Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Ce măsuri se iau la Constanţa înainte de Paşte. Se aplică amenzi pentru neregulile constatate

ro

29 Mar, 2017 12:41 2723 Marime text
La Prefectura Constanţa, are loc o conferinţă pentru prezentarea măsurilor dispuse în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică pe perioada sărbătorilor pascale. Constituirea şi funcţionarea Comisiilor (mixte) de control pentru supravegherea condiţiilor de desfacere a produselor agroalimentare şi pentru protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor pascale. 
 
De menţionat că, în cadrul evenimentului, în locul lui Dima Constantin a venit Cristina Lepar. De asemenea, în locul Silvanei Diana Cristescu, director executiv – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă  Alimentelor Constanţa, a venit Mihăiţă Gheba, iar în locul Cristinei Samoilă, director Executiv – Casă Judeţeană de Pensii Constanţa, s-a prezentat Kristina Mutiş.

În perioada 1 -15 aprilie, autorităţile de control (DSP Constanţa şi DSVSA Constanţa) vor demara controale la agenţii economici care comercializează produse alimentare, unităţi de alimentaţie publică. Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţei de Mihăiţă Gheba, director DSVSA Constanţa. Acesta a mai precizat că amenzile pentru nerespectarea condiţiilor sanitare pot ajunge până la 5000 lei. Totodată, DSVSA a autorizat trei centre temporare pentru sacrificarea mieilor: la Constanţa in Piata Pescarus, la Cernavodă şi Albeşti. 

„Sancţiunile DSVSA pot ajunge până la 6.000 de lei. Cele de 5.000 de lei sunt amenzile maxime ale DSP Constanţa. Până la această oră, sunt 50 de cazuri confirmare de gripă aviară la păsările sălbatice”, a declarat Mihăiţă Gheba.  

 
De altfel, vor fi comisii mixte, CJPC, DSP şi DSVSA, ce vor merge în controale. Agenţii care obstrucţionează controlul pot fi amendaţi cu 10.000 de lei.

Ionel Truşan, de la Garda de Coastă, spune că, în perioda sărbătorilor, vor avea un flux al traficului majorat, de aceea va fi suplimentat numărul de lucrători de linia 1. Timpii de aşteptare în trecerea frontierelor ar putea creşte.

În vederea siguranţei în cazul unui incendiu, reprezentanţii ISU spun că vor efectua controale în biserici.

De asemenea, cei de la ISU spun că, din 2016 până în prezent, au fost verificate 303 de lăcaşe de cult, fiind aplicate 16 amenzi şi 287 de avertismente, pentru reţeaua electrică improvizată, neexploatarea corectă a reţelei electrice, neprezentarea actelor solicitate.


UPDATE 1, ora 16.01

În legătură cu evenimentul de astăzi, pe adresa redacţiei, a fost trimis următorul comunicat de presă:
 
"Colegiul Prefectural s-a întrunit în şedinţă astăzi, conform Ordinului Prefectului nr. 119/23.03.2017, cu următoarea ordine de zi:
 
1. Prezentarea măsurilor  dispuse în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică pe perioada sărbătorilor pascale. Constituirea şi funcţionarea Comisiilor (mixte) de control pentru supravegherea condiţiilor de desfacere a produselor agroalimentare şi pentru protecţia stării de sănătate a populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor pascale
 
2. Viață decentă pentru pensionari; creșterea calității serviciilor oferite beneficiarilor de către Casa Județeană de Pensii Constanța
 
3. Întocmirea și realizarea Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, a altor acțiuni prevăzute în programele naționale, pentru anul 2017.
 
1.       În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor pascale, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, va desfășura acțiuni de control igienico - sanitare în  unitățile de producție de produse specifice sărbătorilor pascale (carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie), unități de desfacere, unități de alimentație publică, hoteluri. În cadrul acțiunilor de control se vor verifica printre altele existența apei curente și a apei calde în unități, existența spațiilor frigorifice/existența termometrelor, existența echipamentului de protecție al angajaților, personalul angajat trebuie să poarte echipament de protecție corect și complet, adecvat muncii prestate și existența materialelor de curățenie și substanțe biocide, conform H.G. nr. 617/2014 avizate de Comisia Națională de Biocide. Pentru neconformitățile constatate se vor aplica sancțiuni conform H.G. nr. 857/2011.

În baza Notei de Serviciu transmisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, referitoare la măsurile sanitare veterinare ce trebuiesc întreprinse în perioada 15.03.2017-15.04.2017 în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare prin consumul de alimente specifice perioadei, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanta va intensifica acțiunile de supraveghere sanitară veterinară asupra modului în care se produc, transportă și valorifică alimentele. Astfel, în baza unui program stabilit de conducerea DSVSA
 
Constanța, acțiunile de supraveghere si control vor cuprinde toti medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanta, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Zonale, prin care va fi verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în toate piețele agroalimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimentatie publica. La nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica, programul de lucru, persoana responsabila, numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte negative, fiind afisate.  La solicitarea primariilor si fermierilor de ovine s-a stabilit amenajarea  a 3 spatii temporare in care sa fie asigurate conditiile de igiena, pentru taierea si prelucrarea primara a mieilor si iezilor, sub supraveghere si control sanitar veterinar. Carnea rezultata din aceste puncte de sacrificare temporara, avizate temporar, va fi comercializata numai in punctul de sacrificare temporara.
Reprezentantul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a prezentat tematica de control planificată. Astfel, se va verifica modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri, s.a.), vin. De asemenea se vor verifica condițiile de depozitare și comercializare. În perioada sărbătorilor pascale se va asigura permanenţa în cadrul serviciului de preluare sesizări la telefonul 0241 550550 şi o echipă de control în cazul apariţiei unor solicitări sau evenimente deosebite.

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a precizat că, ținând cont de evenimentele înregistrate în anii precedenţi, formele de manifestare şi tendinţele de evoluţie a fenomenului infracţional, şefii structurilor subordonate vor stabili, de comun acord cu şefii structurilor de jandarmi şi poliţie de frontieră, dispunerea şi modul de acţiune al dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică în localităţile urbane şi rurale, în zona lăcaşurilor de cult şi în alte zone de interes operativ, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri, în vederea preîntâmpinării producerii oricăror evenimente negative, cu precădere pe timpul desfăşurării slujbelor religioase. Vor fi constituite, la nivelul Inspectoratului şi la subunităţile subordonate, echipe operative, pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate.
Pe linie rutieră vor fi asigurate prezenţe active a efectivelor de poliţie rutieră, la orele de vârf, pe principalele artere care converg către lăcaşele de cult, zonele turistice sau de agrement, pe principalele drumuri naţionale şi în
 
punctele cu risc ridicat de accidente pentru combaterea excesului de viteză, conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa alcoolului, prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere, precum şi pentru fluidizarea şi controlul circulaţiei.

Inspectorul Șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța a specificat că echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze, alături de celelalte instituții MAI. La solicitarea DSVSA sau a oricărei alte instituții se vor asigura efective care să intervină.

Reprezentanții Gărzii de Coastă Constanța vor lua măsuri de intensificare a activităților specifice pentru menținerea climatului de normalitate în zona de frontieră și a fluenței fluxului de persoane și autovehicule în punctele de trecere a frontierei de stat din județ, respectiv P.T.F. Vama Veche, P.T.F. Negru Vodă, P.T.F. Ostrov. Se va avea în vedere realizarea unor dispozitive de acțiune la frontieră, dinamice și eficiente, în vederea combaterii migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, respectiv a altor fapte care constituie încălcări la regimul juridic al frontierei de stat. Vor fi executate atât acțiuni punctuale cât și misiuni în sistem integrat cu celelalte structuri MAI, pentru prevenirea stărilor conflictuale și menținerea ordinii și liniștii publice în incinta punctelor de trecere a frontierei și în localitățile aflate în zona de competență.
Reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a prezentat măsurile dispuse în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, pe perioada sărbătărilor pascale. Astfel,  se vor face recunoaşteri în teren la obiectivele de cult, în vederea identificării surselor artificiale de apă, căilor de acces spre obiectiv şi în incinta acestuia avându-se în vedere afluxul mare de persoane care poate îngreuna accesul autospecialelor în zonă. În funcţie de nevoile operative vor fi dislocate forţe şi mijloace la obiective vulnerabile şi la evenimente/adunări. Vor fi efectuate controale tematice la unităţi de cult (biserici, mânăstiri, depozite de carte religioasă, chilii, spaţii de cazare, muzee cu caracter religios etc.), unităţi de alimentaţie publică cu afluenţă mare de persoane și pieţe sau centre comerciale cu standuri pentru comercianţi.

Prefectul județului Constanța, domnul  Adrian Viorel Nicolaescu a propus constituirea unei comisii de verificare a modului  de comercializare a produselor agricole și alimentelor în piețe, prin Hotărâre a Colegiului Prefectural.  În urma discuțiilor de la acest punct s-a stabilit ca, pe lângă instituțiile propuse inițial să facă parte din comisie (Instituția Prefectului – Județul Constanța, DSVSA, DSPJ, IPJ Constanța, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, AJFP), să facă parte și IJJ Constanța și Direcția pentru Agricultură. Comisia își va desfășura activitatea în perioada 01 – 15.04.2016 sub coordonarea Instituției
 
Prefectului – Județul Constanța și coordonarea tehnică a DSVSA Constanța. Membrii Colegiului Prefectural au aprobat în unanimitate hotărârea.
 
2. Activitatea Casei Județene de Pensii Constanța are drept scop principal asigurarea unui cadru legal comunicațional transparent, deschis, corect, credibil si eficient, pentru consolidarea încrederii populației, pe baza percepției publice realiste asupra activității instituției.
Întrucat în ultima vreme se înregistrează un interes tot mai mare al publicului pentru tot ce înseamnă informație electronică, toate informațiile de care poate avea nevoie un beneficiar se pot regasi și online, pe pagina web a instituției:  www.pensiiconstanta.ro. Casa Județeană de Pensii Constanța iși desfășoară activitatea prin sediul central situat în municipiul Constanța, ci și prin punctul de lucru permanent Medgidia și a punctelor de lucru nepermanente din Mangalia, Băneasa, Cernavodă și Hârșova. La sediul CJP Constanța programul de relații cu publicul se desfașoară de luni până vineri, între orele 8.00 - 14.00, miercurea acesta fiind prelungit până la orele 18.00.  În cursul anului 2016, pe listele de audiență la conducerea instituției au fost înscrise 1.955 de persoane însă numarul celor consiliați se ridică la peste 4.000.        
 
3.Reprezentantul Direcției Sanitare Veterinare și pentru  Siguranța Alimentelor Constanța a prezentat date cu privire la Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, a altor acțiuni prevazute în programele naționale pentru anul 2017.
 
4.Prefectul județului Constanța, domnul  Adrian Viorel Nicolaescu a dat citire proiectului de Hotărâre a Colegiului Prefectural care are ca obiect stabilirea unui sistem lunar de raportare a activității serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului. Macheta propusă nu a suportat modificări iar membrii Colegiului au adoptat hotărârea." 


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii