Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aromânii şi muzica lor - concerte susţinute de Ovidiu Lipan Ţăndărică, Stelu Enache şi Fanfara Zece Prăjini în Albania şi Macedonia

ro

26 May, 2011 12:52 2385 Marime text
Ovidiu Lipan Ţăndărică, Stela Enachu şi Fanfara Zece Prăjini vor concerta, la începutul lunii iunie, la Pogradec (Albania) şi Bitola (Macedonia). Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Ambasada României la Tirana şi Biserica Ortodoxă Sf. Constantin şi Elena din Bitola. Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 19.00, la Amfiteatrul în aer liber din Pogradec şi duminică, 5 iunie, ora 19.30, la Casa de Cultură din Bitola.

Concertele vor include piese de pe albumul Bachiţa, creaţii colective sau culte, pe teme din muzica aromânilor, interpretate în dialectul aromân. Orchestraţiile îi aparţin lui Ovidiu Lipan Ţăndărică. Artistul a colaborat pentru realizarea acestui program cu Stelu Enache, apreciat solist aromân. În deschidere, va concerta ansamblul 'Muşata Armână' din localitatea Kogălniceanu, jud. Constanţa.

În Albania trăiesc circa 250 000 de vorbitori ai unui dialect al limbii române. Aromânii nu sunt recunoscuţi, însă, ca minoritate naţională, ci doar ca minoritate lingvistică, invocându-se lipsa unui stat înrudit. În consecinţă, aromânii nu beneficiază de emisiuni radio şi tv şi nici de învăţământ de stat în dialectul aromân. În Macedonia locuiesc aproximativ 150 000 de vorbitori de limbă română (aromâni/vlahi şi meglenoromâni). Din cauza politicilor de asimilare şi integrare forţată exercitate de-a lungul timpului asupra minorităţilor naţionale din aceste teritorii, în prezent se constată o profundă divizare a comunităţii aromâne, iar meglenoromânii sunt în pericol de dispariţie.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii