Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit colonelul Nicolae Miuţescu, fost preşedinte al FSN Constanţa Enigmele Revoluţiei de la Constanţa, din ce în ce mai greu de dezlegat

ro

17 Dec, 2012 03:21 5137 Marime text
Miutescu-1.jpgSâmbătă, la Cimitirul Central din Constanţa, a fost înmormântat colonelul în rezervă Nicolae Miuţescu. Ca un paradox, Miuţescu a murit chiar în zilele în care se împlinesc 23 de ani de la declanşarea la Timişoara a Revoluţiei din 1989, extinsă apoi în toată ţara şi ale cărei enigme sunt tot mai greu de descifrat.

Numele Miuţescu, pentru mulţi dintre constănţeni, nu spune nimic. Pentru cei care au trăit în anii 1989 - 1990 spune multe, pentru că Nicolae Miuţescu a fost numit, pe 22 decembrie 1989, preşedintele Frontului Salvării Naţionale Constanţa, constituit în sediul Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne, chiar la etajul unu, acolo unde era sediul Securităţii Judeţene, în prezent Serviciul Român de Informaţii.

Trebuie să precizăm că FSN Constanţa a fost constituit în prezenţa unora dintre cei mai de temut oameni ai municipiului, judeţului şi chiar ai ţării: şeful Securităţii de atunci - colonelul Ion Simionescu, adjunctul său - colonelul Octavian Stoenescu şi şeful Miliţiei Judeţene - colonelul Ion Ciucur.

FSN Constanţa din sediul Securităţii îi mai avea în componenţă pe Mihai Burtă, Constantin Bucureşteanu, Florin Munteanu, Dan Chireş, Constantin Porcăreaţă şi pe alţii.

Cine a fost colonelul Miuţescu

S-a născut în anul 1931, la Sinersig, judeţul Timiş. A terminat Şcoala Militară de Infanterie numărul 2 din Sfântul Gheorghe, în anul 1955. A parcurs toate etapele de la elev la comandant de pluton, companie, batalion, până a ajuns, între 1974 şi 1980, comandantul Regimentului 36 Mecanizat.

Timp de patru ani, între 1980 şi 1984, a fost comandantul Centrului Militar Judeţean Constanţa.

Rezultate deosebite în cariera militară

Sub comanda sa, Regimentul 36 Mecanizat este prima unitate de acest gen din armata română care obţine calificativul „Foarte Bine" la inspecţia ministrului Apărării Naţionale în perioada 10 - 17 mai 1975. În anul 1978, regimentul a obţinut locul I în cadrul Ministerului Apărării Naţionale la concursul „Cazarma noastră - casa noastră", în acelaşi an fiind apreciat cu calificativul „Foarte Bine" la aplicaţia din poligonul Cincu şi la exerciţiile demonstrative de forţare a Dunării în zona Brăila Galaţi.

Miuţescu a fost decorat cu: Ordinul Virtutea Ostăşească clasa I, Ordinul Meritul Militar clasa I, a II-a şi a III-a, Medalia Meritul Militar clasa I şi a II-a.

A trecut în rezervă în anul 1986.

A fost deţinător al titlului de „Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 - remarcat prin fapte deosebite".

Facem precizarea că fotografia şi o parte din datele materialului au fost asigurate de domnul colonel Remus Macovei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Livius 25 Dec, 2012 19:55 Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace si Liniste. Colonelul Minutescu a fost unchiul meu.
  • lenin 17 Dec, 2012 10:32 si traian basescu a fost acolo-avea legitimatia nr 10-si a luat dosarul de la stoenescu sef securitate si de la dumitru nicusor -si a plecat-imediat sef securitate stoenescu a murit putin
  • paul 17 Dec, 2012 10:30 Acela a fost FSN-ul Securitatii iar prezenta lui Miutescu in sediul Securitatii, chiar daca figura ca rezervist, spune tot. cat priveste moartea lui, se pare ca a murit de moarte buna, doar ca ea a avut loc in acele zile.
  • DEC.1989 17 Dec, 2012 09:15 Ce-i asa de greu de dezlegat cu misterele revolutiei din dec.1989 ?...interebati-l pe maria sa Flori M, saracutul de el....sarac a fost si sarac a ramas pana in ziua de azi, " nu-i asa domnule chestor ?..."