Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Barosanii Constantei despre mahmureala si regim de slabire

ro

31 Dec, 2008 16:17 5826 Marime text

# „Cel mai bun remediu împotriva mahmurelii este să micşorezi numărul de pahare de băutură"
Ca de fiecare dată, sfârşitul de an aduce după sine abuzul de bunătăţi. Dar nu numai culinare ci şi... bahice. Pentru a şti să combatem mahmureala din prima zi a anului, dar şi pentru a ne stabili un regim de slăbire pentru a face uitate kilogramele acumulate la petrecerile de Crăciun şi Revelion, şmecherii Constanţei ne învaţă ce şi cum să facem. Zeamă de varză, aer curat, apă sau ciorbă de burtă. Cam astea sunt remediile cele mai bune pentru a fi în formă după un lung şir de petreceri hibernale.

virgil_coman_02.jpgVirgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale ne recomandă pentru prima zi a lui 2009 o ciorbă de burtă. Este remediul cel mai bun pentru mahmureală, spune istoricul. „Eu sunt un bun bucătar şi prepar o ciorbă de burtă mai bună decât la orice restaurant din Constanţa. Este cel mai bun remediu pentru mahmureala din prima zi a noului an. Şi soţia mea apreciază foarte mult ciorba mea de burtă". Bine, bine, dar cum scăpăm de kilogramele acumulate din cauza delicateselor puse pe masă de Crăciun şi Revelion? „Eu chiar intenţionez să ţin regim după  Anul Nou, pentru că am luat proporţii", mărturiseşte Coman. Şi continuă: „Vreau să slăbesc 10-12 kilograme în vreo trei luni. Mi-am zis că o să fac abuzuri alimentare până la 35 de ani, pe care i-am împlinit de curând. Aşa că trebuie să iau măsuri acum. Am tot întrebat prietenii ce cure au dat rezultate la ei.

claudiu_palaz.jpgClaudiu Palaz (n.r. - subprefectul judeţului) a ţinut o cură şi a slăbit, poate va funcţiona şi la mine. Dar încă nu am consultat un nutriţionist". Aşadar... am ajuns la subprefect. Acesta ne recomandă să mâncăm fructe şi să lăsăm dulciurile deoparte. Apoi, amuzat, ne spune că prietenul său, Coman ar încerca orice cură de slăbire, numai să dea roade. În ceea ce priveşte mahmureala, nu prea ştie ce să spună. Are un singur răspuns: „Pastile pentru durerile de cap".

Şeful conservatorilor constănţeni spune râzând că pentru beţivani nu există remediu. „Probabil că remediul este odihna de după petrecere şi zeama de varză".

mangalia_sedinta_consiliul_local_ion_minca_consilier_08.jpg„Efort, tată! Să dea zăpada cu lopata"

Regim va ţine PC-istul Mincă, împreună cu aleasa inimii sale, Liliana Ghervasuc, şefa Loteriei Române. „Vom ţine, mai ales că am cam sărit calul acum, de sărbători. Avem prieteni medici nutriţionişti şi ne vor spune ei cum să facem. Mişcare multă, peşte, legume, fructe... o să plecăm şi la Băile Felix, la tratament, dar asta după ce vom vedea ce o să fie cu Lili, cu Loteria. Oricum, în mod obişnuit moi mâncăm mult peşte", spune „domnul Ghervasuc".

radu_mazare_ghe.stoica2.jpgFost om al Bisericii, consilierul local PSD-ist Gheorghe Stoica spune că nu a băut prea mult vin la viaţa lui. Nici măcar dintr-acela de împărtăşanie. Mai în glumă, mai în serios crede că nici agheasma nu face prea mare bine dacă dăm pe gât prea multe pahare de alcool. „Aerul proaspăt, alergarea, mişcarea... bănuiesc eu că astea sunt remediile pentru mahmureală. Am mai auzit la unii prostia cu zeama de varză. Ăla nu-i remediu! Este o aiureală! După ce că îţi creşte tensiunea de la alcool, mai bagi şi sarea aia în tine...". Nici nu vrea să audă de regim de slăbire, spune că nu există aşa ceva. „Lipsa de hrană nu face bine. Ca o glumă... dacă vezi vara oamenii cu sapa pe câmp, nu vei găsit vreunul gras. Efort, tată! Să dea zăpada cu lopata şi o să slăbească. Noi, la oraş suntem sedentari, nu facem mişcare. Cine vrea să slăbească trebuie să mănânce cu logică, nu animalic. În filozofie există un concept... trihotonismul, care spune că există trup, suflet raţional şi suflet animal. Până la urmă, abuzul de mâncare este şi păcat", explică cel căruia încă i se spune „popa Stoica".

laurentiu_mironescu_haioasa.jpgMironescu vrea să fie atrăgător

Pe de altă parte, democrat-liberalul Laurenţiu Mironescu este cunoscut ca un împătimit al curelor de slăbire. Apariţii în presă, declaraţii publice... toate pentru a se lăuda că s-a apucat de slăbit şi să strige în gura mare că „trage să atingă suta". Chiar dacă în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare nu a putut ţine regim acum, la spartul târgului şi al anului, politicianul portocaliu spune că s-a pus pe treabă şi că a început să tragă de fiare. „Regim ţin eu de mult. Sau cel puţin am încercat. Astăzi (n.r. - ieri) am început sala şi am febră musculară, de nu mă pot da jos din pat. Am făcut saună, o să iau o aspirină... Am păcătuit prea mult din punct de vedere gastronomic. După sărbători voi ţine şi un regim superproteic cu carne albă, pui, peşte. Fructele au zaharuri şi sunt bune numai dimineaţa. Vreau să slăbesc vreo 15 kilograme, ca să fiu atrăgător (râde). De fapt este bine pentru sănătate", zice MIronescu. Despre mahmureală nu ştie foarte multe: „Vă mărturisesc că nu beau alcool deloc. Însă, am înţeles că ciorba acrită cu zeamă de varză este bună pentru mahmureală. Este remediu pentru chiolhan şi pansament gastric".

petre_dinica.jpgAlergare pe plaja Modern

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Petre Dinică crede că „cel mai bun remediu împotriva mahmurelii este să micşorezi numărul de pahare de băutură. Şi aspirină, algocalmin. Iar o vorbă din bătrâni spune «cui pe cui se scoate»". Cu slăbitul nu stă foarte bine se amuză când povesteşte că „atunci când m-am însurat, când eram tânăr şi slab i-am zis că dacă se îngraşă o scot pe plajă la jogging. Acum, când am luat eu proporţii spune că mă scoate ea la alergat pe plajă la Modern. Să dea Domnul ca în noul an să fim sănătoşi, frumoşi şi mai tineri".

pnl_marius_enescu_02.jpgSfatul medicului

Dr. Marius Enescu, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană ne dă câteva sfaturi pentru nopţile de petreceri. Cum să bem, cum să amestecăm băuturile şi cum să tratăm mahmureala. „În primul rând odihnă înainte de petrecerea de Revelion. Iar fumătorii trebuie să fie mai atenţi decât nefumătorii pentru că la ei băutura are efect mai puternic.  În al doilea rând, ar trebui să uităm tradiţia românească potrivit căreia tăria se bea la antreu. Băuturile tari se beau la sfârşitul mesei, pe post de digestiv. Trebuie să se bea o cantitate moderată de alcool şi să fie de calitate, licori distilate, naturale. Şi nu în cantitate mare. În paralel, trebuie să se bea apă pentru a nu se deshidrata. Dacă nu bem apă ni se îngroaşă sângele şi de aici vin crizele de tensiune, atacurile cardiace. Spre exemplu, berea în exces provoacă hipertensiune, dar mai rar mahmureală. Vinul de ţară sau cel foarte bun, de calitate, băut cu măsură (300 ml) este foarte bun. Repet, este recomandat să se bea apă în paralel, nu amestecată cu vinul, aşa cum beau femeile şpriţul pentru că se îngreunează digestia şi se acumulează mult lichid. De aici se ajunge la hipertensiune şi la durerile de cap".

„Ne săpăm singuri mormântul cu gura"

Medicul continuă: „Vinul trebuie vorbit, cum spunea Păstorel Teodoreanu, nu trebuie băut repede. Fumătorii trebuie să fie mult mai atenţi pentru că nicotina potenţează efectul alcoolului. Şi, după cum ştim foarte bine, la petrecere avem tendinţa să sudăm ţigările. În dimineaţa de după petrecere este bine să se bea lichide multe, lapte (care este detoxifiant şi pansament gastric) sau suc natural de portocale, pentru cei cu stomac puternic. Saramurile, acriturile fac mai mult rău decât bine. Perforează, pot transforma gastrita în ulcer. Trebuie să consumăm mâncare uşoară a doua zi după o petrecere: ceaiuri, biscuiţi... pentru digestie. Ca medicamente, trebuie luat triferment sau alte pastile de acest gen, tablete cu fermenţi pancreatici care să uşureze digestia meniului greu de sărbători. Durerea de cap trece, în cazul celor cu un stomac bun cu două guri de cafea tare şi cu o aspirină luată în asociere cu un pansament gastric". Regimul cel mai bun este foarte simplu: abţinerea de la mâncare: „Dacă vorbim despre dietă pot spune, ca o glumă că singurele glande implicate în obezitate sunt cele salivare. Un proverb indian spune că ne săpăm singuri mormântul cu gura atunci când mâncăm în exces. Pofta este mare şi secretul este să mănânci raţional, să pui în farfurie cu capul, nu cu foamea".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii