Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit Aurel Preda dimplomatul român care a negociat Unirea cu Basarabia şi a denunţat trădărea României prin Tratatul cu Ucraina

ro

25 Oct, 2017 06:51 5174 Marime text
Asociația Română pentru Politică Externă anunță cu profund regret decesul președintelui asociaţiei, distinsului ambasador, eruditului diplomat, profesor universitar și general de justiție Aurel Preda.
 


Profesorul Aurel Preda a decedat la Spitalul Militar, duminică dimineață, 22 octombrie, la ora 03.30. Înmormântarea a avut loc ieri, 24 octombrie, în localitatea natală, Mătăsari, la ora 13.00.


Ambasador, general, diplomat de carieră, fost director adjunct și director la Direcția Juridică a Ministerului Afacerilor Externe, consilier, ministru-consilier, consul general al României la Milano, cadru universitar de prestigiu al Universității “Nicolae Titulescu” și președinte al Asociației Române de Politică Externă, Aurel Preda-Mătăsaru a dat strălucire diplomației și învățământului superior românesc.
 
Provenit dintr-o familie de români, care a dat 12 ofițeri eroi pe câmpurile de luptă, Excelența Sa, ambasadorul Aurel Preda-Mătăsaru este cel care a redactat Declarația de Independență a Republicii Moldova de la 27 iulie 1991, ca un prim pas spre reunificarea celor doua state românești. Distinsul diplomat a purtat în aceeaşi perioadă şi negocieri secrete pentru unirea Republicii Moldova cu România, act refuzat însă de puterea de la Bucureşti.
 
Profesorul Aurel Preda, diplomat de renume, expert în drept internațional, membru al Subcomitetului ONU pentru definirea agresiunii, participant activ la negocieri bilaterale internaționale dificile, precum Tratatul cu Ucraina, este, printre multe altele, autorul studiului “Aspecte teoretice, practice și diplomatice românești în domeniul tratatelor politice”, o mină de aur, pusă la dispoziția studenților de la programul de studii Relații Internaționale și Studii Europene, potențiali viitori diplomați de carieră.
 
Diplomatul Aurel Preda a dezvăluit cum ministrul de Externe Adrian Severin a oferit pe tavă Ucrainei Insula Şerpilor (implicit cu tot cu platoul continental). Diplomatul curajos a cerut ulterior denunţarea Tratatului cu Ucraina.

Sursa text si foto: ziaristionline
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii