Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul Mazare - Feri Predescu, in raportul privind libertatea de exprimare

ro

04 May, 2009 03:06 2506 Marime text
Feri_Predescu_jurnalist_01.jpgActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat, pe 30 aprilie, raportul anual FreeEx privind situaţia libertăţii de exprimare în România.

Raportul este o radiografie a celor mai importante cazuri de încălcare a libertăţii de exprimare, de la agresiuni şi ameninţări îndreptate împotriva jurnaliştilor, presiuni ale politicienilor, autorităţilor şi mediului de afaceri, încălcări ale drepturilor salariale sau legislaţie cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare până la desconsiderarea normelor profesionale de către redacţii.
Raportul face referire şi la cazul Feri Predescu, jurnalista constănţeană care a pierdut un proces intentat de primarul Radu Mazăre. În continuare puteţi citi integral pasajul referitor la deznodământul „luptei" Predescu - Mazăre, aşa cum a fost notat în raportul FreeEx: „În decembrie 2008, Feri Predescu a primit o decizie definitivă şi irevocabilă în procesul intentat de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Predescu a fost condamnată la plata a 50.000 de lei daune morale, 7.000 de lei cheltuieli de judecată, publicarea de scuze către Radu Mazăre, prin intermediul unei scrisori publice, şi publicarea hotărârii judecătoreşti într-un ziar din Constanţa şi unul de circulaţie naţională. Predescu a fost dată în judecată pentru că a relatat într-o emisiune TV, la care era invitat şi Radu Mazăre, despre relaţiile primarului cu lumea interlopă. Informaţiile prezentate de către Predescu erau publice, fiind mediatizate atât de către ziare centrale, cât şi de către site-uri media. Procesul a fost câştigat de către Predescu la Judecătorie, însă a pierdut la Tribunal şi la Curtea de Apel Constanţa. Predescu a înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Petiţiile în sprijinul jurnalistei au strâns peste o mie de semnături. Au existat reacţii de susţinere din partea jurnaliştilor şi reacţii de protest din partea organizaţiilor de media naţionale şi internaţionale. În media locală din judeţul Constanţa a fost publicat, ulterior sentinţei, un material de presă care acuza posibila existenţă a unui conflict de interese în care s-ar fi aflat una dintre judecătoarele care au semnat sentinţa definitivă". Trebuie menţionat că ultima frază face referire, potrivit unei note a autorilor studiului, la articolul „Beatrice Mariş, judecătoarea cadorisită de Mazăre cu teren", publicat în ZIUA de Constanţa, în ediţia din 25 martie a.c. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi găsi raportul anual FreeEx în variantă integrală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii