Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Nawrez UDTTMR - 22 Martie 2015

ro

22 Mar, 2015 16:25 2002 Marime text
UDTTMR a organizat la sfîrșitul săptămânii, la nivelul mai multor filiale, o serie de activități dedicate Nawrez-ului. Cea mai ampla manifestare dedicată Nawrez-ului, care semnifică sărbătoarea venirii primăverii în lumea turcică, a avut loc la Medgidia, unde filiala UDTTMR a pregătit numeroase surprize și un bogat program artistic susținut de copiii de la Școala Comunitară și ansamblul Mini-Karasu. Alături de ei a mai evoluat și Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România. Cei aproximativ 350 de spectatori au urmărit scenete în limba tătară, dansuri tătărești, recitări de poezie în limba tătară, dar și tradiționalul colind specific sărbătorii de Nawrez. Organizatorii au pregătit și o premieră. Este vorba despre un cor format din membre ale Organizației de Femei a UDTTMR Medgidia, care, pentru această primă evoluție în fața publicului, au pregătit o melodie scrisă de Gevat Rașid.

Printre invitați s-au numărat subprefecții județului Constanța, Ersun Anefi și Levent Accoium, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, directorul Colegiului „Kemal Atatürk” din Medgidia, Accan Mologani, secretarul general al TIAD Dobrogea, Atilla Baykara, precum și subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, și deputatul UDTTMR, Varol Amet.
La finalul manifestării, oaspeții au primit ouă vopsite și câte un ghiveci cu grâu încolțit, simbol al bogăției.

„Ca în fiecare an, UDTTMR a marchat Nawrezul și de data aceasta printr-o serie de activități organizate la nivelul filialelor. Sub coordonarea profesorilor care predau la Școala Comunitară din cadrul filialelor, copiii care frecventează cursurile au pregătit scenete, poezii, cântece și dansuri, toate menite a ne aminti pe de o parte de venirea primăverii și de tradițiile specifice acestei sărbători, iar pe de altă parte de a ne promova limba maternă. Este îmbucurător să vedem că de la an la an tot mai mulți copii tătari vin la uniune să deprindă tainele limbii tătare și să cunoască obiceiurile din strămoși. Este singurul mod în care ne putem păstra identitatea și putem duce mai departe moștenirea culturală și identitară pe care ne-au transmis-o înaintașii noștri. Le mulțumim dascălilor care se implică în formarea copiilor noștri, părinților pentru că, în ciuda programului încărcat, găsesc timp în fiecare săptămână să îi aducă pe cei mici la cursuri și să se implice alături de profesori în pregătirea activităților uniunii, președinților de filiale și tuturor membrilor care sunt prezenți la evenimente și contribuie la organizare și îi asigurăm pe toți de tot sprijinul în derularea unor astfel de activități, menirea uniunii fiind, de altfel, exclusiv aceea de a păstra și promova valorile identitare ale tătarilor din România. În ceea ce privește evenimentul de la Medgidia, le mulțumesc în mod special și oaspeților noștri care, prin participarea lor, ne-au reconfirmat respectul și prietenia de care ne bucurăm din partea lor și felicit echipa de la Medgidia, coordonată de președintele filialei Aidîn Murat, pentru organizare și pentru activitatea susținută zi de zi”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii