Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar putea fi inclusă în circuitul turistic şi cultural Sinagoga evreiască din Constanţa va fi reabilitată şi consolidată (galerie foto)

ro

28 Nov, 2014 00:00 3648 Marime text
Construită în anul 1911 în zona peninsulară a municipiului, sinagoga evreiască din Constanţa este, în prezent, într-o stare avansată de degradare, gata să se prăbuşească în orice moment. Comunitatea evreilor a decis însă să o salveze. În acest sens, a fost angajată o societate din Bucureşti, care a început, de ieri, realizarea unei expertize, pentru a stabili ce este de făcut pentru reabilitarea construcţiei.
 
„Azi (n.r. ieri) începem lucrările de expertiză la sinagogă. Expertiza şi releveele se fac din fonduri proprii, pe care le-am obţinut acum câţiva ani din vânzarea unui teren care aparţinea comunităţii. În mod normal, 80% din câştig trebuia să-l trimitem la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Însă banii - 200.000 de lei - au rămas la Constanţa, într-un depozit bancar, pentru a fi folosiţi exclusiv la reabilitarea sinagogii. După terminarea expertizei, vom putea obţine actele de cadastru, de intabulare, dar şi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire de la Primăria Constanţa. Ulterior, vom putea demara lucrările de reabilitare“, a declarat Sorin Lucian Ionescu, preşedintele comunităţii evreieşti din Constanţa. Acesta a mai adăugat că firma care se ocupă de expertiză este din Bucureşti şi se ocupă, în prezent, şi de Casa cu Lei din Constanţa, precum şi de Arcul de Triumf din capitală. Preşedintele comunităţii evreieşti din Constanţa, Sorin Lucian Ionescu, a precizat că va face toate demersurile pe lângă Direcţia Judeţeană de Cultură din Constanţa pentru ca sinagoga să fie declarată monument istoric. Mai mult, „ea va putea în inclusă în circuitul turistic şi cultural“, a adăugat Sorin Lucian Ionescu. În prezent, comunitatea evreiască din Constanţa numără 50 de membri.

O privire în istorie

În perioada interbelică, au existat în oraş două sinagogi mari: sinagoga sefardă (construită în 1908 în stil gotic-catalan, pe strada Mircea nr. 18) şi sinagoga aşkenazilor (construită în 1911 în stil maur, pe strada C.A. Rosetti nr. 2). Sinagoga de rit sefard a suferit avarii în cel de-al Doilea Război Mondial, ea fiind demolată în perioada regimului Ceauşescu. În prezent, sinagoga aşkenazilor (Sinagoga Mare) nu mai este folosită de comunitatea evreiască din Constanţa, ea fiind închisă în anul 2005. Sinagoga Mare din Constanţa este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter şi etaj. În exterior, ferestrele şi uşile au decoraţii de influenţă maură. În interior, lăcaşul de cult este împărţit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decoraţii tradiţionale evreieşti sunt întâlnite şi în interior.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii