Antrenorul, jucătorii şi finanţatorul dau explicaţii De ce a ajuns FC Farul pe locul ruşinos din clasament (Galerie foto)
Antrenorul, jucătorii şi finanţatorul dau explicaţii:De ce a ajuns FC Farul pe locul ruşinos din clasament

Incredibil pentru un club de talia sa,
gruparea constănţeană este la trei puncte de ultima poziţie, după ce, în
ultimele două runde, a înregistrat înfrângeri în meciurile cu două echipe din
subsolul clasamentului.
După zece runde scurse din acest campionat, FC Farul ocupă un incredibil loc 12 în campionat, cu doar şase puncte acumulate. Doar Dinamo II este sub echipa constănţeană, la distanţă de doar trei puncte. Care Dinamo II i-a învins pe „marinari" cu 4-0, iar în etapa imediat următoare, sâmbăta trecută, FC Farul a înregistrat o nouă înfrângere cu o echipă de duzină, ACS Buftea, 1-2, chiar la Constanţa. Ce se întâmplă cu formaţia constănţeană? Are jucători cu nume, experimentaţi, unii dintre ei cu ani buni la Liga 1, gen Curcă, Valentin Sandu, Sorin Chiţu (doi ani la rând golgeterul ambelor serii ale Ligii a 2-a), Marius Matei, Săceanu, Stoianof sau Bârlădeanu, însă, în loc să se bată la promovare, Farul se uită cu frică în jos, la retrogradare.
Unii învaţă literele alfabetului la 30 de ani
Antrenorul principal Alin Artimon spune că la această situaţia nefericită au concurat o serie de factori. Astfel, în lot există diferenţe de pregătire între jucători. Şase dintre ei, care sunt titulari, au venit pe ultima sută de metri la echipă şi nu sunt puşi la punct cu pregătirea. Unii dintre ei sunt în acumulări acum. Tehnicianul „marinarilor" exclude varianta că echipa suferă din pricina lipsei cantonamentului montan, spunând că acesta „nu are legătură cu pregătirea fizică". Apoi, lotul este dezechilibrat valoric, iar unii jucători au carenţe tactice la 30 de ani. „Există un nucleu valoric, dar este condensat pe trei posturi. Stoianof, Chiţu şi Matei pot interpreta un singur rol şi, datorită valorii lor, fac eforturi să le găsesc loc în echipă, în acelaşi timp, măcar la doi din trei. Tot aşa, există patru jucători în zona centrală şi pot juca doar doi, iar alte cinci posturi sunt neacoperite. Din punct de vedere tactic, sunt unii care, la 30 de ani, au aflat prima oară ce e aia tranziţia şi translaţia, iar acum sunt prea multe informaţii în capul lor", a arătat Artimon. „Cred că unul dintre motivele pentru care echipa se află pe penultimul loc este lipsa de pregătire a lotului împreună. Jucătorii care acum sunt titulari au venit spre finalul perioadei pre-competiţionale şi nu au apucat să facă o pregătire completă. Iar aceasta se vede acum, în timpul campionatului", a spus şi Marian Diaconescu, unul dintre finanţatorii Farului. Nu în ultimul rând, mai spune Alin Artimon, evoluţia Farului este influenţată atât de pauzele dese pe care trebuie să le ia în campionat, în urma retragerii atâtor echipe, cât şi de faptul că sezonul a început mai târziu, dând peste cap planurile de pregătire. „A contat şi faptul că, în loc de şase - opt săptămâni de pregătire s-au făcut 11 şi atunci forma sportivă pe care o calculezi e alta. Din punctul de vedere al tonusului, noi am început campionatul sus şi acum e evident că ne-am dus în jos şi fizic. Am jucat două meciuri în trei zile şi am stat apoi 14 zile fără competiţie. Am jucat trei etape, apoi am stat una, am jucat iar două, am stat una, jucăm trei, iar stăm una. Aşa ceva nu-ţi permite o înlănţuire a formei sportive", arată antrenorul.
Jocul curajos l-a costat
Artimon îşi reproşează şi el anumite lucruri, printre care faptul că, în condiţiile lipsei unui obiectiv măreţ, a preferat o abordare curajoasă a jocului, în locul uneia economicoase, la rezultat, care ar fi garantat obţinerea de puncte. „Sunt şi erori ale mele, trebuia să fiu mai egoist. Mi s-a spus însă că nu există obiectiv, că nu există presiunea rezultatelor şi, în consecinţă, am încercat să construiesc o echipă care să joace, nu una care să stea cantonată în apărare, să bubuie mingea şi să scoată câte un punct pe meci. Ori tot, ori nimic, aşa am reacţionat, acesta a fost mesajul către jucători. Să înveţe să câştige, să înveţe să-şi dorească maximul. Puteam gestiona jocurile altfel. Puteam trece într-un sistem 4-4-2, care se joacă numai în seria asta, strâns, minge pe vârfuri şi tot scoteam câte un egal, afară sau acasă. Dar, gândindu-ne că lotul acesta nu poate ajunge niciodată la retrogradare, am căutat să jucăm deschis, nu să păcălim fotbalul. Şi iată că lucrurile s-au întors, încet-încet, nu tocmai în favoarea noastră", punctează principalul Farului.
„Nu ne vine să credem pe ce loc suntem"
În ceea ce-i priveşte pe jucători, aceştia se referă şi la un blocaj mental al lor, adus de lipsa de rezultate. Au cuvântul primii trei căpitani. „La începutul campionatului, nu mă aşteptam la aşa ceva. Am avut mare încredere în echipă. Însă ceva se întâmplă. E un blocaj pe care sper să-l depăşim cât mai repede. Important este că noi, jucătorii, realizăm ce se întâmplă. Suntem conştienţi că noi am adus formaţia în această situaţie grea, aşa că noi trebuie să o scoatem la liman", a declarat portarul George Curcă. „Valoare e în lot. Avem mulţi jucători cu nume, care au evoluat la Liga 1, aşa că problema nu e aici. Suntem blocaţi mental. Sper să redresăm corabia cât mai repede. Nu ne vine să credem pe ce loc suntem", a arătat apărătorul Valentin Sandu. Atacantul Sorin Chiţu a infirmat ideea că echipa nu joacă pentru că nu are motivaţia unui obiectiv înalt. „Nu ne-a afectat lipsa obiectivului, pentru că noi am abordat fiecare meci la victorie", a spus vârful.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp