Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A cincea ediție a „Workshop for Young researchers in mathematics”

ro

20 May, 2015 11:13 1124 Marime text
Facultatea de Matematică şi Informatică, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în colaborare cu Universitatea Wisconsin-Madison din SUA, Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române (IMAR) și Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Filiala Constanţa, organizează, în perioada   21 - 24  mai 2015, ediția aniversară și totodată cea de-a cincea ediție a „Workshop for Young researchers in mathematics”. Manifestare cu tradiție și organizată în fiecare an la „Ovidius”, din 2011, workshop-ul reunește, la invitația colegilor de Facultatea de Matematică și Informatică a UOC, elita matematicii românești, tineri matematicieni care lucrează în țară și în străinătate.
Astfel, participă matematicieni care au fost de-a lungul timpului beneficiarii unor burse doctorale sau post-doctorale, la prestigioase universităţi din ţară şi străinătate, care au accesat şi obţinut fonduri europene, granturi de cercetare naţionale şi burse postdoctorale, beneficiind de fonduri guvernamentale şi europene destinate cercetării în domeniul matematicii, foşti olimpici naţionali şi internaţionali ai României la matematică.
Vin la „Ovidius” reprezentanţi de la prestigioase universităţi şi institute de cercetare din ţară: Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, al Academiei Române, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnica București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Lumina București, dar şi tineri matematicieni de elită din Statele Unite (University of Wisconsin - Madison, SUA) și de la  The American University of the Middle East din Kuweit.
Vor participa, de asemenea, şi tineri cercetători de la Bitdefender, București, și studenții Facultăţilor de Matematică şi Informatică de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnica București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Lucrările workshop-ului se desfăşoară pe două secţiuni:
·        secţiunea de algebră, teoria numerelor, geometrie, geometrie algebrică;
·        secțiunea de analiză, matematică aplicată şi ecuaţii cu derivate parţiale.
Din comitetul de organizare fac parte lect.dr. Denis Ibadula, conf.univ.dr. Constantin Costara, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, dar şi cercetătorii Anca Daniela Macinic şi Liviu Ignat, de la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, şi Laurențiu Maxim, de la University of Wisconsin-Madison – USA, cercetător Cristi Enache, de la The American University of the Middle East din Kuweit.
„Acest workshop a devenit deja o tradiţie. Întâlnirea cu colegii noştri din ţară şi de peste hotare s-a dovedit un real succes, fapt care ne-a încurajat să continuăm organizarea întâlnirilor de acest tip şi am ajuns la a cincea ediţie. Scopul principal al întâlnirii este să ne cunoaştem şi să ne formăm echipe de cercetare mai numeroase,  să putem lucra împreună la probleme din ce în ce mai complexe de matematică. Ne întâlnim la Constanța cu matematicieni care au cucerit universități de top din lume, dar au ales să se întoarcă acasă. Din punctul acesta de vedere, în matematică nu este ca în alte științe, unde ai nevoie de un laborator bine dotat, multe materiale; în România, în alte domenii de cercetare situația este mult mai gravă decât în alte țări unde cercetarea este foarte bine finanțată. La matematică ai nevoie doar de hârtie, de creion, de idei și de interacțiune cu ceea ce se lucrează în lume. Iar sentimentul de a fi apreciat în țara ta este de neprețuit. Scopul principal al acestei ediţii, precum şi al celor anterioare, este acela de a încuraja interacţiunea dintre tineri matematicieni din ţară şi din străinătate, în încercarea ca fiecare să profite din experienţa celorlalţi pentru a-şi lărgi perspectivele ştiinţifice. Discuţiile pe diverse teme matematice, deşi de mare actualitate în cercetarea din domeniu, au loc într-o atmosferă informală, ceea ce ajută la iniţierea şi consolidarea de colaborări atât în plan ştiinţific, cât şi cel uman.
Un alt scop al workshop-ului este ca studenţii din anii terminali, masteranzii şi studenţii înscrişi în programe doctorale să aibă posibilitatea să-şi prezinte primele rezultate personale într-un cerc de matematicieni care au confirmat deja, dar totuşi de vârstă apropiată ca a lor; acest lucru face ca tracul inerent primelor astfel de expuneri să fie atenuat, studentul începând să capete şi experienţă în activităţile de diseminare a rezultatelor proprii. Cât privește planurile pe termen lung, calculele nu sunt niciodată exacte”, a declarat lect.univ.dr. Denis Ibadula, unul dintre organizatorii acţiunii.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc loc joi, 21 mai, de la ora 9.00, la sala E8 (sediul UOC din Bdul Mamaia).     
 
Biroul de presă al Universității „Ovidius” din Constanța,
20 mai 2015
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii