Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Guvernanţii scriu necrologul bolnavilor - Medicii de familie, în faliment!

ro

25 Feb, 2011 12:03 1176 Marime text

Bolnavii constănţeni vor fi anunţaţi de medicii de familie, prin flyere şi afişe lipite pe uşile cabinetelor, că, începând cu 1 aprilie, nu îi vor mai putea îngriji pentru că se vor privatiza! Halatele albe refuză semnarea contractului-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa în forma sa actuală. Asiguraţii mai sunt informaţi că vor trebui să plătească suplimentar pentru fiecare prezentare la medic, întrucât banii daţi pentru Sănătate au fost „naţionalizaţi de Guvern". „Pacienţii vor suferi enorm din cauza acestui contract şi a refuzului nostru de a semna. Dar nu avem ce face. Trebuie să supravieţuim. Dacă îl acceptăm în forma aceasta, vom da faliment. Contractul ne umileşte, ne jigneşte", a declarat dr. Mircea Alexandru Silion, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie „Callatis" din Constanţa. Cabinetele de medicină de familie vor falimenta din cauza scăderii substanţiale a finanţării de la CJAS. „Din 2008 şi până în 2010, veniturile noastre au scăzut cu 52%, iar anul acesta vor mai înregistra o scădere de încă 25 de procente, cel puţin. Am fost chemaţi, pe data de 12 februarie, la consultări. Am declarat că nu suntem de acord ca plata per capita (n.r. pe fiecare asigurat înscris pe liste) să aibă o pondere de numai 60% şi, cu toate acestea, a venit lovitura cea mai grea pentru noi: scăderea valorii în plata per capita şi cea per servicii, şi ponderea de 50% pentru fiecare. Asta înseamnă că toţi medicii care au între 1.000 şi 1.800 de asiguraţi pe liste, vor intra în faliment", a explicat preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Constanţa.

Încălcări legislative

Potrivit acestuia, Articolul 141 din noul contract cadru este ilegal şi intră în contradicţie cu Legea 95 privind asistenţa medicală. „Serviciile medicinii de familie se efectuează de către medicii de familie în cabinetele acestora, ori Articolul 141 spune că, în cazul refuzului lor de a semna contractul cadru, asistenţa medicală de familie va fi preluată de specialiştii din policlinici. Vor să desfiinţeze medicina de familie. Vreau şi eu să văd atunci cum un ginecolog va merge în mediul rural să facă vaccinări. Competenţa de medicină de familie este o supra-specializare care se obţine numai după şase luni de cursuri", a explica Mircea Alexandru Silion. Introducerea cardului electronic şi lăsarea greului tot pe umerii medicilor de familie nu le va permite acestora să îşi vadă pacienţii. „Ne va lua cel puţin şase luni să introducem în acest card toate datele pacienţilor noştri. Activitatea noastră va fi blocată, iar toate costurile implementării sistemului sunt suportate tot de noi", a mai menţionat preşedintele Patronatului „Callatis".

Muncă silnică forţată

Obligarea medicilor de familie de a deservi centrele de permanenţă este un alt motiv pentru care aceştia nu vor semna contractul cu CJAS pe 2011-2012. Pentru serviciul de permanenţă se va semna un contract separat cu CJAS, iar cine nu va fi de acord, va fi penalizat cu reducerea finanţării cu 10%. „Suntem obligaţi să muncim. Muncă silnică, forţată ce contravine drepturilor omului. Pentru centrele de permanenţă tot noi vom fi obligaţi să plătim utilităţile, asistentele şi să cumpărăm medicamentele de urgenţă. Federaţia şi Patronatul Medicilor de Familie au atacat în contencios această prevedere ilegală şi cerem anularea ei. Aşteptăm rezultatele", a declarat Mircea Silion. În plus, medicii precizează că în noul contract-cadru li se impune să uite de jurământul făcut şi să aleagă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu, din cauza faptului că va exista un plafon.

Bolnavii, fără drept de apel

Dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări nu vor modifica noul contract cadru, medicii de familie nu vor semna, ceea ce înseamnă că toţi vor lucra în sistem privat. Asiguraţii vor suferi enorm: nu vor mai avea dreptul la reţete compensate şi gratuite şi vor plăti scump orice consultaţie în cabinete. „În două săptămâni ar trebui să fie publicate normele metodologice pentru noul contract. Abia atunci medicii vor putea decide dacă semnează sau nu contractele cu Casa. Vom vedea care va fi situaţia", a declarat Marinel Ciobanu, directorul economic al CJAS Constanţa. În acelaşi contract-cadru, medicii de familie sunt obligaţi să nu consulte pacienţii cronici decât o singură dată la trei luni, să le ceară coplata şi să nu dea reţete şi bilete de trimitere decât pentru 20 de pacienţi pe zi. Bolnavii cronic sunt speriaţi pentru că, spun ei, nu îşi vor permite să achite diferenţa de compensare pe trei luni dintr-un foc. Magdalena Vişan are 52 de ani şi este profesoară. Are un salariu net de 1.400 lei şi datorii la bănci. „Sufăr de hipertensiune arterială şi osteoporoză. O singură reţetă pe lună mă costă 200 lei. Cum să îmi permit să plătesc 600 lei dintr-un foc? Nu am atâţia bani", a declarat aceasta. Într-o situaţie mult mai grea este şi Vasile Constantin, un pensionar de 81 de ani din Constanţa. „Plătesc o diferenţă de 120 lei pe lună, dar am mai multe reţete pentru mai multe boli cronice. Am o pensie de 600 de lei. Din ce să îmi mai cumpăr şi medicamentele?", a afirmat acesta. În prezent, medicii de familie aşteaptă reacţii din partea autorităţilor sanitare. Dacă situaţia nu se va schimba, halatele albe din Constanţa sunt pregătite să protesteze în faţa sediului CJAS.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii