Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caldura ar putea deveni un lux

ro

21 Oct, 2008 00:00 967 Marime text

In timp ce RADET ii indeamna pe oameni sa stea linistiti in casele lor, pentru ca vor avea agent termic din plin in sezonul rece, reprezentantii Electrocentrale prezinta un punct de vedere pesimist.

"Conducerile celor doua regii au dat asigurari populatiei ca in iarna care vine nu vor fi probleme, lucru in total dezacord cu realitatea", spun reprezentantii Electrocentrale. In concluzie, atat constantenii, cat si bucurestenii sunt in pericol de a ramane, in aceasta iarna, fara caldura. Producatorul de energie termica a subliniat faptul ca, in sezonul rece 2008 - 2009, se va vedea in situatia de a livra caldura proportional cu sumele primite de la distribuitori. "Asigurarile prezentate de cele doua regii reprezinta probabil un automatism creat in cursul perioadelor anterioare, cand, desi nu isi plateau datoriile, producatorul era cel care contracta credite pentru acoperirea neincasarilor si continuarea activitatii", explica reprezentantii producatorului de energie termica. De aceasta data, Electrocentrale Bucuresti nu le mai poate contracta si va avea probleme cu achizitionarea combustibililor, mai bine zis, nu va avea banii necesari pentru a-i plati pe furnizori. In replica, sefia RADET Constanta spune ca este pregatita sa dea drumul la caldura, dar inca nu exista conditiile meteorologice potrivite.

RADET descurca itele gigacaloriei

Gheorghe Enache, directorul economic al regiei, dezminte zvonurile cum ca pretul gigacaloriei a atins suma fabuloasa de 150 de euro. Acesta sustine ca, de fapt, abonatii casnici platesc un tarif de 119 lei cu TVA inclus. Relatarile in mass-media, privind faptul ca judetul Constanta ar ocupa un loc fruntas in tara referitor la costurile pe care cetatenii le au de achitat pentru a avea caldura, au pus RADET-ul, din nou, pe jar. Directorul economic al regiei a iesit in fata pentru a dezminti zvonul lansat de Radu Opaina, presedinte al Asociatiei Federatiilor de Proprietari Romania, care a afirmat, pentru un cotidian national, ca pretul gigacaloriei de abia atinge 70 de euro in Danemarca, iar la Constanta este dublu. Potrivit conducerii RADET, consumatorii casnici achita 119 lei, suma in care este inclus TVA-ul, in timp ce pentru agentii economici pretul este de 287,2 lei. Acest ultim tarif este cel final, dat fiind faptul ca Primaria Constanta subventioneaza costurile de productie si distributie doar persoanelor fizice. In acest mod, costul per gigacalorie pentru agentii economici nu atinge nici macar o suta de euro.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii