Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

69 de clădiri în Constanţa! Guvernul vrea să consolideze clădirile cu bulină roşie, chiar împotriva voinţei proprietarilor

ro

23 Sep, 2016 00:00 2749 Marime text
Guvernul intenţionează să consolideze clădirile cu bulină roşie, chiar împotriva voinţei proprietarilor, dar oferind unele facilităţi. Decizia face parte din pachetul de măsuri care vor fi luate ca urmare a prezentării raportului privind stadiul de pregătire pentru un cutremur major, întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
 
Executivul vrea să consolideze clădirile cu bulină roşie, putând invoca chiar şi soluţii de forţă majoră. Proprietarii locuinţelor din clădirile cu risc seismic care intră în programul de consolidare vor primi locuinţe de necesitate, în care vor putea rămâne permanent, primind chiar şi o compensaţie în funcţie de valoarea pieţei. Sunt luate în calcul şi alte soluţii de forţă majoră, care vor fi comunicate după ce se vor purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi comisiile parlamentare.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice are în vedere şi alte modificări legislative pe care le va înainta Executivului. Este vorba de facilităţi pentru proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. La parterul multor blocuri există spaţii cu destinaţie comercială, birouri sau altele. Consolidarea acestora ar putea fi finanţată integral de la bugetul de stat, rambursarea sumei alocate de stat pentru consolidarea unei clădiri care are destinaţie comercială va dura cinci ani, cu o dobândă fixă. 
 
În 2016, Guvernul a alocat 25.000.000 de lei pentru consolidarea acestor clădiri, de cinci ori mai mult faţă de 2015. Anul trecut s-a cheltuit doar 21% din totalul fondurilor alocate, deoarece primăriile au încercat să îi convingă pe oameni, nu au reuşit, şi atunci s-au tergiversat proiectele.

În 2015, Constanţa, inclusă în reabilitare!

În cadrul acestui program guvernamental, în 2015, au fost incluse 67 de clădiri construite înainte de 1977, dintre care 48 sunt situate în București, celelalte fiind în Câmpina, Tulcea, Covasna, Constanța, Bacău, Ploiești, Suceava, Târgu Mureș. La 25 dintre aceste clădiri (1.069 de apartamente) au fost executate lucrări de intervenție, iar pentru 42 de clădiri (2.108 apartamente) a fost elaborată documentația tehnico-economică. Prin Legea bugetului de stat a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru finanțarea acestui program, suma de 5 milioane de lei.

Lista imobilelor din judeţul Constanţa cu bulină roşie

Pe lista clădirilor de locuit expertizate tehnic din judeţul Constanţa, publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, se regăsesc 69 de imobile cu risc seismic din municipiul Constanţa, Hârşova, Cernavodă, Mangalia, Medgidia şi Năvodari, pentru care au fost realizate expertize de către specialişti. În cazul clădirilor incluse în această listă au fost întocmite şi o serie de recomandări. Astfel, în cazul clădirilor cu risc seismic ridicat (II şi III) se recomandă consolidări sau demolări în funcţie de rezultatele expertizelor. Potrivit listei, în oraşul Hârşova, imobilul care prezintă risc seismic de gradul I este situat pe strada Plantelor. Imobilul a fost construit în anul 1968 şi are 60 de apartamente.
 
În Cernavodă sunt două imobile care se încadrează în risc seismic de gradul I şi II. În Mangalia au fost înregistrate şase blocuri care se încadrează gradului de risc seismic II. Acestea se află pe străzile Delfinului, Matei Basarab (două blocuri), Mihai Viteazu şi Oituz. Pe listă se regăsesc şi şase blocuri de locuit din Mangalia, care sunt situate pe străzile: Independenţei (94 de clădiri), Podgoriilor şi Vânătorilor. În Năvodari există un singur imobil cu risc seismic de gradul I, situat pe strada Şcolii. Cele mai multe se află în municipiul Constanţa - 53. Acestea se află pe străzile: Arhiepiscopiei (două imobile), Aristide Karatzali (propus pentru demolare), Callatis (două imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Chiliei, Constantin Brătescu, Petre Romulus, Cuza Vodă (două imobile), Dimitrie Cantemir (propus pentru demolare), Dragoslavelor, Ferdinand, General Manu (două imobile), George Enescu (două imobile), Griviţei (două imobile), I.G. Duca (două imobile), Ilarie Voronca, Ion Corvin, Jupiter (trei imobile, unul dintre ele propus pentru demolare), Kricor Zambaccinan (monument de arhitectură, risc de gradul II), Mercur (două imobile), Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu (patru imobile), Mircea cel Bătrân, Nicolae Titulescu (două imobile), Răscoalei, Revoluţiei (două imobile), Ştefan cel Mare, Sulmona, Tomis (şase imobile, dintre care două propuse pentru demolare), Traian (trei imobile, două propuse pentru demolare), Vântului şi Vasile Canarache. Majoritatea dintre ele au fost construite în anii 1896 - 1948.

Citeşte şi

Cu bulina roşie. Lista imobilelor din judeţul Constanţa care ar putea cădea în cazul unui seism puternic (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii