Oklahoma.
 
Crăciunul este celebrat în nenumărate moduri. Unii decorează brazi sau cântă colinde, în vreme ce alţii ies la film sau consumă junk-food. Mai există şi cei care defilează deghizaţi în moşi, ascund măturile din casă sau merg la slujbă pe role. Zâmbiţi, aşa-i? Ei bine, sunt câteva obiceiuri mai bizare practicate de Crăciun.
 
Se exemplu, în Cehia, în ajunul Crăciunului, fetele nemăritate apelează la o metodă de ghicit tradiţională despre care cred că le va ajuta să-şi prevadă viaţa amoroasă pentru anul viitor. Iată ce se face: se stă cu spatele la uşă şi se aruncă un pantof peste umăr. Dacă acesta cade cu vârful spre uşă înseamnă măritiş. Dacă dimpotrivă, cade cu călcâiul spre uşă, urmează un an de singurătate.
 
În Norvegia, o legendă spune că în noaptea de Crăciun ies la iveală tot felul de vrăjitoare şi spirite malefice, care caută mături pe care să zboare. Pentru a alunga vrăjitoarele, se ascund toate măturile, iar cine îşi permite trage câte un foc de armă pentru a le speria.
 
Pentru mulţi japonezi masa tradiţională de Crăciun se rezumă la (n-o să vă vină să credeţi!)… Kentucky Fried Chicken (KFC). A devenit atât de populară o astfel de masă, încât trebuie făcute rezervări din timp pentru a beneficia de fast-food.
 
În Ucraina, pomul de Crăciun este decorat cu tot felul de ornamente, mai puţin obişnuite. De pildă, ucrainenii ascund în brad un păianjen artificial şi o pânză, iar cel ce le găseşte se spune că va avea noroc. O poveste din popor spune că o văduvă săracă nu şi-a putut permite decoraţii costisitoare, însă când s-a trezit într-o dimineaţă a constatat că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.
 
Dacă ajungeţi în Marea Britanie şi vreţi să vi se împlinească dorinţele, nu trebuie decât să învârtiţi aluatul pentru budincă! Budinca tradiţională se face din fructe uscate şi nuci, adesea îmbibate în brandy.
 
Dacă vă imaginaţi că cel mai rău lucru posibil este să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de Noaptea lui Krampus din Austria. Krampus este un fel de ”frate geamăn malefic” al Moşului, care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Oamenii se îmbracă în costume înfricoşatoare şi aleargă pe stradă lovind cu bâte tot ce întâlnesc.
 
În Caracas (Venezuela), credincioşii se duc la slujbă foarte de dimineaţă, în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nimic ciudat până aici. Ceea ce este bizar însă este faptul că oamenii se duc la biserică… pe role. Străzile sunt blocate pentru maşini până la 8.00 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt să atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii