Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius“ Constanţa va participa la Programul - Şcoala de vară „Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal şi Protecţia Mediului pentru ţările CEI pentru Legislaţia Dunării“ 2012

ro

15 Mar, 2012 14:59 694 Marime text

Comunicat de presă

Universitatea „Ovidius“ Constanţa va participa la Programul - Şcoala de vară „Dezvoltarea Sistemului de transport Multimodal şi Protecţia Mediului pentru ţările CEI pentru Legislaţia Dunării“ 2012 (spectrul de cooperare: Infrastructură şi Transport). 
Parteneri sunt Universitatea Naţională Maritimă Odessa UNMO (Odessa, Ucraina), ca universitate aplicantă, Universitatea Tehnică Moldova (Chişinău, Moldova) şi Universitatea de Stat Cahul „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ (Cahul, Moldova).
Şcoala de vară include trei cursuri post-universitare de o săptămână în limba engleză pentru participanţii ucraineni, români şi moldoveni, absolvenţi şi masteranzi la specializări din domeniul inginerie şi/sau economie. Principalul scop al şcolii de vară este acela de a studia problemele comune ale României, Ucrainei şi Moldovei cu privire la legislaţia infrastructurii de transport pe Dunăre, protecţia mediului şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea lor.
Transportul maritim şi fluvial român joacă un rol important în traficul cargo-urilor în partea de Sud-Est a Europei (Coridoarele PANEUROPENE de transport 4, 7 şi 9 traversează teritoriul României). În prezent, specialiştii din ţara noastră au o experienţă bogată în ceea ce priveşte transportul multimodal.
În momentul de faţă, Moldova deţine o mică parte din ţărmul Dunării, care stabileşte conexiunea între teritoriu şi Marea Neagră şi are nevoie de absolvenţi în domeniul transportului marin.
UNMO este principala universitate din Ucraina, care pregăteşte specialişti în domeniul transportului maritim, inclusiv organizarea şi managementul companiilor de transport şi logistică. Luând în calcul interacţiunea viitoare dintre sistemul de transport ucrainean şi cel al ţărilor Uniunii Europene, economia Ucrainei are nevoie de personal specializat pentru operaţiunile de transport multimodal. Din acest motiv, participarea instituţiilor de învăţământ superior este de dorit şi necesar la programul comun.
UNMO va trimite în România, la Constanţa, 3-4 profesori, iar Moldova (Chişinău) va trimite un profesor. În schimb, Universitatea „Ovidius“ Constanţa va trimite 2 profesori în Ucraina, iar Universitatea de Stat Cahul va trimite studenţi la Universitatea Tehnică Moldova. Fiecare dintre universităţile participante va trimite 15-20 de absolvenţi sau masteranzi pregătiţi să studieze cursul propus.
Perioade şi locuri de implementare:
- o săptămână în septembrie 2012 - UNMO, Ucraina;
- o săptămână în octombrie 2012 - Universitatea „Ovidius“ Constanţa, România;
- o săptămână în septembrie - octombrie 2012 la Universitatea Tehnică Moldova (Chişinău, Moldova).
Universitatea „Ovidius“ din Constanţa este reprezentată în acest program de rectorul Prof.univ.dr. Ec. Dănuţ Tiberius Epure şi Prof.univ.dr. Elena Condrea, de la Facultatea de Ştiinţe Economice.


Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa
15 martie 2012

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii