Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul Capital Cine sunt milionarii în euro ai Constanţei

ro

19 Oct, 2010 00:00 9467 Marime text
corneiu_idu.jpgPotrivit celui mai nou top al celor mai bogaţi români scos ieri pe piaţă de revista Capital, Dobrogea are 18 milionari a căror avere totală însumează 1,21 miliarde de euro

Mazăre, Strutinsky şi Constantinescu, feţe importante ale mediului de afaceri constănţean, dar şi ale municipiului şi judeţului de la malul mării, nu se mai regăsesc în acest top. 

Primul dintre constănţenii aflaţi pe lista milionarilor în topul Capital este nimeni altul decât Gabriel-Valentin Comănescu, aflat pe locul 10 în top 300, patronul celei mai mari şi mai profitabile companii din grupul Upetrom, Grup Servicii Petroliere SA. Averea acestuia este estimată la 550 - 600 de milioane de euro. Acesta este urmat pe locul 41 de Cornel Idu, fost căpitan de vas, cu o avere de 145 - 150 de milioane de euro, dobândită din shipping, operaţiuni de transport portuar şi imobiliare. Comănescu deţine 64% din acţiunile Comvex, dar şi Idu Shipping & Services a cărei cifră de afaceri este de peste trei milioane de euro, având un profit net de 2,16 milioane de euro. Pe locul 43 de află Mircea Mihăilescu, cu o avere de 135 - 145 milioane de euro, făcută din logistică şi transport. Prin intermediul societăţii TTS (Transport Trade Services), Mihăilescu administrează mai multe subsidiare şi companii specializate, precum operatorul fluvial Navrom Galaţi. Următorii constănţeni în topul milionarilor în euro sunt fraţii Nicolae şi Ioan Duşu, cu o avere de 75 - 80 de milioane de euro, avere care a crescut din turism şi industria de prefabricate. Cei doi sunt proprietari ai grupului Celco SA, cel mai mare producător de BCA de pe piaţa românească. Aceştia mai deţin şi 31,5% din acţiunile SOCEP, unul dintre cei mai mari operatori portuari. Locul 118 în top este ocupat de Adolf Bâclea, deţinător a unei averi de 55 - 58 de milioane de euro, care şi-a  construit business-ul din shipping. Acesta deţine firma Cosena, de altfel singura prin care Adolf Bâclea îşi desfăşoară activitatea în România. Prin această firmă sunt înregistrate în diverse colţuri ale lumii cele zece nave pentru care armatorul obţine contracte de transport, în special pentru hidrocarburi solide şi lichide, cu destinaţia Europa şi America.

Consilier de top

Şi consilierul judeţean Ion Dumitrache este inclus în acest top, pe locul 121, cu o avere de 54 - 56 de milioane de euro, construită din turism, reparaţii nave, producţie agroalimentară, dar şi operaţiuni portuare. În prezent, Dumitrache este acţionar la 12 firme. Dumitru Martin este ocupantul locului 125 în topul 300 Capital, cu o avere estimată la 50 - 55 de milioane de euro. Fostul arbitru Constantin Frăţilă se află şi el în top cu 50 - 52 de milioane de euro avere, situându-se pe locul 128. Acesta deţine COMCM, iar pentru viitor are un plan de fuziune a firmelor SCUT SA cu COMCM. Locul 163 este deţinut de Lucian Lazia, patron al firmei Argos, societate care s-a ocupat şi de realizarea caselor ieftine, proiect iniţiat de primarul constănţean Radu Mazăre. Nicuşor Năstase, deţinătorul cluburilor Vox Amiral din Costineşti şi Vox Maris din Bucureşti, ocupant al locului 197, are o avere de 30 - 35 de milioane de euro, construită din turism şi afaceri cu spaţii comerciale.  

Şi Vasile Costea, ocupant al locului 221, are o avere de 27 - 31 de milioane de euro. Acesta a cumpărat recent o nouă firmă de construcţii - Invest SRL, a lui Gheorghe Iorov, fiind în prezent acţionar în nu mai puţin de 14 societăţi. Constănţeanul Stere Samara a fost şi el inclus în topul milionarilor în euro, având o avere estimată la 25 - 30 de milioane de euro. Samara deţine grupul de firme Sammarina, din care face parte Metachim şi SOCEP Constanţa. Acesta mai are şi 17.500 de metri pătraţi de spaţii comerciale în Constanţa şi Năvodari, dar şi o fermă la Târguşor şi firma Carmeco, fiind şi proprietarul cabinetului de sănătate Sammarina Medical.  

Din scaunul de prefect, în topul Capital

Familia Guci este ocupanta locului 256 în topul Capital, cu o avere estimată la 22 - 24 de milioane de euro, construită din hoteluri şi imobiliare. Şi fostul prefect de Constanţa Liviu-Tit Brăiloiu a intrat în topul celor de la Capital, pe locul 256, cu o avere estimată la 22 - 24 de milioane de euro. Locul 265 este ocupat de omul de afaceri constănţean Nicolae Dimaca, având o afacere de 25 de milioane de euro din industria auto. În top a intrat şi Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a cărui afacere în domeniul turismului şi farmaciei (fiind deţinătorul farmaciilor Partis) este estimată la 20 - 22 de milioane de euro. Acesta deţine hotelurile Tomis din Mamaia şi Cupidon din Saturn. 

Dacă în topul celor 500 de miliardari români, Topul Forbes, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu, primarul Radu Mazăre, dar şi Sorin Strutinsky - unul dintre patronii SOTI Cable Neptun, apăreau cu averi estimate la nouă, zece, respectiv opt milioane de euro, în noul top, aceştia nu se mai regăsesc. Ultimul afacerist intrat în topul 300 Capital are o avere estimată la 16 - 20 de milioane de euro. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 19 Oct, 2010 09:26 toti sint din mafia luyi basescu -iar poporul e sarac
  • badea cirtan 19 Oct, 2010 08:39 numarati camioanele lui pilca si asociatii si vedeti cite milioane fac. Vedeti grupul de infractori de la ALMA citi bani au supt din Vama si cit mai sug in continuare prin oameni pusi de ei gen Bodgdan V