Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu si Emil Constantinescu au invins la Constanta

ro

05 Feb, 2009 01:01 1136 Marime text

palatul_justitiei_01.jpgDecizia Tribunalului Constanţa este definitivă şi irevocabilă

Traian Băsescu a câştigat procesul în care era judecat de Tribunalul Constanţa pentru daune de un milion de euro. Victoria o împarte cu Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României.

Iniţial, dosarul cu numărul 9958/212/2008 a trecut pe la Judecătoria Constanţa, unde instanţa a pronunţat o soluţie favorabilă celor doi preşedinţi. Acţiunea fusese introdusă de Vladimir Vasile, fost telegrafist pe moto-nava Sulina în perioada 1996-1997, care le cerea judecătorilor să-i oblige pe cei doi preşedinţi să-i acorde despăgubiri pentru perioada pe care a petrecut-o în arest, la bordul navei, în portul Alger, din Algeria. Concret, sumele solicitate de acesta sunt de 15.389 de dolari, la valoarea actuală, reprezentând diurna de voiaj, şi plata unor daune morale în valoare de 100.000 de dolari. Despre actualul preşedinte, Vladimir Vasile susţine că se face vinovat de „rătăcirea" sumei de un milion de dolari, alocată de guvern, în 1997, pentru plata salariilor echipajului de pe Sulina, dată la care Băsescu era ministrul Transporturilor. „Timp de nouă luni am fost arestaţi cu navă cu tot şi abandonaţi în voia sorţii", povesteşte bărbatul. Vladimir Vasile susţine că, atât echipajul navei, cât şi rudele rămase acasă, au făcut numeroase demersuri la toate organele abilitate şi au ajuns chiar la greva foamei, pentru a fi luaţi în seamă şi a li se rezolva situaţia. Într-un final, aceştia au reuşit să ajungă la Emil Constantinescu, preşedintele României la acea vreme. Conform spuselor lui Vladimir Vasile, Constantinescu le-a promis că situaţia se va rezolva, însă promisiunile sale s-au dovedit a fi false.

„Nu acţionaţi în justiţie"

Chiar mai mult decât atât, cu ocazia unei noi audienţe la preşedinte, în 1998, acesta i-ar fi îndemnat „nu acţionaţi în justiţie, deoarece sunt nişte rechini şi va dura timp şi bani. Lăsaţi în seama mea, că îi voi acuza de subminarea puterii de stat". Anterior, se emisese HG 565/17.09.1997, prin care, potrivit navigatorului, se alocă suma de 374.050.000 de lei vechi Ministerului Turismului, necesare transportului navigatorilor în ţară. Echipajul a refuzat să fie repatriat fără plata diurnei de voiaj. Din datele de la dosar reiese că, pentru a reglementa situaţia, Traian Băsescu, în calitate de ministru al Transporturilor, a emis un proiect de lege pentru o suplimentare a banilor pentru plata marinarilor. În acest sens, s-a adoptat o hotărâre de guvern prin care s-a alocat suma de un milion de dolari pentru repatrierea şi plata navigatorilor de pe nava Sulina. „Am revenit în ţară cu promisiunea că ne vom recupera banii. Noi nu am ştiut că s-a emis o altă hotărâre de guvern", afirmă marinarul. Surprinzător este faptul că, potrivit susţinerilor reclamantului, Traian Băsescu, prin intermediul Ministerului Transporturilor, a trimis pentru vasul Sulina un echipaj de schimb, aparţinând de Navrom Constanţa. „S-a comis o ilegalitate", afirmă bărbatul, „pentru că acela era un echipaj de stat, iar nava Sulina era a unei companii private". Vladimir Vasile consideră că vinovat de această situaţie se face Traian Băsescu. „Nici până în ziua de azi nu se ştie unde sunt cei un milion de dolari", afirmă el. În momentul în care s-a decis, însă, să-şi ceară drepturile în instanţă, bărbatul a descoperit că faptele erau prescrise. „Abia atunci am realizat că toată ideea domnilor Constantinescu şi Băsescu a fost să ne amăgească până când acţiunea noastră se va prescrie", a conchis telegrafistul. Marţi, judecătorii Tribunalului au respins acţiunea lui Vladimir, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii