Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutoarele de stat nu mai reprezinta pomana guvernamentala

ro

22 Feb, 2005 00:00 1023 Marime text

Consiliul Concurentei afirma ca s-a terminat perioada cand toti datornicii beneficiau de esalonare la plata a datoriilor

Datorita "regulilor" de joc impuse prin programul de aderare la Uniunea Europeana in domeniul concurentei guvernul roman, indiferent de culoarea acestuia, nu mai are voie sa acorde ajutoare de stat prin nici un act normativ fara a primi avizul institutiei cu atributii in domeniul concurential, Consiliul Concurentei. "La ora aceasta suntem in postura in care consultam Consiliul Europei sa vedem daca se poate da sau nu avizul pentru acordarea ajutorului de stat. Noi lucram deja in sistemul in care am fi deja in Uniunea Europeana. Nici un fel de hotarare pe care o ia guvernul in plan concurential sau al ajutoarelor de stat nu poate fi luata fara a anunta Comisia Europeana si fara a obtine autorizarea din partea acesteia", a declarat Ioan Badica, inspector-sef al Inspectoratului de Concurenta Constanta. Un astfel de sector de activitate cu care ajutorul de stat nu mai este compatibil este siderurgia, pentru care au fost emise deja exista doua acte normative privind strategia de restructurare a acestei industrii, care spun foarte clar: incepand cu ianuarie 2005 este interzisa acordarea de ajutoare de stat in sectorul siderurgic. Ajutoarele de stat, au devenit un concept pentru toti cei care lucreaza pe diverse piete concurentiale, in care reprezinta exceptia si nu regula. Potrivit lui Badica ajutoarele de stat s-au dat pana acuma fara nici un fel de analiza aprofundata a cauzelor care au condus societatile intr-o anumita situatie care sa le atribuie dreptul sa pretinda aceste ajutoare de stat, mai ales ca in toate cazurile aceste ajutoare sunt in masura sa distorsioneze concurenta. Motiv pentru care in viitor ajutoarele de stat vor fi in continuare acordate, dar cu tintire mult mai precisa: catre anumite regiuni, catre anumite sectoare de activitate care trebuiesc dezvoltate, mentinute. Specialistii de la Consiliul Concurentei afirma ca s-a terminat perioada cand toti agentii economici beneficiau de esalonare la plata a datoriilor. S-a incheiat perioada in care se acordau ajutoare de stat de natura fiscala in zona libera, Constanta Sud-Agigea, ele vor fi legate de acum strict de investitiile care se fac, constand in: procent din valoarea investitiei sau scutiri de la taxa vamala privind importul de utilaje cuprinse in cadrul procesului investitional. Acelasi lucru se intampla in zonele defavorizate, unde nu se vor mai da ajutoare de natura fiscala, de asemenea nici in parcuri industriale. Sarcina principala a Consiliului Concurentei este sa se asigure ca ajutoarele de stat desi sunt mai mici, sunt mai bine dirijate.

Ajutoarele de stat pentru IMM-uri

"Vor fi ajutoare de stat si din fondurile UE, pe diverse scheme, si din fondurile statului, dar pentru obiective precise. Nu toti agentii economici care fac investitii vor beneficia de ajutoare de stat. Un astfel de exemplu sunt agentii economici care fac parte din categoria IMM-urilor si care trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de lege: sa aiba o anumita cifra de afaceri, sa fie inregistrate cu acest statut pana la 31 decembrie 2004, un anumit numar de salariati. Acestea vor beneficia in viitor de ajutoare de stat pentru investitii in domeniul turismului. Acesta poate atinge circa 65% din valoarea investitiei", a adaugat Ioan Badica. Totul este sa aiba un proiect viabil, care sa vizeze fie constructiile, modernizarile, fie utilaje pentru dotarea hotelurilor, restaurantelor, etc. fiind un ajutor de stat dirijat catre intreprinderile mici si mijlocii care actioneaza in domeniul turismului. Alte domenii de activitate unde agentii economici vor beneficia de ajutor de stat sunt cele legate insa de valoarea investitiei pe care o realizeaza in zone libere, sunt ajutoare de stat care se dau in continuare pentru agentii economici care au investitii de peste 1 milion de dolari, deci investitii cu impact semnificativ in economie. Beneficiaza de ajutoare de stat si operatorii portuari care realizeaza investitii, fac importuri pentru utilaje, mijloace de transport, exclusiv mijloace de transport personal si care beneficiaza de scutire la plata taxelor vamale, de asemenea la plata T.V.A.-ului. Mai sunt alocate ajutoare de stat pentru zonele defavorizate, acolo unde mai exista, dar tintite de asemenea pe obiective. "Sunt multe ajutoare de stat si de valori foarte mari in domeniul agriculturii si pisciculturii, dar este un domeniu asupra caruia noi nu avem competenta, deci nu ne concentram atentia nici asupra nivelului acestor ajutoare, nici asupra obiectivelor, fiind ajutoare venite din fonduri PHARE, din fondurile statului si se dau pentru diverse realizari in domeniul agriculturii: pentru utilaje, pentru instalatii de irigat, pentru seminte, pentru carne", a adaugat inspectorul-sef al Inspectoratului de Concurenta Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii