Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A/H1N1 - in tara si strainatate

ro

16 Nov, 2009 00:50 1632 Marime text
gripa.jpgTrei români din Italia, Ungaria şi Austria au murit din cauza gripei noi, 1.335 au fost depistaţi cu acest virus în ţară, dintre care 25 de constănţeni. Un copil suspect de gripă porcină a murit la Botoşani.

Gripa nouă a început să facă din ce în ce mai multe victime, în întreaga lume. Numărul deceselor este în continuă creştere, iar specialiştii sunt de părere că ne mai aşteaptă luni bune, iar unii mai pesimişti vorbesc chiar de ani, până când virusul va putea fi învins.

Chiar dacă mai multe vaccinuri deja sunt pe piaţă sau sunt în curs de a fi realizate, totuşi, o mare parte din populaţie este încă sceptică în ceea ce priveşte nu atât utilitatea lor, cât efectele secundare pe care ar putea să le aibă. Deja în unele ţări au existat cazuri în care persoanele care s-au vaccinat au suferit diverse complicaţii. De exemplu, în Franţa, au fost depistate 91 de cazuri de efecte indezirabile, dintre care patru au fost destul de grave. Acestea au constat îndouă afecţiuni neurologice, printre care un caz probabil de sindrom Guillain-Barré - o reacţie alergică, şi o afecţiune a căilor respiratorii.

În România vaccinarea încă nu a început. Este posibil ca startul să se dea pe 26 noiembrie, dată până la care, se pare, Institutul Cantacuzino va realiza o primă tranşă de vaccinuri. Totuşi, şi acest aspect este pus sub semnul întrebării. Există destule voci care susţin că doar în ianuarie vaccinul va fi disponibil. În plus, cel pentru copii încă nu a fost testat, aşa că mai există o problemă, care până acum nu şi-a găsit rezolvare.

Decese şi în rândul românilor

Până la această oră, în România nu s-a înregistrat, cel puţin oficial, niciun deces din cauza gripei noi. Totuşi, există posibilitatea ca în cazul unei fetiţe de doi ani din Botoşani, care a decedat ieri, să fie vorba de prezenţa virusului A/H1N1. În cazul acesteia, medicii au constat o simptomatologie similară cu cea a gripei noi, însă momentan nu s-a efectuat examenul anatomopatologic.

În cazul altor trei români care au decedat din cauza gripei porcine, lucrurile sunt mult mai clare. Nu există dubii că aceasta ar fi cauza morţii în cazul a doi bărbaţi şi o femeie care locuiau în Italia, Austria şi Ungaria.

1.335, bilanţul până la ora actuală

Până ieri, la ora 12.00, totalul cazurilor confirmate în România era de 1.335. Doar 25 dintre ei sunt constănţeni, şi numărul relativ mic faţă de alte judeţe se pare că se va menţine.

Atât în Constanţa, cât şi în ţară au fost depistate, cel puţin până acum, doar forme uşoare ale bolii. Totuşi, zeci de grădiniţe, şcoli şi licee au fost închise pe perioade determinate deoarece riscau să se transforme în focare. La acele unităţi au fost confirmaţi bolnavi cu A/H1N1 din rândul elevilor sau cadrelor didactice şi auxiliare, aşa că au fost sistate cursurile şi s-a realizat dezinfecţie totală, pe lângă triajul epidemiologic.

Bolile Infecţioase, pregătite de ce-i mai rău

Momentan, la Constanţa, lucrurile sunt ţinute sub control. Pentru a nu exista riscul ca singura mare unitate spitalicească din Dobrogea să devină un focar, vizitatorii au accesul interzis în spital, iar persoanele care prezintă simptome specifice gripei noi sunt redirecţionate către Spitalul de Boli Infecţioase.

Acolo s-au creat, potrivit dr. Stela Halichidis, circuite separate, astfel încât persoanele care prezintă simptome ale gripei noi sau sezoniere să nu intre în contact cu alţi bolnavi.

Referitor la numărul de paturi existente în spital, dr. Mihaela Dinisov declara, zilele trecute, că momentan nu sunt probleme. Chiar dacă îmbolnăvirile ce necesită spitalizare s-ar înmulţi, se pot găsi, potrivit dr. Dinisov, alte formule, în alte secţii, care să asigure necesarul de paturi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii