Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut patru ani. Eroii nu mor niciodată. Doi militari din Forțele Navale căzuți la datorie în Afganistan. Unul era din Constanța

ro

22 Sep, 2017 04:23 7508 Marime text
22 septembrie 2013. În urmă cu patru ani sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu, militar în cadrul Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale (GNFOS), își pierdea viața în timpul unui atac cu un dispozitiv explozibil improvizat, în Afganistan.

Era, noaptea, în jurul orei 22:30, în timpul unei misiuni de infiltrare.

Alături de el se mai afla, în drumul către moarte și sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa.

Cine erau cei doi militari

Sublocotenent (pm) Adrian Postelnicu (foto stânga) a căzut la datorie în ziua de 22 septembrie 2013, în valea Tagab din Afganistan pe timpul desfășurării unei misiuni specifice forțelor speciale, executată împreună cu efectivele întrunite ale partenerului american și afgan, în urma unui atac al forțelor insurgente.

Încă de mic copil, Adrian, a iubit armata și țara, urmând un drum plin de realizări și o carieră militară strălucită.

În anul 1999, a depus jurământul militar, fiind militar în termen la Clubul Sportiv al Armatei Steaua din București, ca sportiv de performanță în disciplina Rugby. 

Era om ambițios și luptător, cu abilități sportive deosebite, pătruns de dorința de a deveni militar profesionist, a optat și a fost selecționat pentru a deveni scafandru de luptă la Forțele Speciale din cadrul Forțelor Navale în anul 2004.

A depus apoi toate eforturile pentru perfecționarea pregătirii sale, absolvind absolvind diferite cursuri specifice forțelor speciale, cum ar fi: scafandrerie, trăgător de elită, specialist EOD, alpinism, dirijare aeriană, conducători ambarcațiuni speciale, fapt ce a condus la promovarea sa în carieră. 

Într-un timp relativ scurt a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, drept pentru care a fost trecut în corpul subofițerilor în anul 2009.

În anul 2013, Adrian și-a manifestat dorința pentru a fi selecționat și a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operațiuni din Afganistan.
 
Sublocotenent (pm) Vasile Claudiu Popa (foto dreapta) a căzut la datorie în ziua de 22 septembrie 2013, în valea Tagab din Afganistan pe timpul desfășurării unei misiuni specifice forțelor speciale, executată împreună cu efectivele întrunite ale partenerului american și afgan, în urma unui atac al forțelor insurgente.

Absolvent al Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, tânărul Vasile Claudiu Popa, a plecat din orașul natal la Constanța pentru a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Murgescu", unde s-a format ca bun marinar și militar destoinic.

În vara anului 2006, Vasile Claudiu Popa a devenit cadru militar în Forțele Navale, cu gradul de maistru militar clasa a V-a, și a început formarea strălucitei sale cariere militare la bordul navelor dragoare, remarcându-se ca un excelent profesionist în domeniul artileriei navale.

Fire dârză și luptătoare, om cu excelente calități fizice, psihice și morale, a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă și militar de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale GNFOS în anul 2009.

De atunci Vasile Claudiu și-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind, rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forțelor speciale, respectiv: scafandrerie, parașutism, alpinism, trăgător de elită, dirijare aeriană, conducător ambarcațiuni speciale.

Într-un timp relativ scurt, militarul a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, astfel că, în anul 2011, a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operații din Afganistan, misiune încheiată cu succes și înaltă apreciere venită atât din partea țării noastre, cât și din cea a partenerului american.

Seriozitatea în pregătire, curajul și dorința lui Vasile Claudiu de a fi la rândul lui instructor pentru camarazii mai tineri l-au determinat să opteze pentru a participa la o nouă misiune în Afganistan, fiind selecționat pentru instruirea militarilor din forțele de securitate afgane, împreună cu partenerii americani.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii