Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bricul Mircea, decorat cu Ordinul Virtutea Maritima in grad de Cavaler (galerie foto)

ro

26 Aug, 2009 03:07 3055 Marime text

sosire_bricul_mircea_traian_basescu_029.jpgPavilionul vasului a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu, ieri, la sosirea în Portul Militar Constanţa

După mai bine de patru luni de marş pe mare, Bricul Mircea a ajuns acasă. Ieri dimineaţă, în jurul orei 11.00, nava-şcoală a ancorat în Portul Militar Constanţa, marinarii de la bord fiind aşteptaţi cu nerăbdare de familii, prieteni şi apropiaţi.

Cu aceeaşi ocazie, s-au serbat şi 70 de ani de la intrarea vasului în serviciul Marinei Militare Române. La ceremonia de sosire a bricului a participat şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Dorin Dănilă, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Ion Aurel Stanciu, dar şi alţii. Una dintre cele mai plăcute surprize a fost decorarea, prin decret prezidenţial, a pavilionului navei-şcoală Mircea cu Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Cavaler cu însemn pentru militari de pace. „Probabil dintr-o neglijenţă a timpului, şi nu a oamenilor politici, s-a făcut că, în 70 de ani de când Bricul Mircea se află în serviciul Marinei Militare Române, nava-şcoală nu a fost decorată", a afirmat preşedintele Băsescu. Acesta le-a urat bun venit acasă marinarilor de pe vas şi a afirmat că nava-şcoală Mircea este „cea mai înaltă şcoală de călit caractere": „Aţi plecat cu civili şi v-aţi întors cu militari", i-a spus şeful statului comandantului marşului, comandor Corneliu Bocai. Referitor la decorarea pavilionului, Traian Băsescu a explicat că este „un gest de recunoştinţă al naţiunii, al meu, personal, faţă de nava-şcoală Mircea, faţă de cei care m-au învăţat tainele meseriei de marinar". Nava a plecat în cel de-al 36-lea marş de instrucţie internaţional pe 12 aprilie şi, în afară de mările Egee şi Mediterană, a trecut şi Oceanul Atlantic. „A fost o experienţă care m-a marcat, am învăţat foarte multe lucruri pe care nu le-aş fi putut învăţa în şcoală", a povestit studentul caporal Ionuţ Chiţoiu, din cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân. „Mi s-a părut foarte lung drumul, dar a fost frumos şi aş repeta oricând experienţa", a adăugat cadetul, îmbrăţişat de prietena lui şi de familie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii