Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buticarii, bată-i vina! S-a rupt lanţul de iubire între Primăria Constanţa şi hotelierii din staţiunea Mamaia (galerie foto)

ro

26 Mar, 2016 00:00 2945 Marime text
Conform „tradiţiei“ recent împământenite la Constanţa, hotelul Del Mar a fost, din nou, vineri, gazda întâlnirii dintre patronii de hoteluri şi restaurante din staţiunea Mamaia şi din Satul de Vacanţă şi reprezentanţii Primăriei Constanţa. Tema de discuţie a fost acelaşi regulament privind organizarea şi desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță. După ce la întâlnirile precedente, patronii de baruri şi restaurante au ţinut sus şi tare ca municipalitatea să scoată în afara staţiunii magazinele alimentare, pe motiv că sunt sursa găurilor din încasările estivale, scandalul dintre cele două tabere - buticari versus hotelieri - a escaladat ieri, culminând cu plecarea în timpul dezbaterii a liderului Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, şi a tuturor hotelierilor din staţiune.
 
În timp ce proprietarii de restaurante cer ca în staţiune să existe nu mai mult de patru magazine alimentare, proprietarii acestor spaţii spun că sunt împotrivă şi că din punctul lor de vedere un competitor direct al restaurantelor sunt, în fapt, liniile de autoservire. Dacă hotelierii îi vor afară pe buticari, patronii acestor spaţii comerciale se consideră discriminaţi şi au cerut şi ei, la rândul lor, ca hotelierii sa plece. „Vindem produse preambalate. Nu vindem droguri, nu vindem etnobotanice. Nu este legal să ne fie interzis accesul. Considerăm că este o măsură discriminatorie. Și noi dorim închiderea hotelurilor. Vi se pare corect?“, au replicat proprietarii de magazine din staţiune şi satul de vacanţă. Mai mult, aceştia spun că nu ei sunt vinovaţi de faptul că turiştii nu calcă pragul restaurantelor lor, ci autoservirile din staţiune, care vând mâncare mult mai ieftină. „Dacă doriți ca noi să ne retragem, atunci vorbim cu toți operatorii să ne retragem şi să vedem cine mai aduce turişti în Mamaia“, a replicat Nicolae Bucovală, după care a părăsit sala. Mai mulţi operatori l-au urmat, la discuţiile din sală cu cei doi viceprimari, Mircea Dobre şi Costin Răsăuţeanu, rămânând doar proprietarii magazinelor. Aceştia spun că atunci când au cumpărat aceste spaţii, asta era destinaţia lor şi unii nu dispun de resurse financiare pentru a le da alte funcţiuni.
 
Mai mult, un alt proprietar de magazin a explicat că orice plan de afaceri se face într-un anumit termen, iar închiderea acestor spaţii de pe o zi pe alta, fără a le da posibilitatea de a găsi alte resurse sau alte destinaţii, este incorectă.
 
Totuşi, la finalul discuţiilor, viceprimarul Costin Răsăuţeanu le-a spus proprietarilor de magazine că, deşi această schimbare nu se va putea face brusc, în câţiva ani vor trebui să se alinieze cerinţelor şi să respecte PUZ-ul staţiunii Mamaia, care nu prevede funcţionarea acestor spaţii la tot pasul în staţiune. Şi atunci, vine întrebarea firească: dacă PUZ-ul interzice acest lucru, cine a emis autorizaţiile de funcţionare?
 
Nu mai puţin important, patronii din Satul de Vacanţă au propus, după mai multe runde de negocieri, ca orarul de funcţionare al teraselor să fie acelaşi ca în staţiunea Mamaia, adică non stop. Şi asta după ce s-au făcut propuneri ca terasele din Satul de Vacanţă să funcţioneze doar până la ora 22.00, 24.00 sau 02.00.
 
Cel mai probabil aceasta nu va fi ultima dezbatere dintre reprezentanţii Primăriei Constanţa şi operatorii din staţiunea Mamaia şi din Satul de Vacanţă, întrucât regulamentul va trebui aprobat până la deschiderea sezonului estival.
Viceprimarul Costin Răsăuţeanu a declarat că este dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat vineri şi că nu se aştepta la această reacţie, mai ales din partea lui Nicolae Bucovală. El a adăugat că ia în calcul şi posibilitatea de a nu mai organiza o altă dezbatere publică în vederea stabilirii prevederilor regulamentului de funcţionare a staţiunii Mamaia, pe care o va avansa lui Decebal Făgădău.
 
Facem precizarea că l-am contactat şi pe viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, pentru a-i solicita un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns. Dacă va avea ceva de completat, vom adăuga ulterior mesajul său.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii