Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii au pătruns tainele restaurării la Callatis

ro

04 Nov, 2010 14:19 3074 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, Primăria Municipiului Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, parteneri în cadrul Proiectului „Muzeografii şi arheologii de mâine“, au organizat, pentru elevii care fac parte din acest proiect cultural, o vizită la laboratorul de restaurare şi conservare al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.
„Vizita elevilor la muzeul callatian face parte din proiectul pe care noi l-am demarat în urmă cu doi ani. Proiectul se întinde pe o durată de patru ani şi are ca scop atragerea elevilor către meseriile specifice unei instituţii muzeale, cum ar fi: cercetători ştiinţifici, muzeografi, arheologi, conservatori, restauratori etc.
În prima etapă a proiectului, liceenii au vizitat expoziţia permanentă a muzeului şi siturile arheologice din zona Mangaliei: zidul de nord al cetăţii Callatis, colţul de nord-vest, cartierul romano-bizantin de pe latura de sud a cetăţii şi mormântul princiar – movila Documaci. Atunci li s-a vorbit despre istoria cetăţii Callatis şi despre însemnătatea exponatelor din muzeu, dar şi despre siturile arheologice menţionate.
Pe parcursul derulării etapelor proiectului, elevii au participat la: numeroase vernisaje de expoziţii temporare, simpozioane, lansări de carte, sărbătorirea unor zile importante din istoria românilor etc. Cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac am organizat şi câteva excursii de documentare la monumentele arheologice din judeţul Constanţa, dar şi la muzeele şi monumentele istorice din judeţul Harghita.
Proiectul nostru se află, în prezent, într-o nouă etapă: elevii, însoţiţi de prof. Ibolya Negoiţă şi prof. Roxana Curcan, au participat la activităţile de restaurare şi conservare a artefactelor descoperite de noi în timpul cercetărilor arheologice sistematice sau de salvare. Specialiştii muzeului, printre care: restaurator Alina Vilău, conservator Paula Demit, cercetător ştiinţific Tatiana Odobescu şi muzeograf Liliana Vioiu, le-au vorbit tinerilor despre fluxul tehnologic al obiectelor arheologice, de la intrarea acestora în laboratorul de restaurare şi conservare şi până la expunerea lor în vitrine, sau până la aranjarea în depozitul muzeului. De asemenea, li s-a vorbit despre: registrul de inventar, fişele de restaurare şi fişele de conservare, despre substanţele folosite pentru curăţarea şi lipirea fragmentelor ceramice, din sticlă sau metal şi despre modul în care sunt manipulate, ambalate, transportate şi depozitate materialele arheologice. După ce le-au fost prezentate imagini din timpul proceselor de restaurare şi conservare, elevii au asistat la restaurarea unor vase ceramice descoperite pe şantierele arheologice callatiene”, a declarat directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii