Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apa stransa cu ligheanul in City Park Mall (galerie foto)

ro

21 Jan, 2010 03:06 2707 Marime text
cap_2.jpgA fost nevoie de două zile de ninsoare şi câteva ore cu temperaturi relativ mai mari pentru ca centrul comercial să se transforme într-un adevărat iglu iar la orice pas, să îţi plouă în cap

Inaugurat oficial în plin şantier în campania electorală pentru localele din 2008, pentru că trebuia să dea bine în favoarea celui care a ajuns din nou primar, City Park Mall, un mall european în concepţia constructorilor, se deteriorează pe zi ce trece.

Chiar dacă plătesc chirii de sute de euro pentru a-şi servi clienţii în cele mai bune condiţii şi cu preţuri pe măsură, renumele mall-ului european se duce, zi după zi, de râpă. Peisajul de ieri dimineaţă, din interiorul mall-ului, părea că este unul descris dintr-un scenariu de film: la fiecare intrare în magazine câte două angajate păzeau cel puţin două ligheane în care se scurgea, de pe tavanul complexului, zăpada topită.

Situaţia era atât de ciudată şi, se pare, deloc inedită, dar în acelaşi timp dramatică pentru un mall de anvergura celui din Parcul Tăbăcărie, încât angajatele centrului comercial nu au putut face faţă situaţiei şi au fost ajutate, pe rând, de personalul fiecărui magazin. Aproape din zece în zece metri erau puse pancarte cu atenţionări gen „Wet Floor" pentru cei care, la primele ore ale dimineţii, s-au gândit să-şi facă nişte cumpărături. De altfel, podeaua primului etaj arăta ca şi cum angajaţii de la salubrizare se pregăteau să facă o dezinfectare serioasă.

„S-a întâmplat la fel şi la zăpada trecută"

 

„Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Şi în decembrie, când a nins, s-a întâmplat la fel şi nimănui nu i-a păsat. Cei care administrează mall-ul nu se preocupă", ne-a declarat una dintre angajatele de la „Mango", care a vrut să-şi păstreze anonimatul. În plus, oricine poate vedea cu ochiul liber faptul că apa scursă s-a infiltrat în pereţii magazinelor şi nu numai. Sunt câteva spaţii comerciale care nu-şi mai aprind nici luminile din interior, de teamă că apa infiltrată va produce un scurtcircuit. De altfel, pe lângă unul dintre spoturile de lumină din interiorul magazinului „Jolidon" apa curgea ca la robinet. „Este pentru prima dată când ni se întâmplă asta. La zăpada trecută, magazinul nostru nu a avut nicio problemă. Chiar dacă vreau să închid lumina, se întrerupe tot sistemul şi asta ar însemna că trebui să închid magazinul, ceea ce nu se poate", ne-a declarat angajata spaţiului comercial.

De precizat că această problemă este doar a comercianţilor aflaţi la primul etaj al City Park Mall. Abia după ce am făcut turul complexului comercial, pentru a vedea cum se prezintă situaţia, aproape de miezul zilei, personalul din administraţia mall-ului sau oameni oarecare, plătiţi, îndepărtau zăpada de pe acoperişul de sticlă.

 

„Mall-ul este în rodaj"

 

Am încercat să-l contactăm şi pe directorul mall-ului, Sorin Scânteie, pentru a ne explica cum de se poate întâmpla aşa ceva într-un ansamblu de spaţii comerciale moderne şi, mai mult, recent inaugurat, pe 31 mai 2008. Acesta ne-a spus că, de fapt, situaţia este sub control, că problema se va rezolva în câteva ore şi că şiroaiele de apă pe care le-am văzut scurgându-se de pe tavanul mall-ului nu sunt adevărate, că sunt doar nişte picături. De altfel, nici nu a recunoscut faptul că la zăpada din decembrie comercianţii s-au confruntat tot cu asemenea probleme: „Nu avem ce face, acum dăm zăpada. Mall-ul este în rodaj şi, mai mult, este pentru prima dată când ne confruntăm cu astfel de condiţii meteo extreme. Acum se dezgheaţă gheaţa. Ce putem să facem?", a adăugat Scânteie. În plus, se pare că fisurile prin care ar fi intrat apa topită, nu există. „Dacă zăpada de pe acoperiş depăşeşte un metru, se ridică peste o bordură, iar la încheieturi rămâne apa", a ţinut să mai explice directorul.

Întrebat dacă totuşi zvonurile legate de o eventuală scoatere la vânzare a complexului City Park Mall sunt reale, directorul nu a dat un răspuns pozitiv, dar a specificat că de fapt „totul se vinde". „Când există un posibil cumpărător care-ţi dă bani buni...", a conchis acesta.

 

ploaie_in_mall.jpgInaugurat, dar de nefolosit

 

Situaţia City Park Mall-ului este una controversată încă de la momentul în care s-a decis construirea lui tocmai în Parcul Tăbăcărie. A urmat apoi povestea organizaţiilor non-guvernamentale care au protestat împotriva defrişării celui mai mare parc din Constanţa, construcţia acestuia în timp record, culminând cu inaugurarea pompoasă din ultima zi de campanie electorală pentru alegerile locale, pe 31 mai 2008. De altfel, inaugurarea a debutat cu un eveniment neplăcut cauzat de graba în care a fost deschis oficial. În timpul spectacolului inaugural, un stâlp metalic a căzut pe un curios venit să-i vadă realizarea edilului, rănindu-l. În plus, la acea dată, cel mai important mall din Constanţa nu avea nicio parcare terminată, pe coridoarele de serviciu mai multe conducte de apă cedaseră sub presiune, muncitorii aveau de lucru atât în interior cât şi în exterior, iar ultimul etaj, denumit pompos „Sky Level", nici nu era ridicat.

City Park Mall Constanta este un proiect de 70 de milioane de euro al Neocity Group ce operează pe piaţa românească prin intermediul societăţilor Neocity Group România SRL,Peninsula Neocity SRL şi Neocity Business Center SRL. Prima dintre societăţi a fost înfiinţată în 2005, iar cea de-a doua în 2007, ambele administrate de cetăţenii israelieni Nimrod Ben-Ami şi Goldner Haim. În ceea ce priveşte asociaţii care susţin financiar Neocity, se observă implicaţiile în această afacere ale unora dintre cele mai prospere companii din Israel. Astfel, Neocity Group este alcătuit din trei companii private israeliene: The Petrolgas Group, compania de construcţii Mivnei Gazit şi firma de investiţii imobiliare Gemolab Real Estate Group.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii