Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cantgrip-ul, primit fara rezerve de unitatile sanitare

ro

01 Dec, 2009 01:48 2527 Marime text
vaccin.jpgLa nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa s-au stabilit toate detaliile referitoare la campania de vaccinare împotriva A/H1N1.

Vaccinul realizat de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino" a ajuns, de vineri, şi la Constanţa.

Potrivit reprezentanţilor DSPJ Constanţa, prima etapă a campaniei de vaccinare se desfăşoară începând din perioada 30 noiembrie până pe 10 decembrie.

Pe lângă personalul medico-sanitar şi cel din cadrul altor ministere care asigură serviciile esenţiale vor fi vaccinaţi şi studenţii facultăţilor şi colegiilor de stat şi private - cursuri de zi, elevi ai şcolilor postliceale - cursuri de zi şi elevii din unităţile de învăţământ liceal de stat şi privat. Aceştia vor fi vaccinaţi, indiferent de clasa în care sunt, începând de la vârsta de 16 ani.

Odată cu începerea distribuirii de Cantgrip în ţară, Ministerului Sănătăţii a precizat că pot apărea şi reacţii adverse care sunt însă asemănătoare cu cele date, în unele cazuri, de vaccinul gripei sezoniere. Astfel, poate apărea roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării, uşoare stări febrile, iar în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. De asemenea, în cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.

Referitor la acest aspect, managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână a precizat că absolut toate vaccinurile pot da reacţii adverse aşa că populaţia nu ar trebui să refuze imunizarea din acest motiv. „Orice vaccinare este bună" a precizat dr. Dan Căpăţână. În plus, acesta a adăugat că se vaccinează în fiecare an împotriva gripei sezoniere şi că nu a avut niciodată nici o problemă, aşa că sfatul lui este ca vaccinul Cantgrip să fie acceptat fără rezerve deoarece este făcut după anumite norme, ceea ce îl face un vaccin sigur.

Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat, săptămâna trecută, că vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Cantgrip-ul a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon.

Managerul SCJU Constanţa a declarat că personalul sanitar al unităţii urmează să fie vaccinat, împotriva gripei noi, începând de miercuri. DSPJ Constanţa a primit o listă cu numărul acestuia şi urmează să trimite dozele de Cantgrip.

Întârzierea vaccinării este cauzată de ziua liberă de 1 Decembrie, zi nelucrătoare.

Planul de organizare şi coordonare a campaniei de vaccinare

DSPJ Constanţa a făcut public, pe parcursul zilei de ieri, mai multe „directive" ce privesc organizarea acţiunilor de vaccinare. Astfel, toate instituţiile al căror personal va fi vaccinat trebuie să desemneze un reprezentant legal care să se ocupe de ridicarea vaccinului, organizarea şi dotarea corespunzătoare a cabinetului de vaccinare. În sarcina acestor instituţii intră şi stabilirea medicilor vaccinatori care vor fi instruiţi privind modul de funcţionare a cabinetului de vaccinare în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi instrucţiunile de utilizare ale vaccinului Cantgrip.

Pentru unităţile care realizează servicii esenţiale pentru populaţie şi care nu au personalul medical în structura organizatorică, vaccinarea va fi realizată prin intermediul cabinetelor de întreprindere cu care acestea au contract, conform legislaţiei muncii în vigoare.

Potrivit DSPJ Constanţa cabinetele medicale vor avea dotările necesare privind echipamentele de protecţie, trusă antişoc şi acces la serviciul de urgenţă 112 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă în caz de nevoie.

O altă precizare este aceea că toate cabinetele medicale şcolare şi studenţeşti vor realiza acţiunea de vaccinare numai în cabinetele medicale care vor asigura dotările de asistenţă medicală necesare.

De asemenea, înregistrarea vaccinărilor se va face în Registrul de imunizări sau în tabel de catagrafie care cuprinde nume, prenume, CNP, data vaccinării, seria şi lotul vaccinului administrat. Ulterior, medicul vaccinator eliberează o dovadă de vaccinare care va fi înregistrată în fişa medicală existentă în cabinetul medicului de familie, iar cazurile de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile se raportează la DSPJ Constanţa.

După epuizarea cantităţii de vaccin distribuită şi consemnată în procesul verbal, reprezentantul cabinetului de medicină de familie, cel al cabinetului medical din unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi studenţesc, precum şi al unităţilor sanitare au obligaţia de a transmite direcţiilor de sănătate publică o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că a fost utilizată sau nu întreaga cantitate de vaccin distribuită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii