Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uniunea Democrata Turca din Romania marcheaza sarbatoarea Hidirllez

ro

05 May, 2010 16:37 1710 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

 Uniunea Democrată Turcă din România reînvie valorile etno-culturale ale turcilor dobrogeni şi marchează joi, 6 mai una dintre cele mai mari sărbători, Hîdîrllez. Astfel, etnicii turci de la filialele UDTR din: Tulcea, Măcin, Cernavoda, Techirghiol, Cobadin şi Cumpăna vor sărbători conform tradiţiei, marcând începutul primăverii.
 Hîdîrllez este una dintre cele mai vechi sărbători laice, conservată de turcii dobrogeni dar şi de cei din Balcani şi Anatolia, marcată în fiecare an, în ziua de 6 mai, conform calendarului gregorian. Sărbătoarea coincide cu începutul unui nou anotimp. Hîdîrllez este un cuvânt compus din două nume: Hîzîr şi Ilyas,  doi fraţi, consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane care semnifică nemurirea, dar şi abundenţa. Hîdîrllez este o sărbătoare câmpenească şi trebuie să se desfăşoare în natură, pe pajişti înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi se sacrifică miei şi se prepară bucate tradiţionale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză şi turtele.
 Preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi a declarat: „  Hîdîrlez,este o sărbătoare veche pe care bunicii şi străbunicii noştri o aşteptau cu mare bucurie. Hîdîrlez nu este numai o sărbătoare câmpenească ci este în primul rând un prilej de comunicare între membrii comunităţii, de transmitere a tradiţiilor, generaţiei tinere.”
 Conform tradiţiei religioase, în ziua de 6 mai, turcii merg la cimitire unde îşi comemorează rudele decedate.

 PR UDTR
 Sorina Asan

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii