Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2010 – anul morţii Iată personalităţile care au părăsit definitiv scena vieţii

ro

07 Jan, 2011 23:29 2654 Marime text
jean_constantin.jpgRând pe rând actori celebri, îndrăgiţi de public, personalităţi marcante ale Constanţei şi nu numai, dar şi oameni cu reputaţie mai puţin măgulitoare au părăsit scena vieţii în cursul anului care tocmai s-a încheiat. ZIUA de Constanţa vă prezintă o retrospectivă a decesurilor care au însemnat 2010 drept „anul morţii“. Adrian Păunescu, Mădălina Manole şi Jean Constantin sunt doar câţiva dintre cei care au păşit în lumea celor veşnice.

Diagnosticat în Ajunul Crăciunului cu virusul AH1N1, la spitalul „Matei Balş“, starea de sănătate a actorului Toni Tecuceanu s-a agravat, acesta murind pe 5 ianuarie 2010. Toni a făcut pneumonie, suferind complicaţii severe la plămâni care, în cele din urmă, i-au fost fatale. Înainte de a face actorie, Toni a participat la misiuni de menţinere a păcii sub comanda ONU. Toni Tecuceanu a jucat în mai multe spectacole de teatru, în filme şi producţii de televiziune. A făcut parte din echipa Cârcotaşilor timp de peste trei ani, unde îi interpreta, de obicei, pe Adrian Năstase şi Gigi Becali. Pe 14 ianuarie, chitaristul Bela Kamocsa, unul dintre fondatorii trupei Phoenix, s-a stins din viaţă, la vârsta de 66 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Puţin mai târziu, pe 23 ianuarie, peste o sută de persoane şi-au luat rămas bun de la regretatul Vasile Cojocaru, actor, poet, profesor. Actorul Vasile Cojocaru s-a stins din viaţă în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, unde urma să aibă lecţii de actorie cu studenţii. În dimineaţa zilei de 1 martie, celebrul Usein Sali, zis Ussi, membru marcant al lumii underground constănţene, a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în urma unor complicaţii.

La moartea unui primar

Câteva zile mai târziu, pe 16 martie, un alt deces avea să uimească lumea: Emilian Burcea, primarul din Adamclisi, s-a stinsi din viaţă în urma unui accident vascular. „Emilian Burcea a fost un om deosebit, iubit şi apreciat în Adamclisi, precum şi un prieten pentru colegii săi din partid. Dispariţia sa este cu atât mai dureroasă cu cât lasă în urmă o familie, o comunitate şi un proiect în care credea enorm. Aflat la al doilea mandat, Emilian Burcea a reînscris Adamclisiul pe harta istorico-turistică românească, printr-un proces amplu şi rapid de modernizare. Toţi cei care l-au cunoscut vor păstra vie memoria lui Emilian Burcea“, se preciza în comunicatul semnat de preşedintele PSD, Victor Ponta. Pe 22 martie, jurnalistul bănăţean Mile Cărpenişan a decedat. În vârstă de 34 de ani, fusese în comă timp de o săptămână, din cauza unei infecţii cauzate de un furuncul. Fostul corespondent al Antenei 1 fusese internat la Spitalul Judeţean din Timişoara în şoc septic, pe fondul unor complicaţii care au agravat ciroza de care suferea de mai mult timp.

Jean Constantin a trecut în nefiinţă

Pe 11 aprilie, scriitorul George Vasilievici, în vârstă de 31 de ani, şi-a pus capăt zilelor. Vasilievici a trimis apropiaţilor săi SMS-uri de pe un număr necunoscut acestora, în care le transmitea că a murit şi că familia îndurerată îi aşteaptă acasă. După o lună, pe 8 mai, a murit sârbul Zoran Kurtes, antrenorul principal al Handbal Club Municipal. Kurtes urmărea un meci de baschet în compania unui prieten când şi-a pierdut cunoştinţa şi, într-un minut a trecut în lumea celor drepţi. Nu a trecut mult, iar întreaga România a fost şocată la aflarea veştii că iubitul Jean Constantin a trecut în nefiinţă. Actorul fusese internat la sectia de terapie intensiva la Spitalul Fundeni, dupa ce a suferit un infarct. A fost transferat, la cerere, de la Spitalul Judeţean Constanţa. Jean Constantin, în varsta de 80 de ani, a fost internat la Spitalul de Urgenţă Constanţa din cauza unor probleme cardiace, dar a fost externat la cerere. Jean Constantin s-a născut la data de 21 august 1928 în Techirghiol, judeţul Constanţa. Pe 23 iunie, în jurul orei 13.00, soţia primarului din Valu lui Traian, Florica Mitroi, în vârstă de 42 de ani, a încetat din viaţă la Spitalul Clinic Fundeni, după ce a intrat în moarte clinică, în urma unei intervenţii chirurgicale. După şase zile, fostul primar al comunei Nicolae Bălcescu, Paul Mocanu, în vârstă de 42 de ani, a decedat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, din cauza unui accident vascular cerebral masiv.

Sinuciderea Mădălinei

Pe 14 iulie, vestea sinuciderii Mădălinei Manole a zguduit România. Mădălina Manole a fost găsită lângă baie, într-o baltă de sânge, cu capul spart. Lângă ea s-a găsit un bidon cu o substanţă chimică, pe hol mirosind puternic a această substanţă. Mădălina Manole a fi împlinit în acea zi 43 de ani şi avea un băieţel de 2 ani. După câeva luni, pe 4 octombrie, Elena Băsescu, mama preşedintelui Traian Băsescu a trecut în lumea celor drepţi. La scurt timp, pe 1 noiembrie, fostul general Mihai Chiţac a decedat, după ce s-a aflat în comă, probabil indusă de tratamentul medicamentos, iar medicii l-au tratat pentru afecţiunile cardiace deja cunoscute. Mihai Chiţac a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul privind evenimentele din timpul Revoluţiei de la Timişoara. În aceeaşi zi a murit şi executorul judecătoresc Aurel Malciu.

adrian-paunescu-2.jpgAdio, Adrian Păunescu!

După alte trei zile, România a suferit un nou şoc: a murit poetul Adrian Păunescu. Adrian Păunescu a fost internat, la 26 octombrie, în stare gravă, la Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală. Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, Viorel şi Mioara Trifu, doi membri ai PDL Constanţa, au decedat în urma unui accident rutier. Cei doi nu aveau copii şi şi-au găsit tragicul sfârşit în drum spre Austria. Alături de soţii Trifu se mai afla şi familia Boldaş. Ei au fost cei care au încheiat anul morţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii