Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biroul Unic, inaugurat la Constanţa de CCINA Dănuţ Jugănaru - „Am avut o scădere de peste 11% în ceea ce priveşte înfiinţarea de firme noi“ (galerie foto)

ro

31 Mar, 2017 00:00 2552 Marime text
Agenţii economici din judeţul Constanţa vor avea parte de consultanţă privind obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor necesare funcţionării în deplină legalitate.
 
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a inaugurat, ieri, Biroul Unic, care va asigura un cadru unitar de cooperare inter-instituţională şi va oferi agenţilor economici consultanţă privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare funcţionării în deplină legalitate. Protocolul de colaborare inter-instituţională a fost semnat în data de 24 martie.
 
Biroul Unic va reuni, în fiecare zi de joi, în intervalul 14.00 - 16.00, câte un reprezentant al Primăriei Constanţa, al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa şi al Direcţiei Pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, precum şi un reprezentant al CCINA, care va asigura consultanţă privind scrierea de proiecte şi sursele de finanţare.
 
La evenimentul de inaugurare au participat directorul CCINA, Dănuţ Jugănaru, viceprimarul Constanţei Dumitru Babu, prefectul Adrian Nicolaescu, inspectorul-şef al ITM, Eugen Bola, directorul executiv al DSP Constanţa, Constantin Dima, directorul Direcţiei pentru Agricultură, Ioan Albu.

„Nu suntem primii din ţară care au acest Birou Unic. Colegii noştri din Timişoara şi Neamţ au făcut acest pas încă anul trecut. Prima instituţie care a răspuns pozitiv invitaţiei noastre, după Prefectura Constanţa, a fost Primăria Constanţa. A fost semnat, în acest sens, un acord între Primăria Constanţa şi CCINA. Este un fenomen îngrijorător în întreaga ţară, dar puţin mai accentuat la Constanţa, fenomenul înregistrării de firme noi. În judeţul Constanţa, anul trecut, am avut o scădere de peste 11% în ceea ce priveşte înfiinţarea de firme noi. Aceasta s-a menţinut în primele luni ale anului 2017. Am avut, în ianuarie, o scădere de aproape 40%.
 
La acest Birou Unic, o dată pe săptămână, cei interesaţi vor putea obţine cât mai multe informaţii de la instituţii. Nu vor mai pierde timp mergând la fiecare instituţie în parte. Regretăm faptul că APM Constanţa şi ISU «Dobrogea» nu pot face parte din componenţa biroului, din lipsă de personal. Celelalte autorităţi ale statului şi-au trimis aici reprezentanţii. Şi CCINA va avea aici un reprezentant, care va oferi consultanţă firmelor privind finanţările şi întocmirea proiectelor“, a declarat directorul CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru.
 
„Este util să adunăm la un loc instituţiile care avizează înfiinţarea şi funcţionarea firmelor, astfel încât cei care doresc să-şi facă o afacere să câştige timp. Este normal să venim în întâmpinarea celor care doresc să înfiinţeze o firmă. Consider că acest Birou Unic este un lucru bun, un semnal pe care îl dau autorităţile administraţiei publice celor care doresc să-şi facă o afacere. Venim în sprijinul cetăţenilor, dorim ca ei să aibă parteneri în administraţia publică“, a precizat, la rândul său, prefectul judeţului Constanţa.
 
„Primăria Constanţa va acorda tot spijinul şi efortul acestui Birou Unic. Dacă va fi cazul, vom mări şi numărul de persoane, şi timpul acordat, dacă Biroul îşi va dovedi eficienţa“, a punctat viceprimarul Dumitru Babu.
 
Reamintim că Biroul Unic a funcţionat legal în perioada iunie 2001 - noiembrie 2004, interval în care aici erau delegaţi reprezentanţi ai autorităţilor, iar agenţii economici puteau obţine toate autorizaţiile necesare. Începând cu noiembrie 2014, la Registrul Comerţului se depun de către agenţii economici doar declaraţiile tip prevăzute de art. 15 din Legea nr. 359/2004, prin care aceştia declară că îndeplinesc condiţiile de funcţionare în domeniul PSI, sanitar, sanitar-veterinar, protecţia muncii etc., urmând ca aceştia să obţină ulterior autorizaţiile de la autorităţile competente. Astfel, CCINA a dorit să reunească reprezentanţii acestor autorităţi în acelaşi Birou Unic, pentru ca agenţii economici să se poată informa cât mai corect cu privire la condiţiile necesare obţinerii autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare.
 
Biroul Unic va funcţiona ca o entitate fără personalitate juridică - structură menită să asigure un cadru unitar de cooperare inter-instituţională. Metodologia de lucru a acestui Birou Unic va consta în delegarea, din partea autorităţilor abilitate, a unui reprezentant, o dată pe săptămână, care să asigure consultanţa primară necesară agenţilor economici.
 
În cadrul aceluiaşi sediu funcţionează şi Biroul de Informare şi Asistenţă Societăţi, al CCINA Constanţa, unde agenţii economici pot primi consultanţa necesară înfiinţării şi înregistrării societăţilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale la Registrul Comerţului, precum şi pentru orice altă operaţiune privind Registrul Comerţului necesară funcţionării societăţilor. Acest Birou Unic este al treilea deschis în ţară, după cele din judeţele Timiş şi Neamţ.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii