Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alb, galben, roz si bleu - nuantele instiintarilor de plata

ro

15 Dec, 2009 01:31 2731 Marime text
virginia_stefanica_16.jpgConstănţenii primesc, începând cu 4 ianuarie, de la Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, înştiinţările de plată, tot pe hârtie de diverse culori, în funcţie de „problemele" cu care se confruntă contribuabilul.

Potrivit directorului executiv al SPIT, Virginia Ştefănică, constănţenii vor primi la domiciliul, sediul sau punctele de lucru declarat, în luna ianuarie, cel mult două înştiinţări de plată, de culoare albă, galbenă, roz şi/sau bleu.

Cele tipărite pe hârtie albă cuprind obligaţiile de plată cumulate pentru toate bunurile aflate în evidenţa instituţiei pe anul 2010. Aceste sume se pot achita la ghişeele SPIT sau la oficiile poştale din localitate.

Înştiinţările pe hârtie de culoarea galbenă cuprind obligaţiile de plată cumulate pentru toate bunurile aflate în evidenţa instituţiei pe anul 2010, cât şi pe anii anteriori, precum şi accesoriile acestora, calculate la data de 1 ianuarie 2010.

De exemplu, o persoană care are două apartamente, unul achitat integral pe anul 2009, iar cel de-al doilea, doar pentru primul semestru din 2009, va primi înştiinţare de plată tipărită pe hârtie de culoare galbenă. Şi aceste sume se pot achita la ghişeele SPIT şi la serviciile poştale din localitate.

Constănţenii care primesc înştiinţările pe hârtie roz sau bleu trebuie să bage mai adânc mâna în portofel, deoarece au de achitat sume mai mari.

Înştiinţări roz primesc doar contribuabilii care au întocmite dosare de urmărire şi executare silită pentru una sau mai multe din bunurile mobile/imobile impozabile.

Potrivit reprezentanţilor SPIT, sumele din dosarele de urmărire şi executare silită nu se regăsesc pe înştiinţarea de plată. Acest tip de înştiinţare cuprinde totalul obligaţiilor de plată datorate atât pentru anul 2010, cât şi pentru anii anteriori, precum şi accesoriile acestora, calculate la data de 1 ianuarie 2010 şi nu se pot achita la oficiile poştale înainte de stingerea debitului din dosarul de urmărire şi executare silită.

Pentru vizualizarea dosarului de urmărire contribuabilii trebuie să se adreseze Serviciului de Urmărire şi Executare Silită din str. Sulmona nr. 22. Ulterior, plata se poate efectua la toate ghişeele SPIT.

Pe de altă parte, înştiinţări bleu primesc doar contribuabilii - persoane fizice, care au întocmite dosare de urmărire şi executare silită pentru amenzi contravenţionale neachitate. Acest tip de înştiinţare cuprinde obligaţiile de plată ce reprezintă amenzi contravenţionale din 2009 şi anii anteriori.

În situaţia existenţei unui astfel de dosar, plata sumelor, reprezentând impozite şi/sau taxe locale, care se regăsesc pe înştiinţările de plată de culoare albă sau galbenă se pot efectua numai după închiderea dosarului de urmărire. Debitele înscrise pe înştiinţarea de culoare bleu pot fi achitate doar la ghişeele SPIT.

Potrivit reprezentanţilor SPIT Constanţa, pentru plata cu anticipaţie a impozitelor şi taxelor locale, până pe 31 martie 2010, aferente tuturor bunurilor mobile şi/sau imobile deţinute în proprietate, contribuabilii, persoane fizice, beneficiază de o bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice de 5% din plata impozitului datorat pentru clădire, teren şi mijloc de transport.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • JUSTICE 15 Dec, 2009 14:43 dar mandatul de arestare al lui PASTAIE ce culoare are???