Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medici români, fără frontiere

ro

02 Mar, 2015 17:44 1879 Marime text

 
Iași, 3 martie 2015
 
Medicii români aleg să plece să lucreze în străinătate atunci când au oportunități și se întorc atunci când au oportunități de a dezvolta proiecte interesante. Sunt două dintre concluziiile workshopului organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr.T. Popa” Iași în cadrul proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes” - MedVISE, la care au participat aproximativ 200 de studenți interesați de experiența unor medici români în străinătate.
Dr. Tudor Toma – Consultant Respiratory Physician la University Hospital Lewisham le-a explicat studenților că în Marea Britanie, medical este privit ca orice alt specialist la care apelezi când ai nevoie, ca un instalator sau electrician. ”Atunci, când există o problemă, medicul trebuie să o rezolve ținând seama de protocoale. Pe de altă parte, sistemul îi oferă medicului tot ce are nevoie. Oricând m-aș întoarce în România”, a spus dr. Tudor Toma.
Marius Ursache, co-fondator al companiei Grapefruit, lansată în 1999 ca agentie de branding și fondator Eterni.me, realizat împreună cu o echipă de antreprenori de la Massachusetts Institute of Tehnology (MIT) le-a explicat studenților în direct din Chile că este important să faci ceea ce îți place. Chiar dacă dl. Ursache nu practică medicina, fiind implicat în alte proiecte, el consideră că studiile medicale au fost extrem de importante în formarea sa.
Asist. dr. Nicolae Ghețu, medic specialist Chirurgie Plastică, întors la Iași după ce a realizat  specializări în Franța, Japonia și Taiwan a început să dezvolte un centru de abilități chirurgicale pentru studenți și medici rezidenți.
Șef. Lucr. Dr. Naum Alexandru, reîntors după ce s-a specializat în Suedia va lansa un proiect în ceea ce privește evaluarea imagistică.
”Studenții au venit în număr foarte mare la workshop interesați de experiența unor medici care lucrează în străinătate. Atunci când faci din pasiune ceea ce faci, există posibilități de realizare atât în țară, cât și în străinătate”, a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, managerul proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes” – MedVISE.
Studenții prezenți au spus că atunci când au ales medicina, au luat în calcul posibilitatea de a pleca să lucreze în străinătate. Ei consideră că principalele avantaje pentru a lucra în străinătate sunt remunerație mai mare, condiții de lucru mult mai moderne, dezvoltare profesională și personală, respect și libertate. Dezavantajele sunt depărtarea de familie, lupta continuă cu o societate care nu te adoptă și cu care nu te identifici, epuizare la serviciu, diferențe culturale, riscul de a fi marginalizat, discriminați.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii